pondělí 24. září 2018

Minirecenze: Kletba vítězů od Marie Rutkoski



Autor: Marie Rutkoski

Název: Kletba vítězů

Nakladatelství: Fragment

Rok vydání: 2018

Počet stran: 352










Knížka s nádhernou obálkou, čtivým dějem a originální zápletkou.



Kletba vítězů se v mnohém vymyká zajetým kolejím a svým propracovaným světem a originální zápletkou je doopravdy jedinečnou knihou, kterou jsem přečetla jedním dechem. A to dokonce i napodruhé. 

Je zasazena do světa, kde si skoro vše podmanil jeden národ. Obyvatelé jimi zabraných území ztratili svou svobodu, ale ne svého ducha. Hlavní hrdinka Kestrel není bojovnice a její největší zbraní je její mysl. Ale ani tak nečeká na to, až jí někdo zachrání. Oproti Kestrel, která jako dcera generála má ve společnosti vysoké postavení, stojí Arin. Otrok, který je stejně tvrdohlavý a stejně vychytralý jako Kestrel. 

Nebyla by to YA kniha, kdyby se k ti dva k sobě nedostali! Kestrel si na aukci Arina koupí - už tohle mi přijde úžasné a na YA knihách něco nového. Většinou je to obráceně a takhle se to celé dostalo uplně na jinou úroveň.

Co je na Kletbě vítězů skvělé, je to, že i když tam je láska, tak jde i o mnohem více. O zobrazení společnosti, o tom, co je ještě vítězství a co už prohra, o tom, že existují různé druhy síly a o tom, že se dá vyhrát i jinak, než se zbraněmi. Hlavní zápletka, ať už předpokládáte cokoliv, se nedá 100% odhadnout a nakonec budete překvapení, jak se to vlastně celé vyvrbilo. A ten konec? Budete chtít víc. 

Celkově to pro mě nebyla 100% pětihvězdičková kniha, ale byla extrémně čtivá (i když místy trochu pomalejší) a přinesla něco nového a nečekaného. Na to, že jsem jí četla už podruhé, tak jsem i tak nemohla přestat číst a nedokázala jsem se odtrhnout.

3 komentáře: