pondělí 13. února 2017

Recenze: Třpytný dvůr od Richelle Meadové

a 1/2

Třpytný dvůr
Autor: Richelle Mead

Název: Třpytný dvůr (The Glittering Court)

Nakladatelství: DOMINO

Rok vydání: 2016

Počet stran: 480








První díl z volně na sebe navazující série od Richelle Mead mě příjemně překvapil a kdybych neměla zkoušky, přečetla bych ho jedním dechem.


Musím uznat, že jsem po Neslyšnu byla mírně nervózní ohledně další knihy od Richelle Mead, přestože díky VA patří mezi mé oblíbené autorky. Hned když jsem knihu viděla, jsem věděla, že Neslyšnové fiasko se opakovat nebude, vzhledem k tomu, že Třpytný dvůr je tak třikrát delší a autorka tak má prostor děj více rozvést a propracovat.

Třpytný dvůr je vyprávěn z pohledu hraběnky, která však nemá žádné finanční prostředky a je nucena babičkou si vzít cizího muže, který bude disponovat velkým majetkem. To se jí samozřejmě nelíbí a když je jí naskytne možnost se tomu osudu vyhnout, vezme to. Její komorná/služebná Ada se měla stát součástí Třpytného dvoru - organizace, která přeměňovala chudá negramotná děvčata do vzdělaných dam a pak je poslala na nový kontinent, kde si vybraly nové manžely z řad zámožných mužu hledající mladé a krásné manželky.

Adě se tento osud příliš nezamlouvá a poté co jí naše hraběnka slíbí, že se o vše postará, tak mizí a utíká za svou rodinou. Hraběnka však vše řeší jinak, než si kdokoli mohl představit - jde místo Ady do Třpytného dvora a přijímá Adino pravé jméno Adelaide. Pohledný Cedrik, který Adu původně "rekrutoval" o všem ví a pomáhá Adelaide vše ututlat.

Jenže věci se ukazují být mnohem složitější a propletenější. Babička po Adelaide samozřejmě pátrá, Cedrik má svá temná tajemtsví, která by ho mohla zabít a život ve Třpytném dvoře není tak snadný, jak si Adelaide představovala.

Někde jsem četla, že Třpytný dvůr měl být něco jako Selekce. Vzhledem k mé velmi negativní reakci na Selekci jsem se této části trochu obávala, ale upřímně moc nechápu, kde se takové přirovnání objevilo. Se Selekcí má Třpytný dvůr pramálo společného (naštěstí). Nekoná se zde žádný boj o jednoho určitého muže (nebo ženu) a celý princip Třpytného dvora je zcela odlišný - cílem je najít si dobrého manžela na úrovni, ne stát se královnou. A ani jedna strana netrpí nedostatkem možností.

Jistě odehrává se tam boj o to, kdo bude tou nejlepší z dívek - diamantem, a následné postavení (dívky získaly tituly s drahým kamenem, podle toho, jaké skóre dosáhly při závěrečném testu), ale neodehrává se tam žádný boj o to, kdo půjde na rande vícekrát než jiná. Už jen proto, že ti, se kterými by se měly seznamovat jsou na jiném kontinentě.

Problém jsem však měla  s tím, že některé dějové linky byly až příliš dlouhé, nudné a opakující se. Místo těchto částí se mohla Meadová více zaměřit na romantickou část příběhu, která se mi zdála extrémně uspěchaná a zrychlila z nuly na sto během tří stránek.

Přestože Adelaide byla příjemná vypravěčka, nebyla otravná a ani příliš nefňukala, tak stále se tam našly části, při kterých jsem si klepala na čelo. Jako například při již výše zmíněné romantické části příběhu.

Co však musím ocenit je dobře promyšlený svět a prostředí ve kterém se příběh odehrává. Neřekla bych, že svět se Třpytném dvoře je zcela smyšlený, osobně v tom vidím jak Britové dobývaly Nový svět, aka Ameriku a jejich třináct kolonií, zlatou horečku, která zde jednu dobu panovala; a i "Indiáni" se zde našli. Takže celkově nápad jako takový inovativní není, ale Meadová ho podtrhla celkem dobře promyšlenou historií obou kontinentů a svým unikátním a čtivým stylem vyprávění.

To mě přivádí k další myšlence - kniha sice byla místy zbytečně protáhla, ale i tak byla stále čtivá a její čtení rychle ubýhalo. Zpočátku si myslíte, že víte, jak přesně bude kniha probíhat, ale osobně jsem byla párkrát překvapena tím, jakým směrem se děj ubíhá.Takové ty klasické meadovské zvraty prostě.

Vampýrskou akademii Třpytný dvůr sice nepřekonal, ale oproti Neslyšnu to byl skok správným směrem a opět zde šla nalézt ta "klasická" Richelle, od jejíchž knih se nemůžete odpoutat do poslední tečky.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Domino.
Knihu si můžete pořídit TADY.

2 komentáře:

  1. Dobře napsané :) myslím, že z knihy zklamaná nebudu. Po některých recenzích jsem trochu váhala, jestli se do ní pouštět, ale myslím, že chyba to nebude.

    OdpovědětVymazat
  2. Richelle miluji, takže Třpytný dvůr si rozhodně nenechám utéct :)

    OdpovědětVymazat