pondělí 24. července 2017

Dosavadní TOP 5 za rok 2017

Pamatuji si, že když jsem toto půlroční shrnutí psala loni, tak jsem měla problém vybrat si z toho, co jsem přečetla, jen deset knih. Letos jsem horko těžko vybírala knih pět. Vůbec jsem neměla štěstí a většina toho, co jsem přečetla, za moc nestála. Většinu knih, co se pak dostala do seznamu, jsem přečetla v posledním měsíci.




The Wall of Winnipeg and Me - Mariana Zapata
Letos jsem konečně neodolala a vrhla se na knihy od Mariany Zapaty. A udělala jsem dobře. Mariana umí skvěle napsat "slow-burn" romantiky, nenajdete u ní tedy žádnou insta love. Ani milostné trojúhelníky. U ní jde o to, jak láska vzniká, jak se postupně prohlubuje. Taky proto jsou její příběhy většinou dvojnásobné až trojnásobné od ostatních.
Ze všech jejích knih se mi nejvíce líbí právě The Wall of Winnipeg and Me, kde je jeden nabručenej hráč amerického fotbalu a jedna asistentka/grafička, která mu to vůbec nežere.

Empire of Storms (Říše bouří) - Sarah J. Maas
Já jsem původně Skleněný trůn vůbec nemusela. Abych pravdu řekla, tak líbit se mi to začalo až někdy u třetího dílu. Jak jsem v sérii postupovala dál, tím více se mi líbila a EoS je úplná třešnička na dortu. Možná je to tím, že tam není Chaol, kterýho nemůžu vystát. Nebo tím, že Aelin už není tím hlavním většinovým středobodem celé série (nebo takhle, ona jím samozřejmě je, ale vedlejší postavy tady dostaly mnohem více prostoru). Nebo tím, že tam je spousty Elide a spousty Lorcana - já tyhle dva prostě miluju. #elorcanforever #whocaresaboutchaol

(tyhle dvě jsem přečetla do začátku února.. pak přišla velká černá díra většinou průměrných až podprůměrných knih, kdy jsem to vzdala a uchýlila se k rereadingům)

Papírová princezna - Erin Watt
Papírová princezna si mě našla v tu pravou chvíli - byla jsem vystresovaná ze zkoušek a potřebovala jsem na chvíli oddych. Netvrdím, že je to vrchol literatury, ale hrozně mě bavila. Dokázala jsem se naprosto ponořit do děje a nevystoupit z něj až do momentu, kde jsem dočetla poslední stránku. Kdy jsem se jenom nadechla na povrchu a zase se ponořila, tentorkát však do druhého dílu. A pak do třetího.

Možná jednou - Colleen Hoover
Možná jednou byl sice rereading, ale protože vyšla letos v češtině, tak jí do seznamu počítám (musím, jinak by to byl asi jenom TOP 4 a to zní fakt blbě). Colleen je úžasná spisovatelka a na seznamu si být zaslouží. Hlavně proto, že mě dokázala dostat pryč ze čtecí krize, která na mě na začátku prázdnin přišla.

Temnější tvář magie - V.E. Schwab
Vůbec jsem nečekala, že by se mi tahle kniha mohla tolik líbit. Četla jsem několik celkem nelichotivých recenzí a neměla jsem moc vysoká očekávání. A to bylo asi dobře, protože jsem si to zamilovala. Celou trilogii jsem pak přečetla během čtyř dnů, protože prostě nešlo přestat (ale musím uznat, že v češtině to znělo překvapivě lépe - překlad se Argu hrozně povedl a celkově to dost povznesl).

(Jinak jsem si znovu přečetla třeba takový Hunger Games. Je sranda zjistit, kolik toho člověk stihne během pár let zapomenout a kolik toho zastínily filmy. Třeba to, že Peeta měl nakonec umělou nohu, mi úplně vypadlo z hlavy.)

Jaké jsou Vaše nejoblíběnější knihy za tento rok?

7 komentářů:

  1. Priznávam, že som nečítala ani jednu z kníh, ale na pokračovanie Trónu zo skla si robím zálusk keď bude preklad a už sa veľmi teším :D Čo sa týka poslednej knihy, mám ju na zozname, pretože som od autorky čítala Divokou píseň a tá sa mi veľmi páčila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těš se! A mentálně se připrav na konec! :D
      A jinak s tou V.E. Schwab to máme opačně - já se chystám na Divokou píseň :D

      Vymazat
  2. Moc pěkný článek a tipy na čtení :) Z tvého výběru jsem totiž zatím žádnou knihu nečetla, ale všechny mám v plánu :) Na knihy od Mariane Zapaty jsem slyšela samou chválu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marianu si nemůžu vynachválit! Pokud nebudeš vědět, co číst, tak se na ní vrhni ;)

      Vymazat
  3. Dvůr mlhy a hněvu... moc jich nebylo.

    OdpovědětVymazat
  4. U mě je to Tisící patro od Katharine McGee, Co nám oheň vzal od Mariany Enríqez a Královna stínů od SJM :) A na tu Říši bouří se už nemůžu dočkat!!

    OdpovědětVymazat
  5. S Papírovou princeznou můžu jedině souhlasit, a na obě další zmíněné (v češtině) se taky chystám :)

    OdpovědětVymazat