pondělí 27. srpna 2018

Recenze: Námi to končí od Colleen Hooverové


Autor: Colleen Hoover

Název: Námi to končí (It Ends With Us)

Nakladatelství: Ikar

Rok vydání: 2018

Počet stran: 360






Colleen Hooverová vydává další nádhernou knihu, která Vás rozbrečí, rozesmutní a zároveň Vám něco dá. Naději, pocit, že nejste samy.. Po přečtení budete mít zároveň zlomené srdce a stejně budete šťastní a hrozně rádi, že jste si tuto knihu přečetli.


Collen Hooverová to dokázala znova! Napsala knihu, která je opět úžasná, inspirující, myšlenkově hluboká a obrátí Vám svět vzhůru nohama.

Hodně jsem četla u ostatních, že Námi to končí považují za její nejlepší knihu. S tím nemůžu úplně souhlasit. Ne, že by nebyla skvělá, protože je, tak jako všechny její knihy a jde na ní vidět to, že se s každou další napsanou knihou zlepšuje a zdokonaluje. Námi to končí probírá temnější téma, se kterým se hodně žen dokáže ztotožnit a je plná nádherných částí, které by stálo si za to vytetovat. Ale nezasáhla mě tak, jako jiné její knihy.

Vzhledem k tomu, že mě se (naštěstí) základní motiv knihy netýká (a doufám, že nikdy nebude), tak mě to nezasáhlo tolik jako její jiné knihy. Without Merit, November 9 a Možná jednou (v těsném závěsu s Odvrácenou tváří lásky) jsou moje 3 TOP knihy od ní. 

Námi to končí je vyprávěna z pohledu Lily a jsou tam i retrospektivní deníkové části. Jak minulost, tak přítomnost je pro ní bolestivá. Každá doba trochu jinak a jinak hluboko. V každém období jí do života vstupuje muž. Atlas a Ryle. Jsou sobě naprostými protiklady, a přesto se zamilujete do nich obou. Aspoň mě se to stalo. Lily je jednou z mentálně nejsilnějších a nejodvážnějších ženských postav, o kterých jsem četla. A že jsem toho četla dost.

Nechci moc zabíhat do hlavní zápletky, protože čím víc naslepo do čtení půjdete, tím více Vás děj překvapí a zasáhne. Takže pokud chcete Námi to končí číst a úplně ještě nevíte, o co tam půjde, nehledejte to. Nechte se překvapit.

Asi poprvé se mi stalo, že mě Colleen nerozbrečela. Nebo takhle, v průběhu děje mě nerozbrečela. Její doslov mě pak totálně zničil. U toho jsem si pak velmi decentně pobrečela a snažila se přežít. A pod velmi decentně si představte, něco naprosto nedecentního.

Upřímně.. nesnáším milostné trojúhelníky, i jenom náznak toho, že by tam mohl nějaký být. V Námi to končí není milostný trojúhelník jako takový, ale Lily má mentální vazbu na dva muže, do kterých jsem se do obou naprosto zamilovala. V tom je kouzlo Colleen. Napíše cokoli a Vám se to bude líbit, i když normálně to nesnášíte.

Celkově pro mě Námi to končí není její nejlepší knihou, ale i tak je naprosto užasná. Colleeniny poslední tři vydané knihy (Námi to končí, Without Merit a All Your Perfects) se od jejích předchozích knih dost liší. Jsou takové temnější, zabývají se více závažnými problémy, ale stále jsou napsané s takovou hooverovskou lehkostí.  

Ukončím to tím, že řeknu:

Colleen je prostě královna.

8 komentářů:

  1. Veľmi si ma na túto knihu navnadila, prekrásnymi fotkami, ale aj poslednou vetou. Mrknem po nej v kníhkupectve ;)

    http://ankalooksword.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky! Recenzi si přečtu, až si knihu dočtu. Prozatím se mi podařilo vyhnout se všem spoilerům včetně anotace :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! <3 a anotaci se vyhýbej dál, pak to bude ještě lepší :)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, mám teď tolik knih na čtení :D ale tuhle si nemohu nechat ujít:)

    OdpovědětVymazat
  4. Že bych si od Coleen konečně něco přečetla? Vypadá to hodně dobře. :)

    OdpovědětVymazat