neděle 6. listopadu 2016

Recenze: Illuminae od Amie Kaufmanové a Jaye Kristoffa



Autor: Amie Kaufman, Jay Kristoff

Název: Illuminae

Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání: 2016

Počet stran: 599











Naprosto unikátní knižní počin, který dostane nejen fanoušky sci-fi, ale i všechny ostatní.


Upřímně, nikdo není více překvapený mým hodnocením než já. Illuminae jsem se poprvé pokusila číst pár měsíců nazpět a nedostala jsem se přes prvních třicet stránek. Tentokrát jsem se ale odhodlala číst dál a jakmile jsem se dostala za trochu nudnější úvod, tak jsem nemohla přestat číst.

Illuminae je pro mě tou nejoriginálnější knihou, kterou jsem kdy měla tu čest číst. Já nejsem fanoušek sci-fi knih, takže nevím, jak moc to téma je originální v daném žánru, ale vzhledem k tomu, že já četla jen Pátou vlnu a Měsíční kroniky (které ani za sci-fi nepovažuji), tak pro mě to je naprostá tématická rarita.

Uznávám, nezačíná to nijak zvlášť originálně - byť je to nemimozenská invaze, pořád je to invaze a těch je všude plno, ale posledních pár stránek dokáže, že to není jen tak, že to není tak jednoduché, přímočaré a černobílé, jak se původně zdálo.

Máme dva.. vlastně tři hlavní hrdiny - Kady a Ezru, kteří spolu dříve chodili (rozešli se přesně v den invaze - tomu říkám smolný den) a později se přidává i SPIRO, umělá inteligence. Kady a Ezra se oba dostávají na jinou ze záchranných lodí a vzájemně komunikovat spolu začínají až půl roku po invazi. Ezra se mezitím stal pilotem na lodi Alexander a Kady mezitím hackovala systémy Hypatie. Ezra ji poslal pár emailů (wifi ve vesmíru má dost dlouhý dosah a osobně bych takovou ocenila, protože ta moje nedosáhne ani z pokoje do kuchyně), ale vzájemně spolu mluvit začínají až poté co SPIRO začal bláznit. Laicky řečeno začali spolu mluvit až poté, co SPIRO odpálil třetí záchranou loď. Ups.

A to ani nemluvím o grafické stránce knihy! To je naprostá ale naprostá krása a originalita na eNtou. Chvíli potrvá, než si na to všechno člověk zvykne, ale jakmile se přizpůsobí stylu psaní, kniha hrozně rychle utíká.

Skládám velkou poklonu Amie Kaufman a Jayi Kristoffovi za to, co vytvořili. Protože použili tolik různých druhů vypravěčů - jsou tam strohé přepisy konverzací, chaty mezi desítkou rozdílných osob, deníkové zápisky, oficiální zprávy a (graficky nejhezčí) části z pohledu SPIRA. A to je jen krátký výčet toho, co všechno se tam nachází.

Co tím nejlepším na této knize je to, že Vás neustále překvapuje. Myslíte si, že víte, kam to směřuje? Smůla, je to jinak. Oči Vám budou poletovat jak tenisové míčky z jedné strany stránky na druhou, jen abyste se co nejrychleji dozvěděli, jak to bude dál. A nakonec nic z toho co jste předpokládali, se nestane, nebo je pravda. (I slzička mi ukápla. Několikrát.)

Illuminae je tím největším překvapením roku a stal se i součástí mého TOP5 za 2016. Zkráceně řečeno, Illumiae je plný akce a překvapení. Je to kniha, která Vás nenechá spát a ještě k tomu Vás přinutí psát recenzi v jednu ráno (i když to už je možná jenom můj případ). Suma sumárum, je to boží.

8 komentářů:

  1. JOOOOO! Já tajně věřila, že se zamiluješ, tak jako já!! Krásná recenze <3

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, já ji mám doma. Vyhrála jsem ji v soutěži od CooBoo a vážně se na ni těším, ale recenzí jsi mě tedy natěšila ještě víc! Grafická stránka knihy je famózní a originální. Stačilo prolistovat a bylo mi jasné, že půjde o něco jedinečného. Už se těším, až se začtu. :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám ji předobjednanou a hrozně se na ni těším! Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se ti bude líbit stejně jako mě! :)
      Děkuju moc!

      Vymazat
  4. Kamarádka knihu vychvalovala, ale po tvé recenzi mám jasno. Musím si to přečíst! Originální kniha s nečekaným koncem? To nelze vynechat :)

    OdpovědětVymazat