pátek 8. září 2017

Co dělám, když si nečtu

Nevím, jak je to možné, ale o prázdninách většinou čtu méně, než jindy.. Květen, červen je zkouškový, takže většinu času hysterčím a snažím se učit. První dva tři týdny v červenci mývám volný byt, takže.. znáte to. A místo čtení sleduju nějaký seriál (loni jsem si třeba zopákla první dvě řady Gossip Girl a letos jsem zhlédla pár řad Survivora). Prostě, v létě nemám takovou chuť si číst jako jindy - možná i proto, že se nemůžu zabořit do peřin s čajem.

Co tedy dělám?



Krom těch očividných věcí, jako že nežiju jako mnich zalezlá doma (i když jako zarytý introvert tyhle časy miluju a nejsou ani zdaleka tak vyčerpávající, jako být někde venku), tak:

Sleduju seriály/filmy/anime
V červenci jsem sledovala Survivora (Jeff Probst je prostě fešák). Tu a tam se podívám na oblíbený scény z The 100 (#bellarke). Jinak já moc seriálů nijak pravidelně nesleduju - je jich fakt pár. Těším se na další řadu The 100, na třetí řadu Cizinky (ale třeba minule jsem se podívala na první dva díly a pak se k dalším vrátila až o tři čtvtě roku později), na třetí řadu Shadowhunters (seriál a knížky jsou nebe a dudy, ale taky si na to pravděpodobně vzpomenu zase až někdy v půlce řady) a druhou řadu Riverdale (asi si taky počkám, až to bude celý a pak to zkouknu najednou). Hodně těch "známých" seriálů jsem neviděla a nehodlám to napravovat.

Teď jsem konečně dopsala ročníkovou práci (ze který by měla být později bakalářka) a jsem z toho dost vyšťavená, takže číst se mi úplně nechce. Nějak jsem dostala chuť dodívat se na Naruta, takže tím teď trávím většinu večerů. Největší problém byl najít, kde jsem to vlastně čtyři roky nazpátek skončila.

Když jsem byla na střední tak mangu a anime jsem milovala a dost jsem to četla a sledovala, ale s vysokou na to už nějak nebyl čas, tak je super se k tomu částečně vrátit. Možná pak dokoukám Bleach.. a dočtu FairyTail.

Krasopíšu
Tohle asi všichni víte. Handlettering jsem objevila loni v létě a neuvěřitelně mě to popadlo. Od té doby jsem zkusila spoustu různých technik a médii. Pracovala jsem s vodovkami, akrylovými barvami, dřevem, různými tužkami a fixami, embosovala jsem, gravírovala jsem a začala jsem si hrát s iPadem a Procreate.


Tahle část nejde úplně snadno, protože mám první iPad mini a tahle aplikace je dělaná hlavně na iPad Pro a Apple Pen, ale nechce se mi dávat třicet táců za něco, co nevím, jestli se mi vrátí. Ale kdyby někdo vyhrál v loterii a chtěl mě obdarovat za celoživotní přísun záložek a artprintů, nebudu se zlobit :D

Kreslím
Ruku v ruce s krasopisem mi jde i kreslení. Rozhodně nejsem žádný přeborník, nebo umělec, zvládnu základní tvary a předměty, ale dokážu to většinou pojmout tak, že se mi to líbí. Rozhodně nepatřím mezi ty, kteří dokáží nakreslit člověka, nebo zvířata v normálních proporcích, a aby si to bylo podobný.


Taky dělám abstraktní věci akrylovými barvami, vycházejí z toho fakt nádherný věci a teď jsem na to zkoušela i embosovat a nedopadlo to úplně zle! A samozřejmě pracuju i s vodovkami - dělám galaxie i jenom barvený fleky, přes který pak píšu.

 
Píšu
Od půlky července jsem na svojí knížku nesáhla, protože psát ročníkovku a pak ještě vlastní věci, by na mě bylo už moc. Ale zase začnu a doufám, že to i někdy dodělám. Taky pořád čekám, až si máma přečte pár kapitol a řekne mi, jestli má vůbec smysl, abych psala dál - jestli to není úplná tragédie.

Fotím
Ráda bych řekla, že fotím krajinky a pak si je vystavuju, ale ne. Většinou fotím fotky na instagram a buďme upřímní, zabere to dost času. Potřebuju si vychytat čas, kdy je dobré světlo, pak nanosit všechny knížky ode mě z pokoje do kuchyně, přenést si rekvizity, vymyslet si, co fotit, nastavit si to všechno na stůl a různě lézt po židlích, abych to vyfotila z toho správného úhlu. Často něco vyfotím, podívám se na výsledek a zjistím, že tam něco chybí, tak pak hledám, čím to doplním, nebo jak to přeskládat, aby to sedělo. A když tohle všechno udělám, tak pak to všechno musím ještě odnést zase zpět k sobě.

Prokrastinuju
Aneb dělám všechno možný od sjíždění fotek na instagramu, po sledování štěňat a koťat na 9gagu.
+ Koukám se, co bych si kde koupila
A snažím se překonat a nic si nekoupit. Ne vždy mi to vyjde.
+ Youtube tutorialy
věcí, které nikdy nebudu zkoušet

No, a to je asi tak všechno. Jak to máte vy? Čím trávíte čas, když si nečtete?

5 komentářů:

  1. Takto pojmenovaný článek mám v konceptech asi dva roky, ale nikdy jsem ho nedopsala :D Takže kdybych se s ním někdy vytasila, tak se neopičím, jen jsem zaváhala!
    Survivora už nějaký ten rok zanedbávám, ale před pár týdny jsem znovu objevila svou lásku k The Amazing race a dokoukávám těch pár řad, co mi zbývalo :) Jinak pravidelně koukám snad jen na GoT a BBT, teď sjíždím Gilmorky asi xtý a dokoukávám potřetí Misfits :D
    Krasopsaní se mi u tebe hrozně líbí a mám chuť to zkusit, i když jsem šíleně netrpělivá a absolutně bez talentu na tyhle věci. Možná s tím za tři minuty frustrovaně švihnu, ale kdybys měla absolutnímu lemplovi s odhodláním doporučit nějaké tutoriálové video, jaké by to bylo? :) Do začátku? :) Nemám žádné vybavení, prostě bych to chtěla jen zkusit :)
    Ty obrázky jsou nádherné, na umění taky moc nejsem a abstraktní moc nechápu, ale tohle na mě prostě nějak působí a líbí se mi :)
    Focení mě baví, ale mám se ještě hooooodně co učit :) Ale hlavně, že si to užívám no ne? :)
    Instagram je můj kryptonit. Dokážu tam strávit hodiny :D
    Jinak jezdím hodně na kole, baví mě volejbal, nebo si jít jen tak sednout s kamarádama na pivo a kecat, hrát deskovky nebo pařit hry na počítači :)

    OdpovědětVymazat
  2. To znám, přes léto taky moc nečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja mám už taktiež niekoľký týždeň čitateľský blok/krízu a už začínam byť kus zúfalá. Robím všetko, čo si spomenula, no chystám sa opäť siahnuť po HP sérii, lebo keď ma nenabudí Harry Potter, tak už žiadna kniha. Oh, musím pochváliť handlettering, ide ti to, krása.

    OdpovědětVymazat
  4. Kdybych měla alespoň částečný talent jako máš ty, tak bych si taky ráda malovala, bohužel mé sluníčko s nekonečnými paprsky a červeným úsměvem by nikoho asi moc neoslnilo. :D
    Už delší dobu si hraji s myšlenkou, že bych také ráda zkusila něco napsat, ať už jen třeba krátkou povídku. Zatím jsem ale neměla "ten správný" nápad, tak na něho pořád čekám...

    OdpovědětVymazat
  5. Pane jo. Stíháš toho opravdu hodně. Kreslení a krasopis a vše podobné tomu co si zmínila je super věc. Předpokládám, že fotky v textu jsou tvé a jsou nádherné.
    Já nejčastěji prokrastinuji, pak sleduji filmy/seriály a pak občas čtu. =D

    OdpovědětVymazat