úterý 20. září 2016

Recenze: Navždy a věčně od Jennifer L. Armentrout

☆ 

Navždy a věčně

Autor
: Jennifer L. Armentrout

Název: Navždy a věčně (The Problem With Forever)

Nakladatelství: Baronet

Rok vydání: 2016

Počet stran: 584









Young adult kniha s myšlenkou, smyslem i pointou.




Tuto autorku sleduji již nějakou dobu, ale zatím jsem četla jenom pár jejích knih pod pseudonymem J. Lynn (a zbožňovala jsem je) a když v angličtině vyšla tato, tak mě ihned zaujala obálkou a poté co jsem si přečetla anotací, tak i samotný příběh mě lákal. Nakonec jsem neodolala a objednala jsem si jí.

Hlavní hrdinka Mallory neměla snadné dětství. Byla u pěstounů a ti se k ní nechovali dobře. Vlastně se k ní chovali dost špatně. Ale naštěstí tam není sama. Je s ní i stejně starý Rider, který jí chrání. Jednou se však stane nehoda. Mallory je odvezena do nemocnice a do starého domu se již nevrací. Neví jestli je Rider v pořádku, nebo jestli vůbec ještě žije.

Odpověď na tuto otázku dostává o čtyři roky později. Za tu dobu se leccos změnilo a naopak i leccos zůstalo stejné. Stále se bojí mluvit, protože v starém domově zvuk vedl k trestu. Ale zato žije s novou rodinou, která ji adoptovala a která ji miluje. Po čtyřech letech se chystá skončit s samostudiem doma a vrací se do školy.

A koho zde nepotká? Ridera. Který je dospělejší, svalnatější, přitažlivější, ale také je temnější a skrývá nebezpečná tajemství.

Navždy a věčně byla extrémně čtivá kniha, která přestože je pro mládež má v sobě i hlubší myšlenky.

Celkově nejde jen o příběh dvou teenagerů, co měli špatné dětství, ale jde o to překovávat sám sebe, svůj strach a být tím nejlepším já, jakým můžeme být. Je to o prožívání každého dne, jako by byl ten poslední. Jde o to, nalézt něco, co zůstane. Něco, co vydrží věčně. Já vím, že to zní hrozně cliché, ale je to tak.

Mallory nám ukazuje, že i když si myslíme, že to nejde, tak to jde. Jenom musíme chtít. Jde překonat strach z veřejného proslovu. Jde se postavit za to, co chceme. Jde překonat sám sebe.

A Rider nám ukazuje to, že jsou věci, za které stojí bojovat za každou cenu. Že nemusíte sdílet stejnou krev, abyste byli rodina. Že nezáleží na tom, odkud pocházíte, z jaké části města jste. Jde o to jací jste uvnitř.

Příběh této knihy je zároveň hrozně smutný, ale dává i naději a dokáže Vás naplnit, což je něco o co se většina autorů snaží, ale ne vždy to dokážou. Jennifer se povedlo něco jedinečného a rozhodně Navždy a věčně stojí za přečtení.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) V poslední době jsem si tuhle autorku vážně oblíbila, takže na její novou knížku se určitě chystám :)

    OdpovědětVymazat