pátek 23. února 2018

Knižní ohlédnutí za rokem 2017

Asi jste si všimli, že v poslední době tu nic moc nepřibývá. V lednu to bylo kvůli zkouškám, nebyl moc čas na čtení ani na psaní článků. Jenže zkoušky jsem zvládla udělat v půlce ledna a pořád sem nic moc neházím. To je z toho důvodu, že po novém roce jsem četla jenom romantiky a na ty se mi upřímně moc recenze psát nechce - většinou recenze na romantiky moc lidí nečte a mě pak přijde zbytečný nad tím trávit pár hodin času.
(Jo a taky poslední týden umírám s rýmičkou. Teda vlastně. Chci říct s chřipkou.)

Teď jsem si řekla o pár recenzáků, takže v březnu přibude spousta nových recenzí a obecně začínám mít zase chuť číst fantasy věci, takže by se to tu mohlo zase trochu rozjet.

Jinak k pointě článku! Rok 2017 byl celkem slušný knižní rok. Přečetla jsem toho dost, bohužel ne všechno bylo dobré a dost knih bylo podprůměrných až špatných. Za to, se tam našlo několik skvělých knih, které to vyrovnaly.




Suma sumárum jsem přečetla 201 knih a 67 437 stránek. Řada z toho byly rereadingy - znovu jsem si přečetla své oblíbence jako je Harry Potter a Hunger Games.

Musím říct, že asi tak 90% z nich jsem přečetla v angličtině - jedno z mých knižních předsevzetí je číst více v češtině.

Průměrné hodnocení je bohužel jen 3,4 hvězdiček z 5. Nebudu Vám tady vypisovat ty nejlepší a ty nejhorší, kdyby Vás to zajímalo, tak si rozklikněte články, kde se o nich více rozepisuji.

Co se týče nových autorských oblíbenců, tak tou se jednoznačně stala Mariana Zapata. Žádný z mě nových autorů jí nešlape ani na paty a nemůžu si jí vynachválit. Do jejích knih jsem se poprvé pustila v březnu a od té doby jsem si některé její knihy přečetla znovu. Jo, tak dobrý jsou.

V roce 2017 mi do knihovny přibylo neskutečné množství knih! Fakt neskutečné, radši jsem to nepočítala, ale je to dost vysoké číslo. Řekla bych, to bude i okolo 150 nových knih (naštěstí je velké množství z nich od nakladatelů! za což samozřejmě děkuji!). Já se snažím i knih zbavovat, přes Databázi knih, nebo nedávno jsem se zbavila asi 20ti kousků přes instastories.

Pokusila jsem se otevřít vlastní eshop - Etsy - se záložkami a artprinty a vším možným. To nevyšlo, protože jsem daňový neznalec a potřebovala bych, aby mi je někdo dělal. Jenže všude kde jsem byla, si za to říkaly neskutečný prachy a upřímně by se mi to nevyplatilo a ještě bych na tu firmu musela doplácet ze svého. To jsem odmítla a radši jsem si dělala záložky a artprinty jenom pro sebe.
Pak mě oslovila Anet, z Knižního nekonečna a teď nově i z Abysscandle.cz, jestli bych jí nedělala etikety. To pro mě byla nabídka, kterou jsem nemohla odmítnout; je to skvělá věc, kterou si můžu dát jak do životopisu, tak do portfolia. A vzhledem k tomu, že pokud se mi podaří dostudovat, rozhodně v tom oboru nechci pracovat, tak i celkem klíčová věc. Zkušenosti jsou třeba. (A navíc knižní svíčky miluju.)
A nakonec jsme se ještě dohodly, že tam budou k dispozici i moje věci - záložky, artprinty a další věci, který chystám.
(V plánu jsou aspoň čtyři nové věci a produkty a snad brzo se zrealizujou. A taky jedna společná věc, ze který doufám budete mít stejně velkou radost, jakou já mám z jejího tvoření.)
Jinak, klidně mi pište, co byste tam rádi viděli. Jaké fandomy, jaké citáty, jaké formy.

Co se týče knižních cílů v roce 2018, tak bych si rozhodně chtěla kupovat méně knih. V lednu se mi to podařilo, když jsem si nekoupila ani jednu. Únor vypadá trochu hůře, ale ani tak to číslo nebude nijak extrémně vysoké. A pak bych se zase ráda vrátila k té nule.

Cíl jsem si dala přečíst "jen" 100 knih, protože mě čeká psaní bakalářky, snad státnice a pokud vyjdou státnice, tak buď pokračování na magistra, nebo hledání práce. Tak jako tak nebude na čtení tolik času. Obvykle jsem si dávala za cíl 150 knih a vždy jsem ho překonala, ale už teď vidím, že v roce 2018 budu mnohem časově vytíženější. Zase na druhou stranu už teď mám přečteno nějakých 30 knih, tak uvidíme, jak to vlastně dopadne.
(Což mi připomíná, chcete sem házet měsíční wrap upy?)

Co vy? Kolik knížek jste přečetli, jakého nového oblíbeného autora jste objevili? Povídejte, přehánějte!

3 komentáře:

  1. 201? :O To se můžu jít se svými pětačtyřiceti zahrabat :D Jinak byl můj čtenářský rok spíše průměrný, snad to letos bude lepší (ačkoli zatím to moc nevypadá). Objev roku je pro mě rozhodně Maasová, zklamání Píseň zimy a Caraval.
    Celkově postrádám fan věci ke Kostičasu, kdybych mohla prosit :)
    A wrap upy určitě chceme.

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám zase předsevzetí číst víc v anglině :D ale ještě jsem letos ani nestihla začít :(

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem v roce 2017 objevila svět lovců stínů a jsem mírně řečeno závislá. 😂 Wrap upy by byly super. 💕

    OdpovědětVymazat