pondělí 1. května 2017

Recenze: Bez srdce od Marissy Meyerové

Autor: Marissa Meyer

Nakladatelství: Albatros

Rok vydání: 2017

Název: Bez srdce (Heartless)

Počet stran: 416









Můžu říct jen jediné: čekejte neočekávané a nečekejte očekávané. 



Vůbec jsem nepředpokládala, že by se mi Bez srdce mohla líbit, protože Alenku nemám v lásce. Filmy se mi nelíbily, knížku jsem ani nečetla, celkově mi to připadá příšerně nesmyslné, divné, nelogické a wtf.  A možná právě proto, že jsem neměla žádná očekávání, jsem si knihu tak užila. Taky to možná může být tím, že Marissa je prostě tak dobrá spisovatelka.. Nebo obojí!

Nebo taky tím, že tam nebyla žádná Alenka. Tu holku prostě nesnáším!

Protože Bez srdce je převyprávěním Srdcové královny a tedy se odehrává dávno před tím, než je Alenka vůbec zplozena. Catherine je dcerou markýze a je od ní očekáváno, že se vdá a jako z Marie Terezie z ní bude padat jedno dítě po druhém. A od Catherine se očekává, že si nevezme jen tak někoho, ale samotného krále. Jenže Cath má jiné plány a sny. Ona si chce otevřít vlastní pekárnu - tu nejlepší v celé zemi! 

Její situace se ještě více komplikuje s příchodem nového dvorního šaška, Jesta (fanoušci Alenky, byl někde zmiňován i v originálu?), který je vtipný, nadaný a fešák. Co víc si přát? 

No. Cath si toho přeje spoustu. Aby jí milý, ale trochu přihlouplý král nechtěl za ženu. Aby její rodiče podporovali její sen. Aby jí její matka nechala dojíst alespoň jedno jídlo. Aby se v jejím království neobjevila krvelačná stvůra, která ráda pojídá lidi. A hlavně, aby existovala možnost, jak s Jestem být spolu.

Vše je samozřejmě ještě komplikovanější. Jest pochází z vedlejšího království a je na tajné misi od Bílé královny. 

Musím říct, že až na pomalejší začátek mě celá kniha hrozně bavila. Co mě ale rozčilovalo byly ty narážky na Alenku, které jsem nepochopila. A že jich tam bylo. To samozřejmě není vina knihy ani autorky.. A ani tak úplně moje, ale vysvětlivkami bych nepohrdla. 

Co ale musím obzvláště vyzdvihnout, tak je zakomponování i Havrana od Poa. Nemám ponětí, jestli je havran i v klasické Alence a jestli tam má stejnou roli, nebo jestli je to čistě jen výplod fantazie Meyerové, ale pokaždé když tam Havran řekl "nikdy víc" v duchu jsem zatleskala. (pozn. MILUJU Havrana od Poa.)

Už od začátku víte, jak to skoční a já jsem si stejně jako v případě Než jsem tě poznala, celou dobu přála a doufala v to, že to nakonec dopadne dobře. No, zmýlila jsem se. Zase. Obrečela jsem to. Zase. 

Bez srdce je přesně to co čekáte. Je to výborná kniha s nádhernou obálkou (i když jestli by tady byla změna stejně dobrá jako u Měsíčních kronik, nezlobila bych se). Je to čtivé, nápadité a originální. Zároveň je to ale naprosto nečekané. Některé zápletky čekáte a tušíte, ale jiné? Naprosté překvapení. A když dojdete na konec a zjistíte proč je Bez srdce BEZ SRDCE? MINDBLOWN.

A jak vidíte nakonec ale to, že jsem Alenku nečetla celkovému porozumění vůbec nevadilo. Byly momenty kdy jsem si říkala "cože?" ale i tak jsem si knihu zamilovala (no, především Jesta). Marissa Meyerová opět ukázala, že umí psát a že dokáže výborně pracovat se svou fantazií.

3 komentáře:

  1. Před přečtením tvé recenze jsem věděla, že knihu potřebuji, ale teď? Teď ji potřebuji fakt nutně!!! :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Heartless má obecně velice pozitivní kritiku a to i od lidí, kteří jsou na knihy "zlí" jako já (osobně tomu říkám vybíravost, ale kamarádka to definuje jinak ^▽^). Vzdoruji, a vzdoruji dlouho, ale asi si ji opravdu budu muset přečíst. Kdyby alespoň nebyla tak hezká... ^▽^ Možná jsi mě dolomila. ^.~

    OdpovědětVymazat