čtvrtek 15. března 2018

Recenze: Smrtka od Neala Shustermana



Autor: Neal Shusterman

Název: Smrtka (Scythe)

Nakladatelství: YOLI

Rok vydání: 2018

Počet stran: 384









Páni. Tak tohle jsem nečekala.




Tohle je důvod, proč se vyplatí jít do čtení knih bez jakýchkoliv očekávání a představ. Jasně, přečetla jsem si anotaci a ta mě zaujala, ale nic jsem od toho nečekala. A páni. Tohle se YOLI fakt povedlo.

Smrtka je kniha, která se odehrává v budoucnosti. V budoucnosti, ve které neexistuje smrt. Lidé došli k absolutnímu poznání a tím porazili i smrt. Nehody, sebevraždy, vraždy, nic takového už vám nehrozí. Pokud spadnete pod auto, jednoduše Vás oživí. Tím samozřejmě ale vzniká jeden takový malý problém. Když nemůžete zemřít, když žijete navždy, když můžete mít tolik potomků, kolik chcete, tak vznikne přelidnění.

Aby tomu bylo zabráněno, byly vytvořeny Smrtky. Stvoření, které stojí nad všemi. Dokonce i nad Nimbem, veškerým věděním. Jsou to stvoření, která si vybírají náhodné oběti a ty kosí. Nožem, prášky, jedem, utopením, proudem. Smrtky přichází náhodně a nesmlouvavě. Smrtky jsou to jediné, co Vás může zabít.

No řekněte! Nezní to úžasně? A to ještě není všechno! Máme tu dva hlavní hrdiny, Rowana (kterýho naštěstí nikdo nepřeložil jako Jeřába, díky bohu) a Citru. Oba mají naprosto odlišné povahy a přesto je na nich něco stejného. Například to, že si je jedna ze smrtek vybrala za učedníky. A nakonec se jen jeden z nich stane smrtkou. A s postupem času se ukazuje, že jen jeden z nich přežije.

Pecka!

Neal Shusterman přišel s něčím naprosto novým a mě to naprosto ohromilo. Smrtka je sice YA kniha, ale úplně se vymyká všem těm klasickým příběhům.

Vadila mi jenom jediná věc. Asi je nám všem jasné, že Citra a Rowan se do sebe zamilují, ale já to tam moc neviděla. Teda takhle, viděla jsem, že se jeden druhému líbí a pak se najednou milovali. Nebyla to instalove, to bych neřekla, protože oni spolu strávili několik měsíců, ale já osobně jsem tam neviděla ten průběh. Možná tam nebyl, možná neumím číst mezi řádky a ono je to nakonec vlastně úplně jedno. Je to napsaný tak, že ta jejich láska byla uvěřitelná a co na tom, že jsem tam neviděla nějaké budování vztahu.

Příběh jako takový byl neuvěřitelně čtivý, chytlavý a dokáže Vás naprosto vtáhnout do děje a nepustit dokud nedojdete k poslední stránce. Které Vás mimochodem hrozně naláká na další díl (hrozně ráda bych se do něj hned pustila, ale vzhledem k tomu, že tohle bude trilogie a Neal ty knížky nevydává jako na běžícím páse, tak si radši počkám, až vyjde i třetí díl a pak to slupnu všechno najednou).

Smrtka je plná překvapivých zápletek. Já třeba jsem předpokládala, jak se určitě věci vyvrbí a ono to tam nakonec doopravdy došlo, ale úplně jiným způsobem, než jsem čekala. Takže na jednu stranu jsou určité zápletky předvídatelné, ale na druhou Vám to vyrazí dech. A je jedno jako moc něco čekáte.

 Ani jedna z hlavních postav nebyla černobílá, oba se nacházeli spíš v šedých vodách charakterových a to je to, co udělalo z dobré knížky se skvěle propracovaným světem, knížku výbornou a vysoce nadprůměrnou. Protože buďme upřímní, čistě dobré a čistě špatné postavy jsou nudné.

Tento Nealův počin mě ohromil a asi se budu muset podívat i na jeho další knihy. (Asi jste to už viděli, ale Radši knihu začala boj za vydání druhého dílu Nealovy knihy Bez šance, která byla vydaná v roce 2016.)

Smrtka je knížka, která by Vám neměla uniknout. Je nevšední, nová, inovativní a vymyká se většině YA knih. Není plochá, nudná ani naivní. Je to knížka, které s čistým svědomím můžu dát pět hvězdiček a s radostí jí budu doporučovat.

(A nemůžu zapomenout pochválit to, že byla ponechána originální obálka!)
(A samozřejmě nemůžu ani vynechat poděkování za pozvání na YOLI narozeniny! A tuhle nádhernou, skvělou knížku!)

3 komentáře:

  1. O téhle knížce slyším ze všech stran. Budu muset zjistit kolem čeho je takový povyk :D je pravda, že ta obálka je skvělá a ten nápad opravdu neotřelý :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dlouho jsem odolávala, ale nakonec jsem se ke knize dostala přes kolegyni, a lituju jen toho, že jsem odolávala tak dlouho... Kniha byla naprostá PECKA! A předčila veškerá má očekávání, a to jsem díky tomu, že jsem četla v roce 2016 knihu Bez šance, měla na autora dost velká...

    OdpovědětVymazat
  3. Mám jednu otázku jak skončila vyhrál on nebo ona

    OdpovědětVymazat