čtvrtek 15. září 2016

Recenze: Pomsta a Rozbřesk od Renee Ahdieh



Pomsta & RozbřeskAutor: Renee Ahdieh

Název: Pomsta a Rozbřesk (The Wrath and the Dawn)

Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání: 2016

Počet stran: 400








Přestože se s různými převyprávěními v poslední době roztrhl pytel, je těžké najít ty opravdu dobré, co Vám naprosto vyrazí dech. A Pomsta a Rozbřesk se rozhodně řadí mezi ty výborné.




Četla jsem desítky různých převyprávění a skoro všechno to byly zejména převyprávění klasik jako je Popelka nebo Kráska a Zvíře, ale z arabského světa a celkově východní mytologie jsem zatím postřehla ještě dvě další, což samozřejmě činí z Pomsty a Rozbřesku prakticky raritu na knižním trhu (a na českém trhu to platí dvojnásob).


Jednu věc, ale moc nechápu - v originále se kniha jmenuje The WRATH and the Dawn. Žádná pomsta tedy v názvu není. Jasně je to motiv té knihy, ale taky nepojmenujete Dvůr trnů a růží jako Dvůr trnů a lovu (příklady mi moc nejdou, ale chápete mojí pointu).

Pomsta a Rozbřesk je tedy převyprávěním Pohádek tisíce a jedné noci. Ocitáme se ve světě, kde krutý král si bere stále nové ženy a za rozbřesku je pak zabíjí. Proč? Nikdo neví. A taky nikdo nechce být vybrán. Až na Šehrezádu. Ta se chce pomstít (jasně, chápu, název knihy dává smysl, nepopírám, ale prostě není to přesné), protože jednou z mrtvých manželek je i její přítelkyně. Ehm. Byla. No a tak se vydává do paláce, kde si bere Khalida. V noci když za ní přijde mu pak vypráví příběh, ale nedopoví ho do konce. Za rozbřesku končí a pokud Khalid chce slyšet zbytek, tak jí musí nechat žít.


Nejde to jinak a oba hlavní hrdiny si zamilujete. Khalid, přestože vypadá jako záporák, tak samozřejmě není. Jak by taky mohl, když je to hlavní postava.... K tomu, co dělá má vážné důvody a nejde to udělat jinak, Vše je nakonec složitější a zapeklitější, než se na počátku zdálo, protože problémem není jen to, že Khalid vyložené MUSÍ své ženy zabíjet, ale řeší se i politické problémy. A zde (na rozdíl od Selekce) jsou doopravdy rozebírané, ale ne natolik, aby Vás to nudilo. Prostě tak akorát.

A co jsem si vyloženě užívala byly scény, kde se Šehrezáda oblékala - exkluzivní popisy, tak detailní ale zároveň čtivé. Vše si dokážete jasně vybavit před očima.

No a vedlejší postavy? Upřímně, vůbec by nevadilo, kdyby tam měli trochu větší prostor! A taky by vůbec nevadilo, kdyby celá kniha byla o něco tlustší. Tak výborná takhle kniha je.

Říkáte se "takže tu není milostný trojúhelník?" Smůla. Je tam. Ale je to young adultovka, takže nic jiného se ani nedá čekat. Naštěstí se v prvním díle tolik nevyskytuje a ani v tom druhém to není ten klasický otravný milostný trojhránek. Mírně se tam vyskytuje, ale spíš decentně a aby se neřeklo.

Knihu jsem přečetla na jeden zátah - nepustila mě dokud jsem nedošla až na konec druhého dílu. Je to čtivé, dobře napsané, originální, působivé a především, máme tam naprosto a totálně bezvadného hlavního hrdinu. Nevypadá to tak, ale je.


Hrozně bych taky chtěla vyzdvihnout i grafiku a celkové zpracování knihy - tedy, alespoň to anglické. Nejen že je krásná obálka, ale uvnitř hned na úvodní straně je nádherná ilustrace, která ukazuje celý obraz, který je schován pod ornamenty. A pak, co mě dostalo, tak jednotlivé listy nejsou rovně ustřiženy, ale tvoří jakési duny (uplně nevím jak to popsat :D) a dodává to celé knize na skoro až starodávném dojmu. Nevím jestli tak je zpracované i české vydání, ale byla by škoda kdyby ne.

5 komentářů:

  1. Nee... milostné trojúhelníky nemám ráda... Ale já se nenechám odradit, tu knihu prostě musím mít! :D Skvělá recenze, nalákala mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tehle není tak špatný, jako ostatní! :D
      Děkuju moc! Jsem si jistá, že si jí užiješ)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! Kromě milostného trojúhelníku jsem byla z kniha nadšená!

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna jsem v půlce druhého dílu a miluju to. Jsem zvědavá, jak to s Khalidem a Šeherezádou nakonec dopadne. :)

    OdpovědětVymazat