úterý 7. listopadu 2017

Recenze: Jak se točí Cizinka od Tary Bennettové

Autor: Tara Bennett

Název: Jak se točí Cizinka: Oficiální průvodce sériemi 1 a 2

Nakladatelství: Omega

Rok vydání: 2017

Počet stran: 240








Nádhera! Mám chuť si celý seriál zkouknout znovu!


Po týhle knížce jsem pokukovala už v angličtině, ale vždycky mě odrazovala ta cena. No, a když pak vyšla v češtině nedokázala jsem odolat!


Zajímavé je to už od předmluvy od samotného autorky Cizinky - proč vznik hrané adaptace trval tak dlouho, co bylo za problémy a jak jsme se z filmu přesunuly k seriálu. Upřímně já jsem ráda, že se s natáčením počkalo až do momentu, kdy se Jamiem mohl stát Sam - o tom, jak se herci vybírali je tam také část. A nesmím zapomenout ani na úvodní píseň - o tom jak vznikla, proč byla vybrána a i byly vysvětleny změny, které se v ní odehrály ve druhé sérii. Krom zjevných důvodů, tam jsou i (pro mě) překvapivé detaily, které jsem si sama nedomyslela.


Samozřejmě tam je i část ohledně výběru místa, daných lokací a různých dekorací a rekvizit. Vlastně tam byl popsán celý popis toho, jak se jednotlivé scény připravovaly. Člověk by ani neřekl, kolik práce to všechno dá! V seriálu to vypadá jednoduše, ale ve skutečnosti za vším stojí hrozně moc úsilí, práce a talentu.


Tohle vše bylo v takové kratší úvodní části. Pak se zbytek knihy zaobíral jednotlivými epizodami. Každý díl je do detailů rozebrán, rozepsán. Jsou tam informace o procesu toho, jak se daný díl tvořil, co na něm bylo těžké nebo speciální. Vždy to bylo doprovázeno informacemi herců, malé drobnosti a dodatky z jejich úhlu pohledu. A tedy nebyly to jenom herci, ale i od všech kdo se na tom podíleli - scénárista, režisér, kdokoliv. To tomu dodalo větší zajímavost a našly se tam občas i parádní perličky.


Nemohly chybět ani medailonky herců. Zde byl ještě více rozveden proces jejich výběru a informace o tom, jak oni vidí své postavy, proč je hráli, tak jak je hráli. Jak na ně působilo natáčení, co pro ně bylo těžké a co je naopak bavilo točit. Paradoxně nejzajímavější medailonek byl asi ten Tobiase Menziese, protože tam vyprávěl, jak přistupoval ke své dvojroli.


Zajímavé bylo i zjišťovat, jak a proč změnili některé detaily z knih (a že jich bylo celkem dost - ale kdo si to všechno z knížek má pamatovat?).


Ani kostýmy nebyly vynechány a i jim je věnována sekce. Upřímně, nevím, jestli bych chtěla být ten, kdo všechny ty kostýmy šil. Na jednu stranu to musí být hrozně zajímavá práce, ale na druhou stranu se s tím vším šít? Ne děkuju.


Celá kniha je doplněna bezpočtem fotek z jednotlivých epizod i ze zákulisí. Co mě těší, je to, že je kniha vytisknutá na krásném křídovém papíře, takže krom toho, že váží asi tak kilo, se nebojím toho, že by se mi zničila. (a můžu si potajmu hladit fotky Sama a modlit se, že vystoupí z papíru)

Obsahově jsem také nadmíru spokojena. Cizinku miluju, takže bylo skvělé podívat se do zákulisí seriálu a vidět, jak vlastně vznikal, proč je něco nahrané tak jak je a proč třeba naopak něco chybí. Doufám, že něco podobného vznikne i o dalších řadách.

 Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Omega.

2 komentáře:

  1. Naprosto souhlasím, Cizinka je naprosto boží (kniha i seriál) a tak je průvodce seriál a světem Cizinky naprostá nutnost. Na mě kniha doma také čeká a už se na ní moc těším... :))

    OdpovědětVymazat