pondělí 30. července 2018

Recenze: Rebelka od Jany Pronské



Autor: Jana Pronská

Název: Rebelka

Nakladatelství: Moba

Rok vydání: 2018

Počet stran: 256









Průměrná historická romantika zasazená do území pozdějšího Zalitavska. 




 Toho byla má druhá knížka od slovenské autorky a opět mě překvapilo, že tam nebyly kapitoly! Mně osobně to trochu vadí a leze na nervy, ráda vždy přestávám číst mezi jednotlivými kapitolami a takhle jsem musela končit vždycky někde uprostřed.

Co se žánru týče, tak to je trochu můj guilty pleasure, po kterém už sahám jen málokdy. Historické romantiky mají něco do sebe. Člověk u toho nemusí vůbec přemýšlet, jsou to výborné oddechovky a občas (pokud je to dobře napsané a podložené) se i něco nového naučí. Já mám hrozně ráda ty části, které vypráví o šatech a oblečení! Za to jsem fakt ráda, že žijeme v naší době. Nechtěla bych to všechno na sebe navlíkat.


Pokud jste viděli kreslenou Rebelku, tak máte představu o tom, jaká je hlavní hrdinka této knížky. Cecilia si nechce nechat poroučet muži, umí to s lukem i mečem a věří si natolik, že prohlásila, že si vezme za muže jen toho, kdo jí porazí. Ukáže se, že s mečem to sice opravdu umí, ale na mužskou sílu prostě nemá. Už to skoro vypadá, že prohraje s hrubým, namyšleným rytířem, když v tu ji zachraňuje jiný rytíř, který je jeho opakem. Cecilia se tak za něj vdává a jede s ním na jeho panství. Jenže ne všechno je tak snadné a věci komplikuje odstrčená královna, Turci a uražený rytíř.

Na tuhle knížku jsem byla zvědavá. Historická romantika zasazená na Slovensko? Tak proč ne.

Musím říct, že jsem nebyla ani nijak uchvácená, ale ani mě to nijak nevadilo. Byla to prostě taková ta klasická historická romanťárna se vším, co by taková knížka měla mít. Bylo to čtivé, svižné, místy vtipné i napínavé. Nebylo to nic světoborného, co by mi změnilo život, ale zabavilo mě to. Zasazení do východní části pozdějšího Rakouska Uherska bylo zajímavé a příjemná změna od historických romantik jen z Velké Británie.


A prý se něco podobného stalo doopravdy. To je vždycky malé plus.

Jediné co mi vadilo, bylo to, že tam chyběly ty kapitoly. Vůbec nechápu, jak někdo může napsat knížku bez kapitol. Koho to napadlo je prostě vynechat? Je to nějaká typická slovenská věc?

Takže suma sumárum Rebelka je knížka, která neurazí, ani nenadchne. Je to taková typická historická romantika, která je zasazena do námi víceméně známého prostředí (i když teda, musela jsem si některé informace dohledat, už je to přeci jen doba od doby, kdy jsme na střední brali středověk).

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Moba.

2 komentáře: