čtvrtek 25. ledna 2018

To nej z roku 2017

Konečně jsem sepsala i mé nejoblíbenější knihy za rok 2017. Pro mě to byl rok celkem průměrných knížek, proto jsem se často uchýlila k rereadingům svých oblíbenců, čímž jsem docílila toho, že jsem četla i pro mě velmi nadprůměrné knihy. I tak jsem objevila řadu nových skvělých autorů a řadu skvělých knih, které se v tomto roce asi přečtu znovu.





The Wall of Winnipeg and Me - Mariana Zapata
Letos jsem konečně neodolala a vrhla se na knihy od Mariany Zapaty. A udělala jsem dobře. Mariana umí skvěle napsat "slow-burn" romantiky, nenajdete u ní tedy žádnou insta love. Ani milostné trojúhelníky. U ní jde o to, jak láska vzniká, jak se postupně prohlubuje. Taky proto jsou její příběhy většinou dvojnásobné až trojnásobné od ostatních.
Ze všech jejích knih se mi nejvíce líbí právě The Wall of Winnipeg and Me, kde je jeden nabručenej hráč amerického fotbalu a jedna asistentka/grafička, která mu to vůbec nežere. A Lingus je taky skvělý - nenechte se odradit tím, že jednou z hlavním postav je pornohvězda.

Říše bouří - Sarah J. Maas
Já jsem původně Skleněný trůn vůbec nemusela. Abych pravdu řekla, tak líbit se mi to začalo až někdy u třetího dílu. Jak jsem v sérii postupovala dál, tím více se mi líbila a EoS je úplná třešnička na dortu. Možná je to tím, že tam není Chaol, kterýho nemůžu vystát. Nebo tím, že Aelin už není tím hlavním většinovým středobodem celé série (nebo takhle, ona jím samozřejmě je, ale vedlejší postavy tady dostaly mnohem více prostoru). Nebo tím, že tam je spousty Elide a spousty Lorcana - já tyhle dva prostě miluju. #elorcanforever #whocaresaboutchaol

(tyhle dvě jsem přečetla do začátku února.. pak přišla velká černá díra většinou průměrných až podprůměrných knih, kdy jsem to vzdala a uchýlila se k rereadingům)

Papírová princezna - Erin Watt
Papírová princezna si mě našla v tu pravou chvíli - byla jsem vystresovaná ze zkoušek a potřebovala jsem na chvíli oddych. Netvrdím, že je to vrchol literatury, ale hrozně mě bavila. Dokázala jsem se naprosto ponořit do děje a nevystoupit z něj až do momentu, kde jsem dočetla poslední stránku. Kdy jsem se jenom nadechla na povrchu a zase se ponořila, tentorkát však do druhého dílu. A pak do třetího.

Možná jednou - Colleen Hoover
Možná jednou byl sice rereading, ale protože vyšla letos v češtině, tak jí do seznamu počítám. Colleen je úžasná spisovatelka a na seznamu si být zaslouží. Hlavně proto, že mě dokázala dostat pryč ze čtecí krize, která na mě na začátku prázdnin přišla.

Without Merit - Colleen Hoover
A Colleen podruhé! Takhle knížka na mě hrozně zapůsobila, neskutečně se mě dotkla a přiměla mě o ní přemýšlet ještě měsíce po přečtení! Je to jiná Colleen než obvykle, ale skvělá. Merit má mnohem hlubší myšlenku a vlastně tam ani nejde o žádný milostný příběh - ten je tam samozřejmě také, ale nehraje tu hlavní roli, jako v jejích ostaních knížkách. 

Temnější tvář magie - V.E. Schwab
Vůbec jsem nečekala, že by se mi tahle kniha mohla tolik líbit. Četla jsem několik celkem nelichotivých recenzí a neměla jsem moc vysoká očekávání. A to bylo asi dobře, protože jsem si to zamilovala. Celou trilogii jsem pak přečetla během čtyř dnů, protože prostě nešlo přestat (ale musím uznat, že v češtině to znělo překvapivě lépe - překlad se Argu hrozně povedl a celkově to dost povznesl).

Plíseň a Síla - Sirri Pettersenová
Tahle série je naprosto vyjímečná. Přestože každé knížce jsem dala "jen" čtyři hvězdičky, tak série jako taková jich má pět. Je to výborně propracované, jedinečné a to, co Siri dokázala vytvořit je originální a jde mi z toho hlava kolem. Tak moc super to je. Je to série, která se naprosto vymyká všem ostatním. Pokus jste ještě nečetli, tak fakt doporučuju.

Zakázané přání - Jessica Khoury
Jedna z posledních knížek roku 2017. Není žádné tajemství, že miluju retellingy. Po Zakázaném přání jsem koukala už několik let, ale nikdy jsem se nějak neodhodlala si ho koupit. Nakonec mi přišel v rámci tajného Santy a já si ho tak mohla konečně přečíst. A teda, byla to jízda. Alladin, džin v láhvy jako žena, princezna nebyla vůbec žádná puťka a arabská mytologie k tomu. Prostě paráda.

Celkově jsem se tento rok často obracela na knížky, co jsem už někdy předtím četla. Konečně jsem se dostala k tomu, že jsem se vrátila do Bradavic a prošla si všemi sedmi roky. Sledovala jsem Katniss jak se probojovává z Arény. A krom těchto profláklých knížek jsem se vrátila i ke svým oblíbencům - Making Faces, sérii Tristan & Danika, Bully a řadě dalším.

(Přiřadila bych i sérii Pekelné stroje od Cassandry Clare, ale epilog mě tak zklamal, až mi zkazil celou sérii.)

Jaké nejlepší knihy jste loni četli vy?

7 komentářů:

  1. Žádnou z knih jsem nečetla, ale láká mě papírová princezna. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si přečti! Je to fakt výborný a hrozně navýkový :)

      Vymazat
  2. Naprosto souhlasím s Papírovou princeznou. :) A určitě se chystám na Možná jednou. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na možná jednou jsem moc neslyšela pozitivní recenze, ale je pravda, že každá má jiný vkus. Žádnou z knih jsem nečetla, ale zajímavě vypadá vše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě je Colleen naprostá jednička a její knihy prostě miluju :)

      Vymazat
  4. The Wall of Winnipeg and Me je pecka :) Přiznám se, že se zařadila mezi moje opravdu oblíbené knihy. LIngus taky není špatný, ale zas až tolik mě nenadchl

    OdpovědětVymazat