pátek 9. prosince 2016

Recenze: Gemina od Amie Kaufmanové, Jaye Kristoffa



Gemina (The Illuminae Files, #2)
Autor: Amie Kaufman, Jay Kristoff

Název: Illuminae

Nakladatelství: Knopf

Rok vydání: 2016

Počet stran: 659











Gemina je druhý díl Illuminae, který je jen krapet méně úžasný jak díl první. Autorskému duu se to opět podařilo.





Tuhle recenzi pojmu trochu jiným způsobem - méně slov, více GIFů.

Gemina je opět napsána stejným způsobem jako Illuminae - příběh nám je podám různými spisy, chaty, přepisy a nově jsou zde i deníkové zápisky, které dělala Marie Lu (nádherné kresby!). Oproti Illuminae je zde mnohem více "popisových částí" a abych pravdu řekla, ty se mi ze všeho líbili nejméně a zdálo se mi jich tam až příliš mnoho.

Děj druhého dílu se odehrává na stanici Heimdall, o které jsme se dozvěděli již v Illuminae - uprchlíci se se sem snažili dovolat, aby vyslali pomoc (na tato volání nikdo neodpovídal) a také se tam nachází otec Kady.

Již od prvních stránek víme, že se na lodi nachází zrádce, Rapier, který pracuje pro BeiTech a aby se nikdo na stanici nedozvěděl o tom, co se stalo na Kerenze (BeiTech ji vybombardoval, aby se dostal k nezákonným dolům), tak blokuje signál.

Výsledek obrázku pro traitor gif

Hlavní hrdinka Hanna je tatínkova holčička skrz naskrz. Její táta je ale velitel stanice, takže Hanna toho umí více, než se líčit a pěkně oblékat. Boje a strategické uvažování jí nejsou cizí. 

Výsledek obrázku pro im a fighter gif


A cizí jí nejsou ani drogy. Rekreačně. Ty jí dodává Nik, člen jakéhosi gangu a bývalý vězeň. Nik je fešák a neustále s Hannou flirtuje, což se příliš nelíbí jejímu příteli Jacksonovi. Který je samozřejmě taky fešák. 

Výsledek obrázku pro alert love triangle gif

A co se nestane? Nik je donucen (čti vydírán) pomoci jednotce BeiTechu se dostat na palubu Heimdallu, která jak lze předpokládat není přátelského charakteru a řídí se myšlenkou "nejdřív střílej a pak se neptej." Jak se dá očekávat, tak stanice, která se v tu chvíli chystá na výroční ples (a ještě k tomu je prakticky vylidněná kvůli údržbě na červí díře), je rychle přemožena i vzhledem k tomu, že se většina lidí nachází v jedné místnosti. 

Hanna je v tu chvíli jinde, kupuje si od Nika drogu (která pochází z velmi fujky tvora, který se má rychle zpacifikovat po vylíhnutí - což se v tuto chvíli díky invazi nestává.. no, řekněme, že nikdo z toho nebude mít radost). 

Jednotka BeiTechu se pak samozřejmě snaží volně pohybující se a odporující jednotky (= Hanna a Nik) zpacifikovat. A naopak Hanna a Nik se snaží zastavit BeiTech, protože ti tam jsou z jediného důvodu - zničit Hypatii, která nese uprchlíky z Kerenzy.

Související obrázek

Jako u Illuminae mi chvíli trvalo zvyknout si na způsob vyprávění, ale jakmile jsem se do toho dostala, tak to šlo jako po másle. Opět celá kniha byla extrémně čtivá a poutavá, nejen svým originálním formátem.

Bohužel se tu objevuje jakýsi trochu pofidérní milostný trojúhelník - není to nijak hrozné a spíš než trojúhelník to je jedna linka. Chápete co tím myslím? 

Výsledek obrázku pro abc line
Dokonce se nám zde objevují i postavy z předchozí knihy. 

Výsledek obrázku pro thank god finally gif

Ale na mě tam bylo příliš málo SPIRA, do kterého jsem se zamilovala. Když zrovna nevraždil. A taky málo Kady a Ezry. No prostě, bylo tam málo částí s postavami z Illuminae, které mi přirostly k srdci mnohem víc jak ty z Geminy.

Celková zápletka Geminy byla mnohem komplikovanější a WTF než v Illuminae. Mnohem více fyziky, astrofyziky, vědy a bůhvíčehodalšího. 

Ráda bych řekla, že jsem to všechno pochopila, ale.. 

Výsledek obrázku pro i dont get it gif

A jako v Illuminae se i v Gemině nacházely momenty absolutního šoku a překvapění! (jakože cože?)



Nebudu Vás spoilerovat, ale je jich tam hodně. Hooooodně. 

Výsledek obrázku pro a lot gif


Od začátku jsem tušila, že v mých očích se Gemina Illuminae nevyrovná a toto tušení se mi splnilo. Ale Gemina mě i tak nakonec velmi příjemně překvapila, naprosto předčila má očekávání a já se nemohla odtrhnout od stránek.

Výsledek obrázku pro a liked it gif

2 komentáře: