úterý 20. března 2018

Minirecenze: V pasti času od Madeleine L'Engle



Autor: Madeleine L'Engle

Název: V pasti času (A Wrinkle in Time)

Nakladatelství: Slovart

Rok vydání: 2018

Počet stran: 240









Sci-fi dětská kniha, která stojí za pozornost.

 

Abych se přiznala, tak o V pasti času jsem poprvé slyšela až v souvislosti s chystaným filmem. Vlastně jsem ani nevěděla, o co tam moc jde, ale i tak jsem si jí chtěla přečíst. Pak mi od Slovartu dorazila česká edice a mně nic nebránilo v jejím přečtení.

A musím říct, že se mi to líbilo. Je to dětská, middle grade, knížka, takže to nebude pro všechny. Ale mě se líbí i tyhle dětské knihy, dost často jsou totiž kvalitnější, než kdejaká YA kniha. Najdou se tam i hlubší myšlenky, ponaučení a většinou vždy přinášejí něco navíc.

V pasti času je kniha z šedesátých let, ale nejde to vůbec poznat a to je něco, co se musí obdivovat. Celkově je to hrozně nadčasové, jak tématem, tak stylem psaní (i když to možná má co do činění s českým překladem). Autorka rozhodně předběhla svou dobu.

V pasti času se mi hrozně dobře a snadno četla. Je to psané jednoduše, ale čtivě. Knížka má nějakých dvě stě stránek, s celkem velkými písmeny, takže než se nadějete je konec. (A já se těším na další díly! Ještě nechci, aby to skončilo! Chci vidět více rozdílných planet a druhů života!)

O co tam jde? Cestování v čase, vesmírem a dimenzemi. Rodině, lásce, sebeobětování. Myslím si, že cestování v čase bylo skvěle vysvětleno, tak, že to pochopí každý (dokonce tam byly i vysvětlující obrázky). V dnešním světě je tento koncept známý a autory oblíbený, ale na svou dobu to podle mě bylo něco naprosto nového a inovativního.

Co mi vadilo, byla jistá nevyváženost. Začátek byl celkem pomalý a na konci se stalo hrozně (ale hrozně) moc věcí najednou. Pak tam bylo pár dalších detailů, ale ty byly spíš spojené s tím, že vzhledem k tomu, že je to dětská knížka a některé věci byly trochu moc naivní, zjednodušené a přehnané.

Suma sumárum jsem spokojená. Byla to skvělá oddechovka a mladší čtenáři jí jistě ocení.
A na film se fakt těším! To by mohla být fakt pecka, vidět všechny ty nové světy a všechno!

4 komentáře:

  1. Skvělé číst kladnou recenzi, protože mi knížka přijde jako recenzák :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nedávno som knihu čítala a bola to naozaj super oddychovka, takmer celú som ju zhltla za jeden večer :D Mám k príbehu pár výhrad, napríklad ako aj sama spomínaš ten veľmi rýchly záver, ale nápadovo je super a som zvedavá na filmové spracovanie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako middle grade knížka si myslím, že je to fakt pecka, zvlášť když si člověk uvědomí, kdy byla napsaná :) a jako dítěti by mi ten konec asi nepřišel, tak uspěchaný, ale nevím :D a na film se hrozně těším!

      Vymazat