pátek 18. srpna 2017

all time favourites

Taky míváte období, kdy se vám prostě nechce číst? Ja v tomhle případě nechci a ani nemůžu, protože jsem idiot a nechala jsem psaní ročníkový práce na poslední chvíli (aneb piš si dvacet normostran o něčem o čem nemáš skoro ani ponětí a když je zavřená univerzitní knihovna a pražská nemá to, co potřebujete).

Proč tohle vlastně celé píšu? Nevím. Jen tak. Abyste se ze sebe cítili líp, když nahlédnete do mého života.

Ale zpátky k pointě! Sepsala jsem šestnáct ze svých nejoblíbenějších knih, které rozhodně stojí za pozornost, pokud jste je ještě nečetli.



(pořadí je náhodné podle toho jak jsem na knížky narazila v knihovně)

Hostitel od Stephanie Meyer
Upřímně, ve dvanácti jsem milovala i Stmívání, ale teď už se tomu spíš směju. Pokud to tak máte i vy a kvůli tomu jste si nepřečetli Hostitele, věřte, že je to něco úplně jiného. Je to jiné žánrově, hlavní postavy jsou starší a má to v sobě skvělé myšlenky.

ACOMAF od Sarah J. Maas
Tohle nemůže chybět. Poprvé jsem jí dočetla asi dva dny po vydání a od té doby jí miluju. ACOWAR mi celou sérii trochu znechutil, ale snad se přes to brzo přenesu! ACOMAF není jen fantasy kniha o sexy vílách, ale i přijímání sebe samotného a o hledání toho, kým jsme. A o Rhysandovi.

Fénixův řád od J. K. Rowling
Z celé série o Harrym je tato má nejoblíbenější. Proč? Nevím. Možná proto, že je nejdelší. Možná proto, že se tam objevila Lenka Střelenka. Nebo protože Neville tam má hodně prostoru. Nebo kvůli Siriusovi. Nebo kvůli tomu jak Umbridgová dostane na pozadí. Co se týče filmu, tak ten je nejhorší. Radši měli rozdělit pětku na dva díly a sedmičku nechat jako jeden film.

Na větrné hůrce od Emily Bronteové
Četla jsem jí, když mi bylo asi sedmnáct nebo osmnáct (už jsem fakt stará) a dostala mě. Celý ten příběh o nešťastné lásce, špatném načasování a nakonec o naději. Co víc si přát?

Bully od Penelope Douglas
Tohle je young adult kniha, která má hloubku. Je z ní jeden z mých nejoblíbenějších citátů (který je sice z básně, kterou nenapsala Penelope, ale bez toho bych na to nikdy nepřišla) a to "I exist as I am, that is enough." A pak je tam jedna taková krátká věta, která mi vždy nežene husí kůži: "This is how bullies are made." No, abyste to pochopili, tak si jí budete muset přečíst. A pak mi poděkujte.
(už to někdo fakt přeložte, nebo ještě líp, dejte mi to na překlad)

Five Ways to Fall od K.A. Tucker
Romantická kniha, která vám nijak nezmění život. Není nějak extrémně dojemná, nenese žádnou velkou důležitou zprávu. Ale je vtipná a zlepší vám den. Zamilujete se do obou hlavních postav a celé vás to naplní pozitivní energií a nadějí. (Do češtiny byla přeložená Baronetem, ale český název zní fakt divně)

Měsíční kroniky od Marissy Meyer
Touto sérii se odstartovala má láska k převyprávění. Kai byl jedním z mých prvních bookboyfriendů a Cinder je jednou z mých nejoblíbenějších postav - je vtipná, ironická a cynická. Je tam jedna z nejpodlejších zlých královen a epický rozuzlení. Celá tahle série je čtivá a prostě jí miluju.
(Jediná kniha, kterou jsem příliš neocenila, nebyla vlastně ani kniha, ale grafická novela Wires and Nerve, která byla spíš jenom vyhozený peníze)

November 9, Ugly Love, Maybe Someday od Colleen Hoover
Kdybych si měla vybrat jednu z těchto tří, tak bych sáhla po November 9. Obecně Colleen má tu schopnost vám zlomit srdce a pak ho zase stmelit svými slovy. K tomu není nic víc, co dodat.

Strážci času od Marianne Curleyové
Tuhle sérii jsem poprvé přečetla, když mi bylo třeba tak deset, možná ještě o něco méně. Byla to jedna z takových "dospěláčtějších" knih, které se mi dostaly pod ruku a okamžitě jsem si to zamilovala. Cestování v čase, magické schopnosti, věštba a láska, co víc ci přát. (Cestovalo se na takový bezva místa jako starověký Řím (nebo Řecko?), Atlantida, středověký královský dvůr a spoustu jiných bezva míst)

Elantris od Brandona Sandersona
Poprvé jsem se jí pokoušela přečíst, když mi bylo možná jedenáct, dvanáct a nedostala jsem se před prvních padesát stran, pak jsem jí dala šanci o několik let později a od té doby jsem jí četla už několikrát. Je to fantasy příběh o prokletém městě a o jeho zachraně. A upřímně, vždycky mě dostane ten důvod, proč se to vlastně všechno semlelo.

Eragon od Christophera Paoloniho
Je to už dlouho co jsem to četla. Naposledy jsem si dala rereading celé série před vydáním Inheritance, ale vím, že jsem celou sérii přelouskala asi tak za týden. Hltala jsem to, jako kdybych to četla poprvé.

Styxx od Sherrilyn Kenyon
Série Dark Hunter je jednou z prvních, které jsem přečetla v angličtině. Milovala jsem to, ale je pravda, že poslední díly už za moc nestály. V celé dlouhé sérii je několik knih, které patří mezi mé hodně oblíbené a několikrát čtené knihy, Styxx je však na úplném vrcholu. Miluju to, bolelo to, brečela jsem jako želva, ale stálo to za to.

Evžen Oněgin od Puškina
Jedná poezie, která mě kdy bavila (a kterou jsem pochopila) je tato od Puškina. Taťána je mnohem odvážnější verze mě a možná proto se mi to tak líbí. Její dopis je něco, co mě provází už od střední. Vlastně je to dost smutná knížka, ale o to hezčí.

Tristan a Danika od R.K. Lilley
Romantická trilogie, která není jenom o sexu a instalove. Netvrdím, že to první tam není, ale jde tady o mnohem více. O přátelství, o vnitřní sílu, o tom, že odpouštět je někdy třeba. Že druhé šance by se neměly promrhat. Pobrečíte si, ale jako u Colleen se nakonec budete usmívat.
(taky by to mohl někdo přeložit)

Mořeplavec od Diany Gabaldon
Třetí díl Cizinky je dle mého ten nejlepší. Často se vracím k jedné pasáži (ti, kteří Mořeplavce četli, asi budou vědět) a čtu jí pořád a pořád dokola. A občas se začnu a zastavím se až o nějakých sto stránek dále.

Saturnin od Zděňka Jirotky
Jediná česká kniha, která se dostala na tento seznam. Tohle je knížka, u který se směju od první do poslední strany - ať už kvůli Saturninovým akcím, suchému humoru Oulenského nebo tetě Kateřině a jejím příslovím. Saturnin je knížka, po které když sáhnete, tak vám zlepší náladu.

A to je asi vše. Pokud jsem zapomněla na nějakého svého oblíbence, tak se mu moc omlouvám a jako omluvu si ho ještě jednou přečtu, abych na něj už nikdy nezapomněla.

Jaké jsou vaše nejoblíbenější knihy?

4 komentáře:

  1. Skvělý výběr :) Spoustu knih z tvého výběru mám taky na seznamu těch nejoblíbenějších :) Eragon, Harry Potter, Strážci času a Hostitel :) Ty mě asi nikdy neomrzí :) A stejně tak Dvůr trnů a růží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, konečně někdo kdo zná a miluje Strážce! <3 hurá! Už to skoro vypadalo, že jsem jediná :D

      Vymazat
  2. Hezký výběr, většinu knížek znám, ale najdou si i nějaké názvy, které slyším poprvé. Jinak mezi moje české oblíbené knihy patří také Saturnin a potom kniha Obsluhoval jsem anglického krále.
    BLOG: Svět nad hlavou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anglického krále jsem nečetla! Ale slyšela jsem na něj jen samou chválu, tak se do něj možná někdy pustím :)

      Vymazat