středa 12. října 2016

Recenze: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti od Ransoma Riggse



Výsledek obrázku pro sirotčinec slečny peregrinové
Autor
: Ransom Riggs

Název: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Nakladatelství: Jota

Rok vydání: 2012

Počet stran: 368









Podivná kniha, s podivnými fotkami, s podivnými postavami. A podivně to funguje a výsledkem je jedinečně podivná kniha.


Upřímně, Sirotčinci jsem se úspěšně vyhýbala od doby, co vyšel. Vůbec mě to nelákalo - a ty fotografie mě přímo děsily. A taky já mám ráda takový ty youngadult knihy, který jsou spíše adult než young, ale pořád tam je spousta romantiky. A vzhledem k tomu, že Sirotčinec napsal muž, jsem pochybovala, že to bude to, po čem moje dušička touží.

Výsledek obrázku pro miss peregrine's home for peculiar children movie
Ale pak jsem jednou šla do kina (na Bridget - doporučuju) a viděla jsem trailer na filmovou verzi Sirotčince a zaujalo mě to. Děsivý fotky nefotky, musela jsem si to přečíst. Takže když se mi naskytla příležitost získat ebook na zrecenzovaní, skočila jsem po tom!

Netradičně příběh vypráví kluk, který je dost.. zahořklý. A cynický. No, prostě je to typický puberťák. Který vidí jak mu příšera zabila dědu. Což znamená, že všechny dědovi báchorky, kterým nevěřil, byly pravdivé.

Jacob (osobně si myslím, že jméno Jacob by se v knihách už mělo zakázat - jsou v.š.u.d.e.) se nakonec vydává hledat pravdu na ostrov, kde se má nacházet tajemný sirotčinec, ve kterém jeho děda chvíli bydlel. No, rozhodně nenašel to, co čekal.

Nemůžu popřít, že kniha je originál. Ale mě tam vadily místy dlouhé a nudné a dlooouuuhééé naprosto zbytečné pasáže. Protože jediný účel a cíl těchto pasáží bylo to, aby do nich mohl zasadit jednu z fotografií.

Uznávám, muselo dát práci najít takovou kopu fotografií (protože tyto fotografie jsou pravé a někteří lidé takové věci vážně sbírají - jsem ráda, že v naší rodině sbírá jenom děda neškodné známky). A když nakladatel nechtěl vydat sbírku děsivých fotografií (nedivím se), tak napsat k tomu příběh muselo dát taky práci. Ale vážně bylo nutné zasadit je všechny? Protože tak mi to připadalo.

Krom těchto vycpávek měl děj spád, hezky plynul a celý nový svět, který Riggs vytvořil je úžasný. Dokázal mě překvapit, což se nestává moc často. A i přesto, že některé části vážně nestojí za nic, tak jsem chtěla číst dál a vědět jak to skončí.

S četbou dalších dílu, ale asi spěchat nebudu - Jacob jako vypravěč docela rychle omrzel a ocenila bych i jiné úhly pohledu. Chvílemi mi přišlo, že Jacob je složen ze dvou osob - místy byl hrozně naivní a jindy zase extrémně cynický a dospělý.

Takže na jednu stranu mě to nadchlo - Sirotčinec je čtivý, originální a rozvíjí zajímavou myšlenku, která spolu s fotografiemi tvoří něco úžasného, ALE na stranu druhou mě to zklamalo svou rozvláčností, zbytečnými vycpávkami a hlavní hrdina je občas na facku. Proto knize dávám tři hvězdičky.

(Možná kdybych už roky neslýchala, jak je Sirotčinec úžasný, možná by to byly i čtyři hvězdičky, ale po letech už jsem si na to vytvořila hrozně vysoké nároky, na které Sirotčinec prostě nedosáhl).



Děkuji nakladatelství JOTA, za poskytnutí ebooku.

2 komentáře:

  1. Mě teda hlavní hrdina na facku nepřišel :) a ani s tou rozvláčností mi to nepřišlo tak hrozné, už jsem četla i mnohem rozvláčnější knihy :) Ale každému se líbí něco jiného :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, každý má jiný vkus :) Já jsem hlavně navyklá na hodně svižné knížky, kde postavy jsou již starší a víc vyspělí

      Vymazat