úterý 10. července 2018

Recenze: Kreativní inspirace lidovým uměním



Kreativní inspirace lidovým uměním
Autor: Flora Waycottová, Oana Befortová, Marenthe Ottenová, Terri Fry Kasubaová

Název: Kreativní inspirace lidovým uměním

Nakladatelství: Slovart

Rok vydání: 2018

Počet stran: 144









Tak z tohohle jsem nadšená!



Toto je má druhá kniha od Slovartu zabývající se kreativitou a stejně jako v prvním případě (Kreativní písmo) se to u mě setkalo s úspěchem! Obě mají stejný formát a jsou to takové ty dobře otvíratelné paperbacky.

V poslední době se snažím dostat svou tvorbu zase trochu dál, nejenže se v krasopsaní snažím posouvat své hranice tím, že zkouším různé styly a složitější kompozice, ale také se víc zabývám ilustracemi. Jak těmi minimalistickými, tak trochu reálnějšího rázu. A k tomu se skvěle hodí právě Kreativní inspirace lidovým uměním, která v sobě skrývá spoustu skvělých nápadů, projektů a inspirace.


Stejně jako Kreativní písmo je i tato kniha napsána čtyřmi autorkami a rozdělena na čtyři části.

Nejvíce se mi líbí ta první. Tam se nacházejí různé tvary konvic a hrnečků s nápady, co s nimi. To mě, jako milovníka čaje, fakt potěšilo a už jsem si je stihla i sama vyzkoušet. Původní záměr bylo konvičky a další motivy využít a udělat z nich girlandu (k čemuž se asi někdy fakt dostanu) a někam ji pověsit. Já jsem si místo akrylových barev vzala vodovky a nakreslila je normálně na papír. Dále byl i nápad visaček z domečků.




Tato část také nabídla květinové vzory a pomoc k dosažení symetrických či opakujících se vzorů. Já jsem takovéhle věci zatím dělala jenom digitálně, kde je to o dost snazší, takže to rozhodně využiju i v praxi. Druhá část se květinám věnuje více dopodrobna. Uvádí základní tvary a pravidla, kterými se řídit.



Kromě květin se druhá část zabývá i zvířaty. Je zde jeden velmi zajímavý projekt, který jsem už dlouho chtěla vyzkoušet, ale bojím se, že si přitom uříznu prsty. Jedná se o výrobu linorytových razítek. Zde byl jako příklad využit typický skandinávský motiv - koník z Dalarmy.


Třetí část obsahuje něco k písmu. Ohledně techniky psaní se zde napíše, jedná se spíše o to, jak ho ozdobit. Pro inspiraci jsou přiloženy různé elementy, které můžeme využít. Jeden z projektů v této části je třeba umělecký deník.


Čtvrtá část je pro mě asi tou nejméně využitelnou. Nabízené projekty jsou zajímavé, ale já osobně se o ně asi nepokusím. Třeba o výrobu skládanky - i když to možná někdy zkusím se synovcem, až bude dost starý na to, aby se nepokusil sníst štětec. Co se mi ale líbilo, byla ukázka tvorby vzorů a různé ukázky vzorů samotných.


V každé ze čtyř částí byl vymezen prostor pro naše vlastní pokusy. V průběhu celé knihy jsou rozesety rady, nebo malé detaily, co se nevešly do samotného textu.


Za sebe můžu Kreativní inspirace lidovým uměním jenom doporučit. Nemusíte být žádný Leonardo, skoro vše se dá nakreslit za použití několika základních tvarů, jen je třeba vědět jak je poskládat, s čímž Vám tahle knížka pomůže. Nachází se v ní řada zajímavých projektů a nápadů, u kterých není problém si přizpůsobit vlastním potřebám.


Já už jenom doufám, že Slovart vydá i další knihy podobného rázu jako Kreativní inspirace lidovým uměním a Kreativní psaní.

1 komentář: