sobota 17. prosince 2016

Jak na bookstagram #1

Rozhodně se nepovažuji za bůhví jakého experta, ale svůj účet na instagramu už nějakou dobu mám a už jsem se o tom jak to všechno funguje stihla něco naučit. Proto bych ráda své znalosti předala dál.

Předem uznávám, že nějaké z mých typů se Vám asi budou zdát jasné, ale třeba ne všichni si uvědomují, že to je doopravdy důležité a dokáže to naprosto proměnit Váš účet.




Dobré uživatelské jméno

Na začátek je logicky potřeba mít dobrou přezdívku. Nejlepší je když není potřeba přehazovat klávesnice na mobilu, takže používat jen písmena. Dobrá je přezdívka, která má co dělat se čtením, takže by to mělo obsahovat třeba reading, read, book a třeba do toho nějak zakomponované i vaše jméno, nebo iniciály (z toho vznikla moje přezdívka mlovesreading). Nikdo si nezapamatuje andr_a854.

Přirozené světlo

Upřímně nezáleží na tom, jestli fotíte telefonem, nebo foťákem za desítky tisíc když fotíte v šeru. Fotky jsou pak tmavé a po úpravách zrnité, což samozřejmě není dobře. Proto je potřeba fotit v době, kdy fotky nevyjdou ani moc tmavé, ani přesvětlené. Také je dobré fotit vždy ve stejnou dobu - profil pak vypadá více sjednocený.
Já fotím v kuchyni na stole s okny na východ a v létě fotím jen dopoledne, protože mi slunce svítí přímo na stůl, ale ještě ne příliš, aby to bylo přesvícené. V zimě fotím později, tak od desíti do dvou je to pro mě ideální.

Tady je příklad, když jsem na začátku fotila i na večer a svítila jsem si stropním světlem.



Jak vidíte, tak to prostě nevypadá dobře. A tady tohle je foceno s přirozeným světlem.

Rozdíl, že?

Není potřeba mít bambilion knih, ale je potřeba s nimi umět pracovat

Nemusíte mít knihovnu plnou knih, ale jde o to, abyste pokaždé nefotili jednu a tu samou knihu stále ve stejném úhlu, se stejnými rekvizitami. Tím se váš účet stane nezajímavým a nudným.




Sourodost

Profil vždy vypadá lépe, když je veden ve "stejném duchu." Nemusíte mít pořád stejné pozadí jako já. Spíš jde o celkový dojem, aby to všechno sedělo dohromady. K tomu pomůže používání stejných filtrů atd.

Úprava fotek

Dalším velmi důležitým krokem je úprava fotek. Nejlepší je jen lehce fotky poupravit, oříznout, trochu pootočit ale jinak do nich nijak víc nezasahovat. Když vytočíte jas a kontrast na maximum, nebude to vypadat dobře.
Já fotím iPhonem 5S, takže fotky dělám rovnou jako čtverec, nijak je neořezávám. Nepoužívám žádnou speciální aplikaci na úpravu fotek, používám jenom to, co nabízí sám instagram. Vždy mírně poupravím jas, kontrast, světlo, stíny, sytost, trochu fotku vždy zostřím a nakonec ochladím barvy.

Originální fotka:

Upravená fotka:



(pokud tu někdo ví, jak v bloggeru dát dvě fotky vedle sebe, dejte mi prosím vědět :D

a taky si nejsem moc jistá, jak ten rozdíl bude vidět, ale je tam!)

Kvalita x kvantita

Je lepší nezveřejnit nic, než rozmazanou tmavou hnusotu. Je lepší dát online jednu dobrou fotku, než pět špatných.

Interakce

Myslíte si, že stačí jen dávat online fotky a to je všechno? Není. Komentování, lajkování a odpovídání na IG stories tvoří důležitou část celého procesu. Samozřejmě zase platí střídmost, nespamovat, nepsat všem na všechno. A hlavně nedělejte to jenom proto, abyste získali další sledující. Vždycky je poznat, jestli někdo píše nebo komentuje upřímně, nebo jenom za účelem mít pod příspěvek svoje jméno.

Účastněte se knižních výzev

Dost bookstagramerů dělá měsíční knižní výzvy, na každý den je nějaké téma; třeba kniha a hrnek, nejlepší padouši, nejoblíbenější knižní pár, zelené knihy atd. Nejenže knižní výzvy pomáhají v tom, že Vám dávají nějakou inspiraci, co fotit, ale pod hastagem jednotlivých knižních výzev si Vás pak můžou samozřejmě najít ostatní. Navíc občas někteří bookstagrameři každý týden vybírají své oblíbené fotografie a pak je dávají na svůj profil, což samozřejmě přivede na Vás profil nové lidi.

A to je zatím vše. Doufám, že Vám to nějak pomohlo.

9 komentářů:

  1. Vážně nádherné fotografie. Já tedy umím napsat článek, ale aranžovat kreativně knihy se vší originalitou mi prostě nejde. Ještě se toho musím hodně naučit, než ty fotografie budou aspoň trochu stát za to. Zatím jsem zoufalý amatér a velký obdivovatel těch úžasných fotografií, které na insta vídávám. Nádhera, když to dokážete takhle pojmout a vyfotografovat. Snad se do toho také jednou vcítím. Skvělý článek. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :)
      Hlavní je nepřestávat fotit a člověk si sám najde, co mu nejvíc vyhovuje a co ho nejvíce inspiruje. Pak to jde samo)

      Vymazat
  2. Já vím, že světlo je zásadní, ale bohužel doma nemám moc vhodných míst na focení, takže většinou fotím na posteli.
    Nejsem si tak úplně jistá, kolik lidí má možnost fotit v uvedené hodiny, protože jsou většinou ve škole/práci. V létě to asi není takový problém udělat odpoledne, ale teď přes zimu to dost dobře nejde... Nemyslím to nějak špatně, jen je to prostě fakt :)

    Kdyby se ti chtělo kouknout na můj instagram a říct, jestli ho ubírám správným směrem na cestě za povedenými fotkami, budu moc ráda :)

    @storyhuntress

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ještě to jde o víkendech, předfotit si a pak je používat dál. Já mám vždycky v zásobě několik fotek a různě je pak používám :) ale je pravda, že mám díky škole jen pár dnů v týdnu spoustu času případně přefocovat.

      Já bych tam jenom přidala trochu více rekvizit, nějaký kytky nebo tak a jinak paráda :)

      Vymazat
  3. Skvělý článek s dobrými tipy :) Dobré světlo je základ, bohužel u nás doma to není možné, sluníčko sem moc nesvítí. Tak jsem se smířila s tím, že si knížky fotím jen čistě pro radost a žádné veledílo to nikdy nebude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju <3
      Zase to tím můžeš sjednotit, že ty fotky budou takový tmavší - pár takových účtů jsem viděla a vypadalo to výborně :)

      Vymazat
  4. Super článek. ^.^ Začínám na IG a zatím se pokouším hlavně o jednotu, dobré světlo a "čistotu" fotek (jsou až klinické ^▽^), ale třeba časem budu kreativnější nebo dokonce vyzkouším nějakou tu výzvu. ^.~

    K otázce v textu - obrázky na bloggeru se dávají vedle sebe špatně, pokud je jich víc jak tři (je to boj!!! ^▽^), ale hlavně musí být dostatečně malé a zruš jejich vlastní zarovnání na střed. Mezery mezi nimi se potom nejlépe korigují když zrušíš odkaz (pro možné zvětšení fotky), čímž se automatická mezera odstraní, a potom mezi nimi píšeš mezerník. Na závěr s obrázky šoupej tak dlouho, dokud se nestane zázrak a nezadaří se. ^▽^ Pokud se nedaří dlouho, fotky z článku smaž, zruš formátování textu v bezprostředním okolí, fotky znovu nahraj a začni hezky pěkně od začátku. Rada do života - měj text nad nimi ve finální podobě a pod nimi nerozepsaný. ^▽^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :)
      Ono to všechno časem přijde, najdeš svůj "styl" a pojede to jako po másle. Když jsem začínala fotit, tak jsem vůbec nevěděla co fotit a teď mám tolik fotek, že je všechny nevyužiju :D

      Děkuju moc za návod! Zkusím to a když se s tim budu patlat dlouho a pořád nic, tak holt budou všechny fotky pod sebou :D

      Vymazat
  5. Děkuji moc za tyto velice věcné rady :) Já jsem si také nedávno sháněla nějaké tipy a triky na to, jak na sociální síť instagram a docela si myslím, že už jsem to i vychytala:) Hodně mi teda dělalo problém to jak napsat hashtag , ale už to mám v malíčku :)

    OdpovědětVymazat