pondělí 8. května 2017

Recenze: A Court of Wings and Ruin od Sarah J. Maas


A Court of Wings and Ruin (A Court of Thorns and Roses, #3)Autor: Sarah J. Maas

Název: A Court of Wings and Ruin

Nakladatelství: Bloomsbury

Rok vydání: 2017

Počet stran: 705


 






Já Vám nějak nevím. Miluju to, ale zároveň mě to dost zklamalo. Za ten rok čekání jsem si v hlavě vytvořila hrozně velký očekávání a toho to prostě nedosáhlo.





Feyre se ocitá na Jarním dvoře a její misí je pomsta. Ta se jí trochu usnadňuje, když do Tamlinova domova přicházejí dvojčata z Hybernu, která jsou zlá z dna jejich duše. Jurian přichází s nimi. Díky nim ničí podstatu Tamlinova dvoru ze vnitř tím, že všechny pomalu obrací proti Tamlinovi. Ianthe je tam také a je ještě otravnější a falešnější, než kdy dříve. Lucien Feyre sice stále podezřívá, ale i tak se oba sbližují.

Feyre prakticky nemá s Rhysandem žádný kontakt, jen párkrát spolu krátce mluvili skrz jejich pouto.

Po několika incidentech je prakticky celý Tamlinův dvůr proti němu, jsou na něj naštvaní, protože upřednostňuje spolupráci s Hybernem, než jejich blaho. Feyre, Lucien, Jurian a hybernská dvojčata se vydávají ke Zdi, kde zkoumají díry, které se v nich nacházejí a snaží se vymyslet, kudy by bylo nejjednodušší se tam dostat.

Jednou se s nimi vydává i Ianthe. Tehdy se vše mění. Feyre útočí na Ianthe (tu scénu jsem si hrozně užívala), která trochu jinak útočila na Luciena.  Do toho všeho se přidávají i hybernská dvojčata. Společně dvojčata Feyre s Lucienem zabíjí, dokonce jim pomáhá i Jurian a Feyre s Lucienem unikají. Lucien ne proto, že by vyloženě chtěl, ale jeho potřeba dostat se za Elain je větší, než cokoliv jiného, co cítí.

A tak nastává nelehká cesta do Nočního dvora.


Zpočátku jsem  ACOWAR milovala. Milovala jsem každý přečtený řádek, každý odstavec, každou stránku. Ale čím více jsem se začala přibližovat ke konci, tím více drobností mi tam začalo vadit. Tím více jsem si říkala „jako vážně?“ Dokonce v některých částech jsem si říkala i „tohle napsal ten samý člověk, jako ten co napsal ACOMAF?“

Důvody?

Abych pravdu řekla, tak některý části byly hrozně pomalé a táhle, což by mi v tomhle případě ani nevadilo, ale dost se to opakovalo a velkou část děje, jsme se jenom točili v kruzích. Ani tohle by mi tolik nevadilo, ale zdálo se mi, že některý části si pak dokonce odporovaly.

Je tam jedna věc, která mě upřímně dost naštvala. Nebudu říkat co, protože na tohle si musíte vytvořit názor samy, až to přečtete, ale Sarah nás všechny vedla k víře v něco, co pak se ukázalo, že nebude možné. Můj hlavní problém je to, že tento zvrat není uvěřitelný, alespoň pro mě ne. A k tomu se váže i další věc, díky tomu a dalším náznakům v knize to vypadá, že v pokračování se objeví milostný trojúhelník, o který nikdo nestojí.

Musím se taky přiznat, že postelový scény Rhysanda s Feyre jsem začínala přeskakovat, protože to bylo všechno na jedno brdo. A hlavně, už to nebylo takový jako v ACOMAFu, kdy tam byla jedna pořádná scéna plná emocí, která se dá nazvat jako „NO, KONEČNĚ,“ ale tady jich bylo dost (možná až příliš) a chyběl jim ten náboj a emoce ze dvojky. 

Válka a všechny bojové scény měly v sobě jistou dávku předvídatelnosti, zároveň v místech dovedly překvapit, i když ne vždy to bylo příjemně. Asi by jim neuškodilo, kdyby byly trochu kratší, méně popisné.

A nejvíce problémů pak mám s koncem samotným i s pár scénami před koncem. Kvůli některým rozhodnutím, které Sarah udělala, to na mě nezanechalo kýžený efekt. Pobrečela jsem si, to ano, ale říkala jsem si „to je všechno? Celá moje mentální příprava bylo pro tohle?“ 

Konec byl hrozně uspěchaný a vůbec mě neuspokojil. Chápu potřebu nechat určité věci otevřené, ale myslím si, že by to šlo udělat i mnohem lépe. Když kniha má přes sedm set stran, tak přidat dalších třeba deset, aby to bylo trochu ucelenější, by nemusel být až takový problém.

A celkově to bylo takové nevyrovnané.  V prvních dvou třetinách se toho nic moc nestalo a pak poslední třetina byla na mě až trochu příliš dramatická.

Co se mi ale naopak hrozně líbilo, tak to byla možnost vidět i jiné dvory a seznámit se i s ostatními High Lordy (jak se tomu nadává v češtině? :D). 
   
A Tamlin. Já vím, že většina ho nemá ráda, ale já ho zbožňuju už od ACOTARu a po tomhle díle ještě víc.

Zároveň jsme se více seznámili s Cassianem, Mor, Amren a hlavně s Azrielem, jehož scény jsem si vždy užívala asi nejvíce. Je to prostě roztomilouš. Mrzí mě ale, že zpočátku to vypadalo, že Lucien tam bude hrát velkou roli – teda takhle, on ji hrál, ale hrál ji někde mimo hlavní dění, takže ve většině knihy ani nebyl. 

I přese všechny ty zápory co jsem vyjmenovala, tak nemůžu popřít to, že Sarah prostě umí psát. Ať už to byly nudnější pasáže, pasáže plné akce, stránky mi utíkaly jako po másle. I když jsem nechtěla spěchat se čtením, musela jsem. Prostě jsem musela vědět, jak to skončí. Jak to ta Sarah celé vymyslela. I když jsem se toho hrozně bála.

 Můžu říct jen to, že ACOWAR miluju, ale taky mě hrozně zklamal. Bohužel však nedosáhl úrovně ACOMAFu, ani se k němu nepřiblížil. 

(a jo, fotky jsou jen s ACOTARem a ACOMAFem, protože moje fyzická kopie ACOWARu ještě nepřišla :D)

(upřímně, na srdci toho mám ještě dost, ale nejde o tom psát, aniž bych něco nevyspoilerovala, takže si to budu muset nechat pro sebe)

EDIT: protože tuhle recenzi si chodí číst pořád překvapivé množství lidí, mám pro vás update - devět měsíců po přečtení se mi hodnocení dost rozleželo v hlavě a aktuálně knihu hodnotím 2hvězdičkami

22 komentářů:

  1. V češtině se tomu nadává vladaři :) Jinak chápu, jak to myslíš s těmi očekáváními, já se takhle trochu bojím A zrodí se píseň (já si na ten název nemůžu pořád zvyknout, prostě The Song Rising :D).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, třeba si to zamapatuju pro příště. :D
      To znám! :D Já se takhle obávám celé té série :D ještě jsem jí nečetla a jak všichni říkají, jak úžasná je, tím víc se jí bojím přečíst :D

      Vymazat
  2. Souhlasím s tebou, bohužel jsem si vytvořila tak velká očekávání, že po dočtení ACOWARu jsem taková... rozpačitá? Potom, jak moc mě dostal ACOMAF, jsem to "něco" prostě tady necítila. I přesto to miluju, protože miluju všechny ty postavy :D
    Asi vím, co myslíš tou věcí, co tě naštvala a jsem ráda, že nejsem sama. Nějak mi to prostě do toho všechno, co bylo řečeno/uděláno/naznačeno nějak nesedí.. No jsem zvědavá, co nás čeká za rok :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Miluju to, bylo skvělý dál pokračovat v příběhu a znovu se "vidět" s mýma miláčkama (:D), ale prostě chyběla tomu ta jiskra, to magično, které se dalo najít v ACOMAFu
      Jo, řekla bych, že je to to samý :D naprosto nesmyslný a hrozně to odporuje všemu, co před tím napsala. Já doufám, že to vrátí zase zpátky do pořádku a vše bude ok! :D

      Vymazat
  3. Mam ACOWAR prave rozecteny tak jsem pak zvedava jak budem porovnavat..btw to budou jeste dalsi dily dvoru nebo to timhle konci? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V plánu jsou tři další knihy, které by měly být stand-alones a pak dvě kratší novely. Ale kdo ví, jestli se Sarah zase nerozepíše jako u Chaolovi "novely"

      Vymazat
  4. Uf... ja sa na trojku už veľmi teším, ale trochu sa aj obávam, lebo dvojka nastavila latku veľmi vysoko, možno až príliš vysoko. :D
    No zatiaľ si neviem utvoriť názor a len netrpezlivo čakám, kým mi už konečne bookdepository odošle tú blbú knihu :/ Objednala som si ju skoro pred tromi mesiacmi, človek by čakal, že mi to aspoň rýchlejšie pošlú alebo čo. Pripadá mi to však, že už to číta úplne každý okrem mňa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šla bych do čtení pokud možno s co nejmenšími očekávánámi a pak tě to třeba příjemně překvapí :D

      Já jsem si normálně pořídila ebook. Svojí fyzickou knihu stále nemám, i když byla poslaná několik dní před vydáním. A to jsem si jí předobjednávala někdy v lednu :(

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahojky
    Chtěla jsem se zeptat jestli čtvrtý díl bude z pohledu Feyre a jestli ACOWAR skončil tak nějak uzavřeně nebo naopak konec byl opět useknutý v tom nejlepším
    PS:skvělá recenze 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ACOWAR skončil více méně uzavřeně. Zůstala tam spousta otevřených otázek, které si pak budou řešit jednotlivé postavy. Jinak další díl už bude z pohledu někoho jiného, příbeh Feyre a Rhysanda se uzavřel :)

      Děkuju moc :)

      Vymazat
  7. Přesně znám ten pocit, když si chcete knihu číst pomalu. A poté na konci dne zjistíte, že jste u konce.:)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, ok prvnim díle jsem byla nadšená. Bohužel mně se druhy díl přestal po prvnich pár stránkách líbit, protože jsme prostě nedokázala přenést pres srdce, ze Feyre bude mit neco s Rhysem a Tamlin bude zas někde úplně jinde a prostě jsme věděla, ze Feyre a Tamlin spolu nebudou. A to mě zničilo, zaklapla jsme knihu a dost. Jenže nechci na tuto sérii zanevrit. Vím, ze nechceš spoilovat, ale prosiiiim, mohla bys mi aspoň říct, jestli na konci ACOWARU Tamlin a Feyre skončí spolu? :) vůbec nemam chuť to číst dál, jestli ne :/ (vim, že je to blbý, ale potřebuju svuj šťastný konec) díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takhle, šťastný konec to má, ale ne ten jaký si přeješ :) ale i tak to stojí za to, věřím, že když se pustíš do ACOMAFu a dočteš ho, tak si nakonec zamiluješ

      Vymazat
    2. Nevíte kdy by měl vyjít tento díl i v češtině ??

      Vymazat
    3. Mně je strašně lito, že chovám k te knížce odpor z tak banalniho důvodu jako že se mi nelíbí, ze Freyre neskončí s Tamlinem. Ja to nechapu, nejak se přes to nedokážu přenést. Nevím, jak si mám zase najit tu ces tu k te knížce :/ (mel by vyjít teď v zimě :))

      Vymazat
    4. Děkuji moc :)

      Vymazat
    5. Taky jsem se přes to nemohla přenést ale když jsem si to přečetla znovu našla jsem si kladný vztah k tomu že Feyre skončí s Rhysem a mám tu dvojku strašně ráda

      Vymazat
    6. Dvojka je dle mého nejlepší z celé série :) rozhodně stojí za všechem ten humbuk okolo

      Vymazat
  9. Kde si koupila tak krásné záložky a ten hrníček??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záložky jsem si nakreslila a vyrobila sama :)
      hrníček jsem našla na Society6, stačí když tam zadáš rhysand ;)

      Vymazat
  10. Prosím řěkněte mi že Feyre skončí s Tamlinem.?? Četla jsme první díl a úplně jsme se do Tamlina zamilovala.

    OdpovědětVymazat