středa 30. listopadu 2016

Bookish pet peeves

Aneb co mě irituje v souvislosti s knihami. V tomto článku najdete nějaké základní věci, co mě dokáží extrémně vytočit. Protože přiznejme si to, každý má něco, co mu ohledně knih vadí - ať už kosmeticky nebo příběhově.


Výsledek obrázku pro nobody's perfect gif




1. Změna obálek v průběhu série

Vážně. Proč nakladatelství mají potřebu měnit styl obálek? Je doopravdy nutné třetí obálku mít naprosto odlišnou od prvních dvou?

Například u Kostičase se Bloomsbury rozhodlo, že už nechtějí vydávat další knihy s barevnými obálkami, ale s bílými. (V tohle případě mi to tolik nevadí, protože vždy vyjde i limitovaný počet knih s originální obálkou, ale nemohla jsem si zrovna v tuhle chvíli vzpomenout na nic jiného, ale pointu chápete.)

2. Nedovydání série

To se týká spíše českých nakladatelství. Chápu, že se nějaké knihy neprodávají dobře, ale vydat dva díly a pak nevydat poslední prostě není dobré.

3. Jiné velikosti knih

Znáte to, těšíte se na knihu, jak vám krásně zapadne mezi předcházející díly nebo i jenom do knihovny a pak najednou zjistíte, že je o cenťák vyšší, než všechny ostatní a ani se nevejde do poličky.

4. Milostné trojúhelníky

Naštěstí v poslední době jsem na ně moc nenarážela, ale tohle je věc, co mě neskutečně vadí. Nejenže je to hrozně cliché, ale zároveň to je podvádění. I když třeba jenom mentální. Prostě je to podvádění a to je něco, co jde proti mému morálnímu kodexu.

5. Podvádění

Četla jsem pár knih, kde hrdinka podvedla přítele s jiným a nakonec z toho vyšla jako "ta dobrá," protože přítel udělal tohle a támhleto a ona na to měla právo. Neměla. Podvádění sem a tam se dá ještě přežít, ale nedokážu snést, když z toho autoři dělají dobrou věc a z toho kdo podváděl svatouška.

6. "Jsem ošklivý a nevýrazný outsider a najednou se o mě zajímají dva sexy kluci"

Aneb skoro každá YA kniha zaměřená na patnáctileté.

7. "Právě mi někdo řekl, že je upír/víla/čaroděj/mimozemšťan/dlouhoztracenýoteczjinégalaxie a já tomu samozřejmě hned bezvýhradně věřím a vůbec o tom nepochybuji"

Jako.. Trocha skeptičnosti by některým postavám neuškodila.

8. Nikdo nikdy nechodí na záchod a nepotřebuje si umývat hlavu

Jasně, nikdo si nechce číst o tom, jak někdo jde na záchod, ale.. nepřijde Vám divný, že nikdy nikdo nepotřebuje na záchod? A že vlasy se jim nikdy nemastí?

Jo, a taky se nikdy nepotřebují holit. Ani si stříhat nehty.

9. "V životě jsem nekouzlila/nebojovala/nelétala/netohleatamhleto, ale evidentně jsem hrozně nadaný a nadprůměrný jedinec, protože během pár týdnů už vše umím"

Aneb jak to v reálném životě prostě nefunguje. Chápu, v knize je potřeba vše trochu urychlit, ale.. i ve fantasy knihách je potřeba trocha reality.

10. Špatné rodinné zázemí

Až na pár výjimek jsou rodiče hlavních hrdinů buď mrtví, ve vězení, alkoholici, zlý, nevšímaví, workoholici a tak dále, a tak dále.

Vážně, nedávno jsem na Instagramu dělala nějakou fotografickou výzvu a měla jsem vyfotit nějakou knihu s "nejlepší knižní rodinou" a jak jsem hledala, tak Weasleyovi byli jedinou funkční rodinou (né, že by nebyli tou nejlepší knižní rodinou i kdybych našla nějakou jinou :D).




A co vadí a irituje Vás?

11 komentářů:

  1. Milostné trojúhelníky taky nemám ráda. Nedovydání série taky... Shodneme se v podstatě na všem. Já bych ještě přidala to, když autor umře dřív, než sérii dopíše :D (už se mi párkrát stalo)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě se ještě nestalo naštěstí :D můžu jenom doufat, že Sarah J. Maas nepostihne nic špatnýho :D

      Vymazat
  2. Jo, přesně! Ještě bych doplnila "děje se kolem mě něco divného, ale budu to úplně přehlížet a pak se budu hrozně divit, až všechno vypluje na povrch" - aneb praktická slepota některých postav

    OdpovědětVymazat
  3. Povedený článek :) Nedovydání sérií a změna obálek mě dokáže pořádně naštvat :) A jinak ten ošklivý YA hrdina, co si nevěří a pak mu jde čarování jako po másle, je docela častý model :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :)
      Anoano, a nezapomeňme na to, že je nějak vyvolený, jediný za století!

      Vymazat
  4. Skvělý článek! :D Jiné obálky jsou děs a nedovydávání sérii bych zakázala zákonem! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      :DDD a trest za porušení by byl tucet knih zdarma!

      Vymazat
  5. A jako další doplnění: Hlavní hrdinky nemají nikdy menstruace :D Jedinkrát jsem na to narazila ve Skleněným trůnu, ale to je vše :D Samozřejmě, kdo by chtěl číst o tom, jak má hlavní hrdinka menstruace. A taky by to asi vypadalo dost zajímavě :D ,,Omlouvám se, ale záchrana světa se bude muset o týden posunout´´ :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda! :D já čtu i dost romantik, takže tam to je, ale to je trochu něco jinýho :D
      v YA to fakt není skoro nikde není! a jak si řekla, kdo by o tom chtěl číst, a taky vlastně i psát? :D

      Vymazat
    2. Chápu :D Asi jen upíři :D

      Vymazat