úterý 6. září 2016

Recenze: A Torch Against The Night od Saby Tahir


25558608
Autor: Sabaa Tahir

Název: A Torch Against The Night

Nakladatelství: Razorbill

Rok vydání: 2016

Počet stran: 452










Druhý díl epické série, který Vás doslova zvedne ze židle.





Ve své recenzi nepůjdu moc do detailů o čem druhá díl pojednává, protože čím více naslepo do něj půjdete, tím více vás nakonec překvapí. A teda mindblown momentů tam bylo hned několik. A ne takových kdy si řeknete "no páni, to jsem teda nečekal/a" ale spíš "***********************" a pod každou hvězdičkou si představte sprostý slovo.

Druhý díl začíná tam, kde ten první skončil - tedy Elias s Laiou jsou na útěku a zatím se nedostali příliš daleko. Vojáci je začínají dohánět a mají namále, když v tom rebelové začnou rebelovat a oni mají možnost uniknout. Nedostanou se však daleko, čeká na ně totiž Eliasova matka. A udělá něco, co mění vše.

Novinkou v ATATN je nový úhel pohledu. Tenkrát máme tři vypravěče - Eliase, Laiu a Helenu. Upřímně, Helenu jsem neměla ráda už v Jiskře a přestože mi její části pomohly lépe jí porozumět, nepřimělo mě to, mít jít ráda. Ale celé knize to dodalo na spádu a rozhodně to bylo zajímavější o to, že vidíme i do "zákulisí" té druhé strany.

Oproti prvnímu dílu se ten druhý odehrával většinou v přírodě, jejíž popisy Tahir opět zvládla bezvadně - popisy jsou podrobné, ale ne nudné a čtenář si může představit, že cestuje společně s Eliasem a Laiou. A popřípadě Helenou, která byla vyslána na misi zabít Eliase. Výborně to doplňovaly dvě nové nádherné mapy.

Bylo nám představeno několik nových postav, které si hned zamilujete. I ty co vlastně ani nechcete. A dokonce ne všichni zemřeli! Takže ano, někdo zemře. Vlastně spoustu lidí zemře. I ty co rozhodně nechceme, aby zemřeli.

Elias byl zase zlatíčko. Snad ještě více než předtím. No mohla bych o něm básnit celé dny!

Ale celkově jsem si knihu užila o trochu méně než první díl. To mělo několik důvodů - měla jsem hrozně velká očekávání, představovala jsem si, co a jak by se mohlo stát a když se to vůbec nestalo, tak mě to trochu mrzelo. A zbytek nemůžu moct kritizovat, abych Vás nevyspoilerovala, ale jak vidíte, tak přese všechno ode mě má tahle knížka čtyři hvězdy. Ale ve zkratce něco mi tam chybělo, něco tam zase přebývalo.. A taky někdo tam trochu přebýval.

Rozhodně Vám doporučuju se nespoilerovat, bude to stát za to. Překvapivých momentů je v knize nespočet a nejméně třikrát jsem mohla jenom vyvalit oči, otevřít pusu a no, nadávat, křičet (potichu, mám sousedy. Bohužel.) a otevírat a zavírat pusu jako kapr.

Pokud umíte anglicky a váháte, jestli koupit nebo ne, tak kupte! Nebudete litovat!

#tymjiskra

4 komentáře:

  1. No, tak koukám, že čekání na český překlad bude hodně těžký :D Fakt díky za nalákání :D <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš za co! Vždy ráda pomůžu! :D

      Vymazat
    2. Nevíte, kdy má vyjít kniha v češtině? :)

      Vymazat
    3. Myslím, že jsem někde slyšela, že příští rok :)

      Vymazat