středa 12. září 2018

Knížky, co jsem zbožňovala "za mlada"


Již od dětství jsem hodně četla. Vlastně jsem četla skoro pořád od doby, kdy jsem se naučila číst. Tehdy jsem četla pomalu, třeba jenom pár stránek denně, ale pořád jsem po ruce nějakou tu knihu měla. S postupem času se toho moc nezměnilo, jenom to, že teď čtu mnohem rychleji.

Některé knížky, které jsem četla před více jak deseti lety, mě stále provázejí, na jiné jsem několik let nepomyslela, ale pořád je řadím mezi své oblíbené. V článku jsem vybrala série a knížky, které na mě zanechaly ten nejhlubší dojem.


Kruhy magie
Nevím, jestli tuhle sérii vůbec někdo zná. Přišlo mi, jako že jsem byla jediná, kdo je četl. Je to šestidílná série, která je zasazena do středověku, ale hlavní roli má magie. Přišlo mi to originální, čtivé a hlavního hrdinu jsem zbožňovala. Celou sérii jsem podle mě přečetla nejméně pětkrát a úplně mám chuť se do nich pustit znovu!

Kruhy magie 1 - Čarodějnická škola

Stmívání
To tady nemůže chybět! Ať teď o sérii říkám cokoliv, tak když mi bylo dvanáct, jsem takové lidi chtěla trochu kopnout - jaktože nedokážou pochopit, jak je to skvělé! Vždyť je to upír, co bliká! (Filmy předstírám, že neexistují, to bylo něco otřesnýho :D ale Taylora Lautnera mám ráda pořád - dokonce i navzdory těmhle čtyřem počinům.. eh. pardon, pěti)


Výsledek obrázku pro stmívání kniha

Witch
Nemyslím časopisy, i když ty jsem milovala taky. Pořád mám doma asi dvacet knížek s malými čarodějkami a úplně si pamatuju, jak jsem rodiče vždycky hned hnala do obchodu, kdykoliv vyšla nějaká nová. Milovala jsem ty příběhy, se kterými různé autorky přišly a samozřejmě ty ilustrace. Witchky jsem prostě žrala, jak v knižní, tak časopisové podobě, Mám doma dokonce i sešit, kde jsem si lepila různé výstřižky z časopisů!

Výsledek obrázku pro witch knih


Strážci času
Tohle byla jednou z prvních trochu dospěláčtějších sérií, které jsem kdy četla a dodnes jí řadím mezi mé nejoblíbenější! Má snad skoro všechno - cestování v čase, skvělou zápletku, nadpřirozené schopnosti, úžasné hlavní postavy. Můj první bookboyfriend byl právě ze Stážců - #týmEthan. Pořád věřím, že jednou bude i film. Zajímavost? Ethana jsem si vždycky představovala jako Joshe Hutchersona.

A PRÁVĚ JSEM OBJEVILA, ŽE JE I ČTVRTÝ DÍL! PROČ MI TO NIKDO NEŘEKL?

Výsledek obrázku pro strážci času


Eragon
Draci. Kouzla. Příběh. Potřebuje to víc slov? Co ale série určitě potřebuje, je nový film. To byla tragédie. Jo a taky trochu jiný konec by to chtělo (nepamatuju si přesně, co se tam stalo, ale vím, že jsem nebyla spokojená).

Výsledek obrázku pro eragon kniha


Kameny osudu
Pamatuju si, jak jsem jí dostala a četla, že jí napsala (tuším) třináctiletá slečna. To pro mě bylo něco úžasnýho. Dalo mi to naději, že i já bych mohla něco vydat (no, na to bych taky musela něco nejdřív dopsat). A milovala jsem to. Tři holky, tři kameny, skvělý svět, úžasný nápad. Nevím, co bych na to říkala teď, ale v jedenácti to pro mě byla jedna z nejoblíbenějších knížek vůbec.

Výsledek obrázku pro kameny osudu kniha


Harry Potter
Mysleli jsem si, že ho sem nedám? Omyl! Harry na tomhle seznamu nemohl chybět. Harry je série, na které jsem vyrostla doslova. Začala jsem s ní, když jsem ještě neuměla číst a rodiče mi jí museli číst. A skončím s ní asi v podobném stylu. Ani nepočítám, kolikrát jsem jí četla, protože buďme upřímní, to bylo tolikrát, že ani nevím.


Výsledek obrázku pro harry potter a kámen mudrců kniha

Jaké knížky jste zbožňovali v dětství?

6 komentářů:

  1. Čarodějnická škola vypadá zajímavě. Škoda, že jsem neobjevila, když jsem byla mladší :D Stmívání jsem četla asi ve třinácti a celkem mě to bavilo. Z W.I.T.C.H. jsem četla jenom některé knihy, ale ty co jsem četla, mě bavily. Byla to moje velká dětská láska :D Eragona zbožňuji! A souhlasím mohly by udělat lepší film. :D A u Harryho uvažuji, že si dám re-reading všech dílů :)

    OdpovědětVymazat
  2. Strážce času jsem milovala! A o čtvrtém díle samozřejmě taky nevím...!! U Kamenů osudu si ještě teď pamatuju tehdejší hype, že autorce je jen 14, ale taky mě to děsně bavilo, ještě teď tu knihu mám doma :). A Harry mě samozřejmě taky neminul :).
    A díky, vzpomněla jsem si po letech na Deltoru, taky mé obíbené dětské čtení :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kruhy magie jsem také četla, ale měla jsem jenom pár dílů, takže jsem sérii nikdy úplně nepropadla. Stejně tak jsem četla i Stmívání, tehdy mě bavilo. Udělala jsem ale tu chybu, že jsem si ho nedávno přečetla znovu :D je to jako, když jsem se podívala na jeden díl Kobry 11, kterou jsem jako dítě milovala. Člověk už prostě jen stojí a kroutí hlavou, protože najednou jeho svět nedává smysl :D :D

    OdpovědětVymazat
  4. Stmívání...to když tehdy četla, dusila jsem se smíchy, od začátku až do konce :D A Witch - to byla srdcovka, jak komixy, tak knihy i seriál.

    OdpovědětVymazat
  5. Úplně se v tom vidím :) Kruhy magie , Strážci času, Eragon, Harry i Stmívání, to byly knížky, které jsem měla tenkrát hrozně ráda a myslím,ž e mi to vydrželo dodnes :D Ještě jsem ráda četla Percyho Jacksona :)

    OdpovědětVymazat
  6. Kromě Kameny osudu, Strážci času a Kruhy magie, samé mé oblíbené před lety :)

    OdpovědětVymazat