pondělí 29. srpna 2016

Recenze: Šťastně až navěky od Kiery Cass


Autor: Kiera Cass

Název: Šťastně až navěky (Happily Ever After)

Nakladatelství: Cooboo

Rok vydání: 2016

Počet stran: 192











Nejlepší kniha v celé sérii. Což je dost smutné, protože i tak ode mě získala pouze 3 hvězdy.


Já rozhodně nejsem fanoušek série Selekce - spíše naopak. Ale tato sbírka povídek mě příjemně překvapila a stala se tak nejlépe hodnocenou knihou této série.

Některé povídky byly až výborné (no, daly se číst a nechtěla jsem si rvát vlasy) a některé byly hrozné (nedaly se číst a chtěla jsem si rvát vlasy).

Co jsem si vyloženě užila byla část z pohledu Celeste - v Selekci je za mrchu, až na nějakých posledních padesát stránek. A tady se ukázalo co vlastně cítila a proč se chovala jak se chovala.

Další povedenou povídkou byla ta o královně. V té jsme se přenesli o x let nazpět do doby, kdy ona byla součástí své selekce a jak to tehdy celé probíhalo. Viděli jsme i jinou stranu Maxonova otce a částečně i důvody proto, kým se nakonec stal.

Část z pohledu Maxona také nebyla k zahození a jeho úhel pohledu stojí za to. Je mi dost líto, že celá série neměla dvojitý úhel pohledu. Možná bych ji pak nehodnotila tak nízko. A možná by to ničemu nepomohlo, Amerika by byla pořád stejně otrvná, ale Maxon je prostě zlatíčko a tohle to jenom dokázalo. Aspen si může víte co.

Čímž se dostávám k té horší části. Jedna povídka je z pohledu Lucy a tam je samozřejmě i Aspen. A já Aspena vážně, ale vážně nesnáším. Nemůžu toho slizouna vystát. Ani Lucy. Vlastně skoro nikoho krom Maxona a Celeste. 

Marleeina povídka byla neutrální. Nepotěšila, ani nepohoršila. Přišla mi hrozně protáhlá a autorka se opět soustředila na ty méně zajímavé věci. Ale zároveň bylo hezké vidět jak se věci staly z jejich pohledu.

A poslední část ukázala "kde jsou teď" což byl jen životopisný soupis tří holek, co se Selekce zúčastnily. Nemastné, neslané, nic moc.

Celkově mě kniha neiritovala tolik jako zbytek série, ale žádný zázrak to také nebyl. Když bych si to nepřečetla, nic by se nestalo, ale zároveň si ani neříkám, jaká to byla ztráta času. 

6 komentářů:

  1. No, já vím, že nemáš ráda Selekci, tak jako já, ale já se na ni moc těším a v září si ji pořídím... A pokud ty ji máš za průměr, tak mně se jistě líbit bude :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že se ti to líbit bude :) a ty ilustrace co tam jsou, jsou teda krásný

      Vymazat
  2. Četla jsem ji v originále a nebylo to zase tak špatné. Ze všech povídek se mi nelíbila ta o Aspenovi, protože pro mě byla naprosto zbytečná a nedomyšlená. A právě o Marlee se mi líbila nejvíce, protože zase poodhalila něco více.
    I tak trochu doufám, že už autorka nic z této série nenapíše a dá si chvíli pauzu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jí taky četla v originále už před časem)
      Mě přišlo, že v určitých aspektech toho prozradila zbytečně moc a v jiným to zase obešla a nevěnovala se tomu.
      Taky doufám! :D už toho bylo vážně dost.

      Vymazat
  3. ty bys napsala lepší ?

    OdpovědětVymazat
  4. mě se to líbilo! a moc

    OdpovědětVymazat