pátek 13. dubna 2018

Recenze: Probuzení Simona Spiera od Becky Albertalli

  
Autor: Becky Albertalli

Název: Probuzení Simona Spiera

Nakladatelství: YOLI

Rok vydání: 2017

Počet stran: 296


 






Jedna z nejhypovanějších knížek, co jsem četla. No, osobně se musím přiznat, ale ten hype úplně nechápu.




Tohle je knížka, kterou jsem dlouho odmítala číst. Proč? Protože mi jí všichni nutili číst se slovy "musíš si to přečíst, hlavní postava je hrozně roztomilej gay." A to podle mě není dostatečný důvod k tomu, abych si to přečetla. Prostě není. Vím, že diverse knížky teď fakt letí, ale nevidím důvod k tomu, abych si četla něco jenom kvůli tomu, že hlavní postava je černá/asiat/gay/trans/vložtesicochcete. Ne, já chci knížky číst proto, že mají úžasný příběh, zápletku, myšlenku a pokud je hlavní postava ještě k tomu diverse? Tak proč ne.

Ale zpátky k pointě. Simona jsem si přečetla až po tom obrovkým boomu a hypu co okolo něj vypukl. A víte co? Bylo to hezký. Bylo to roztomilý. Ale že by si to zasloužilo takový hype? To zase ne. Já jsem schválně vynechala hodnocení, protože si nejsem úplně jistá, kolika hvězdičkami to mám ohodnotit. Hned po dočtení jsem si řekla: "to bylo skvělý, 4,5 hvězdiček," ale pak jsem o tom začala přemýšlet a už jsem to tak pozitivně neviděla. Nejníž v hodnocení se pohybuju na 3 hvězdičkách, ale dost záleží na náladě. Jeden den to vidím na 4 hvězdičky, druhý na 3. Proč to tak mám?

Simon je gay, ale nikdo to o něm zatím neví. Tedy, krom spolužáka Bluea, se kterým si Simon píše. Problém je v tom, že ani jeden neví, kdo je ten druhý. Chtěli by se setkat, ale především Blue se toho obává. Co se nestane, Simonův spolužák nachází Simonovi emaily a vydírá ho, aby se tak dostal k Abby, Simonově hezké BFF. Simon mu samozřejmě ustupuje, chce chránit Bluea, po jehož identitě začíná pátrat.

Celkově to bylo hrozně čtivé, hrozně milé a hrozně roztomilé. Ale kdyby Simon byla Simona, tak by to bylo přesně stejně čtivé, milé a roztomilé, jenom bez toho hypu okolo. Protože buďme upřímní, ten hype vznikl právě kvůli tomu, že Simon je gay. Celá knížka je sice hrozně milá, ale není to nic moc originálního.

Jak jsem psala, tak mi pendluje hodnocení mezi několika hvězdičkama. Když mě přemůže dobrá nálada, tak si říkám, že to bylo milý (jestli nějaký slovo vystihuje tuhle knížku, tak je to "milý"), měla jsem to hned přečtený, dokázalo mě to udržet vzhůru až do rána, abych to dočetla a potvrdila si, kdo že je vlastně ten Blue. Kdo je Blue jsem odhadla správně, ale byla bych asi radši, kdyby to byl někdo jiný. Kdyby to byl ten, kdo jsem chtěla, aby to byl, dala bych tomu bez zaváhání 4 hvězdičky, protože by to nebylo tak.. suchý, předvídatelný a dodalo by to tomu trochu něčeho jiného.

Becky je jednou z těch autorek, co dokážou s naprostou lehkostí napsat knížku s diverse postavama tak, aby to nebylo nepřirozené a aby to nevypadalo tak, že jediný cíl knížky, je mít knížku s diverse postavama. Ale upřímně, občas to taky přehání. Každá postava nemusí být černá/asiat/gay/trans/vložtesicochcete.

Fakt jsem hrozně rozpolcená, vím, že se mi Probuzení líbilo, ale zároveň k tomu mám spoustu výhrad. Co musím ocenit je to, že asi každý, ať už je jakýkoli, se dokáže v Beckině knížce najít. A tohle moc autorů neumí. Jenže pak prostě vidím tu průměrnou (a celkem lacinou) zápletku a jsem zase na začátku.

Shrnu to. Simon je hrozně milá, čtivá knížka, ve které si každý dokáže najít to svoje, ale za ten neskutečný hype, který ho obklopuje, to úplně nestojí. Možná bych to viděla jinak, kdyby mi všichni už dva roky necpali do chřtánu, že si ho nutně musím přečíst, protože je to něco naprosto geniálního. Takže takhle, doporučuju ho ke čtení, je to výborná oddechovka, která Vás zabaví, a po jejím dočtení budete mít malý úsměv na tváři, protože to prostě bylo tak milý, ale nečekejte žádné zázraky.

2 komentáře:

  1. Tak dnes sa vseobecne zaklada na myslienke potreby diferenciacie sa, takze tato tema a tieto motivy su velmi oblubene medzi autormi aj medzi citatelmi, ci uz nie su precenovane je otazka. Ako taku vsak napr. ja YA literaturu nevyhladavam, nema mi uz co ponuknut ( a to nie som ziadna babicka :D), ale myslienky radsej hladam v literature spolocenskej/socialnej pre dospelych, celkovo tento zaner pre mladych je dnes vo vseobecnosti velmi vykradnuty a pateticky a stava sa ,,topkou" uz len pre velmi maly okruh mladych/teen ludi.

    OdpovědětVymazat
  2. Knížkám kolem kterých je mnoho povyku se vyhýbám...počkám si až to nadšení okolo opadne a pak se, pokud mě knížka opravdu láká, na ni vrhnu. Málokdy mě, ale knižka nadchla natolik, aby to stálo za ten povyk.
    Co se týče divergenci postav a dosazování osob do příběhu tak, aby se to nikoho nedotklo, bylo to genderově a rasově vyvážené...o tom kniha není. Knížka je o příběhu a může mi být jedno, jestli je hlavní hrdina běloch nebo heterosexuál. U postav jde, když už tak o charakter...a pokud si pamatuji, nic ze zvýše jmenovaných to neovlivní...ale někdy mám pocit, že jsem jediná, která si to myslí :D
    Do této knížky se pustit nehodlám, zatím jediná knížka s podobnou tématikou mě čeká na poličce a je to Muffin a čaj...Simon mě neláká.

    OdpovědětVymazat