sobota 20. ledna 2018

Největší zklamání za rok 2017

Konečně jsem udělala poslední zkoušku a už mi toho do školy zbývá tak málo, že se konečně můžu zase věnovat i blogu! Přicházím se seznamem, kde se ne nutně nachází jen knihy, které mně přišly hrozné, ale i počiny, které jsem třeba ohodnotila celkem kladně, ale hrozně mě to zklamalo.

Co mě nejvíce zklamalo minulý rok?



Píseň zimy
Tahle knížka byla snad všude. Anotace zněla skvěle a ta obálka! To jsem prostě musela mít. A jak jsem četla, tak jsem zjišťovala, že to vlastně vůbec nechápu - to nadšení ostatních. Na knížce nebylo co nepochopit, protože se tam toho zase moc nedělo. To smíchejte s insta love, stockholmský syndrom, nudný bláboly o muzice a hele máte tu Pasažérku. Teda. Pardon. Píseň zimy.

ACOWAR
Tohle je knížka, na kterou jsem se neskutečně těšila. Celý rok jsem skoro odpočítávala dny, kdy konečně vyjde, a když vyšla, tak jsem se do ní musela okamžitě pustit. Zatímco jsem to četla, tak už tehdy mi tam některé věci vadily, ale i tak jsem z toho byla nadšená. Pak jsem si to začala trochu rovnat v hlavě a tak super mi to nepřišlo. Ještě při psaní první recenze jsem to z pěti hvězdiček snížila na čtyři. Nedávno jsem o tom přemýšlela a snížila jsem to na dvě. Tahle knížka totiž dokázala to, že mi znechutila ACOMAF a to je skoro až neomluvitelné. 

Caraval
Ne. Prostě ne. Ne. Absolutně nechápu ten hype. Kde se bere ta láska k téhle knize? Bylo to divný, zmatený, instalove, všechny postavy byly tak akorát na facku a prostě to nedávalo žádný smysl. A ty přirovnání? Kdo takhle píše? Nebo mluví? 

Krverůž
No. Tak tohle byl fakt krok vedle. Fantom opery. Dobrý. Sukuby. Dobrý. Osud. Dobrý. Ale Fantom opery, sukuby a přesun duší? Tak to prosím ne. Jak někoho mohlo napadnout, že to je dobrý nápad? Navíc, takhle knížka má asi pět set stran a víte co se na nich děje? Nic.

Hlavně to nikomu neříkej
Má první kniha od slovenského autora a nebyl to teda nějaký pěkný úvod do světa slovenské literatury. Ještě teď mám husinu z toho jak hlavní hrdinu oslovoval hlavní blbku "holčičko." Tohle by mi řekl asi jenom jednou. A ten příběh? Nápad dejme tomu dobrý, ale to provedení bylo teda tragické. Hlavní hrdina mi přišla blbá jak poleno, nechala si všechno líbit a všichni okolo ovládali logické myšlení na úrovni asi sedmiletého dítěte.

Bestie je zvíře 
Víte, o čem je tahle knížka? O ničem. 90% knihy se tam nic neděje a těch posledních deset přichází na řadu instalove a dobrodružné rozuzlení. Víte, co mě překvapuje nejvíc? Že zrovna tohle chtějí zfilmovat. To bude asi stejně záživný jako třetí díl Hobita. 

Láska a gelato
Zase jedna z hrozně hypovaných knížek a zase nechápu proč. Hezkou obálkou a zajímavou anotací to tak nějak končí. Děj nebyl nijak moc zajímavý, o truchlení tam toho byla fakt jenom špetka, zápletka taková nijaká a prostě suma sumárum nic moc. 

The Enchantment of Ravens
Tušíte, jak moc jsem byla nadšená, když jsem se dozvěděla, že vyjde stand alone knížka se zajímavým tématem? A ještě ta obálka! Jenže smůla je, že na tři sta stranách se dost dobře nedá popsat celý nový svět, děj se zajímavou zápletkou, uvěřitelný milostný příběh nebo zakončení. Všechno to prostě nešlo a tak jsme prostě dostaly od všechno trochu a od něčeho vlastně vůbec nic.

Na lovu
Tohle nebyla zase tak špatná kniha, ale přišla mi hrozně překombinovaná. Děsně jsem se těšila na další převyprávění Krásky a zvířete z ruského prostředí se zakombinovanou pohádkou o ptáku Ohnivákovi. Ale prostě to nějak nevyšlo a místo symbiózy mezi těmito motivy došlo k naprosté překombinovanosti až to nebylo pěkný. 

Měděný jezdec
Někdy v polovině roku se na instagramu hrozně rozjelo čtení této série. Prý je úžasná! Přečetla jsem všechny tři extrémně dlouhé knížky a víte co? Úžasná byla první polovina první knížky a pak už to byla nuda, všechno se to pořád opakovalo a třetí díl byl absolutní propadák, kde se hlavní hrdina změnil z úžasnýho chlapa na naprostý prase. #takhlesetodelatnema

Jestli se rozklikli odkazy na recenze, možná jste si všimli, že ty recenze místy nejsou tak negativní. To proto, že se mi to hodnocení občas potřebuje rozležet v hlavě (jako třeba u ACOWARu) a hlavně v porovnání s ostatními knížkami to byla slabota. Až sepíšu nejlepší knihy za rok 2017, tak dle vybraných knížek to pochopíte, protože jsou tam fakt pecky.

Jinak víte, co mě rok 2017 naučil? Nekupuj všechno, co má hezkou obálku nebo dobrou anotaci. Počkej si na recenze, a když určití lidé říkají a píšou, že je kniha dobrá, nekupuj jí, nebude se ti líbit.

7 komentářů:

  1. Mně se třeba Láska a gelato líbila :D Je ovšem pravda, že normálně tyhle letní oddecchovky spíš nečtu. S Písní zimy (kterou si z nějakého záhadného důvodu pořád pletu se Smrtnou zimou) a Caravalem souhlasím, ACOWAR a Na lovu si přečíst chci a zbytek jsem nečetla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono, Láska a gelato by pro mě nebyla zlá, kdyby si nehrála na něco co není :D nebo tak to mě aspoň přijde

      Snad se ti ACOWAR a Na lovu bude líbit! :)

      Vymazat
  2. Mě se taky Láska a gelato moc líbila její styl mě přiměl milovat Itálii i jinak než jako stát turisticky navštěvovaný díky moři. Píseň zimy četla moje kamarádka a také říkala, že to bylo nic moc. Caraval jsem si chtěla přečíst, ale nakonec jsem se do něj nepustila.

    OdpovědětVymazat
  3. Žádnou z knih jsem nečetla, ale hned na několik se chystám. Zrovna na Měděného jezdce a ACOWAR se hodně těším... samozřejmě každý má svůj názor, já jen doufám, že nebudu zklamaná. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Ani jednu z knih jsem nečetla...což je vlastně dobře :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jsem ani jednu nečetl a podle anotací se na to ani nechystám

    OdpovědětVymazat
  6. Láska a gelato byla jedina kniha z tveho seznamu kterou jsem si chtela precist a o ktere mam aspon male povedomi. kazdopadne jsem si presne myslela, ze bude spatna. je videt ze dobry marketing, anotace i obalka dela hodne, ale vetsinou je samotny obsah dost spatny. proto se snazim vyhybat dost znamym a ohranym kniham ktere se objevuji vsude na instagramu a dalsich socialnich sitich. i kdyz ne vzdy se mi to dari. ale vetsinou ty tahouni marketingovych strategii jsou nejhorsi. kazdopadne diky :) a urco se tu podivam na tvoje recenze, a necham se inspirovat pro zmenu necim dobrym :)

    OdpovědětVymazat