středa 23. srpna 2017

Knihy a seriály co jsou stejně dobré (nebo lepší), než jejich filmová předloha

Většinou je to s filmy a seriály motivované knihami tak, že knížky jsou prostě lepší, protože to jsou prostě knížky a je tam všechno napsané mnohem víc do hloubky. Ale jsou i případy, kdy mám ráda obojí stejně, i když třeba film nebo seriál neobsáhl všechno, co bylo v knížce. Nebo i když se od své předlohy úplně odlišil.
Není jich moc, ale naštěstí pár jich je.





The 100 
Tohle asi nikoho nepřekvapí. Prvních sto miluju jako seriál a je to jediný seriál, který v současnosti sleduju. Knížky ale za nic moc nestojí. Možná za to může fakt, že jsem se nejdřív podívala na první dvě řady seriálu a teprve pak si přečetla knížky.. V nich je všechno jinak a je to takový plytký, nudný a předvídatelný - na rozdíl od seriálu (poslední dvě série byly tak trochu už fantasmogorie, ale i tak to byla pecka). Jediná dobrá věc na knížkách je to, že tam je Bellarke. Jakože, fakt tam jsou spolu! Můžu jenom doufat, že se toho konečně dočkáme i v seriálu.

Harry Potter
U Harryho miluju obojí. Jasně, knížky nic nenahradí, ale většina filmů je výborná a skvěle zpracovaná! (Existenci pátého filmu budeme ignorovat) Byli dobře vybraní herci, skvělé prostře
dí a efekty jsou.. no, efektní. Jsou některé věci, co mi na filmech vadí - například, že z Brumbála udělali někoho, kdo se oblíká skoro jako bezdomovec. Ale takovýhle věcí naštěstí není moc.
Co je zajímavé, že nejoblíbenější kniha nerovná se nejoblíbenější film!

Hunger Games
Nedávno jsem si celou trilogii přečetla znovu a musím říct, že filmy mám nakonec asi radši. Haymitch je ve filmu mnohem sympatičtější a mnohem míň na ránu. Finnick je taky ztvárněný líp, než byl popsán. I Hurikán - v knížce bych ho nejraději přizabila, ale kdo by chtěl ublížit Hemshworthovi, že? Prostě filmy skoro přesně kopírují knížky, ale jsou ve výsledku mnohem vtipnější, záživnější a zajímavější jak knížky (který i tak miluju, jen aby bylo jasno).

Cizinka
V případě Cizinky mám ráda obojí asi stejně. Uvidíme, jak si poradí se třetí sérií, protože Mořeplavec je má nejoblíbenější knížka z celé série. Herci byli skvěle vybraní a celkově se producentům podařilo přesně podtrhnout emoce z knížky a vynechat přitom občas dlouhý a nudný pasáže a to všechno zasadit do autentickýho prostředí.

Lev, čarodějnice a skříň
Musím se přiznat. Knížku jsem četla, ale je to tak dávno, že si to nepamatuju. Vím, že se mi to líbilo, ale jako moc? To už si nejsem úplně jistá. Co ale vím, je to, že film miluju. Trochu za to možná může i výběr mužských hrdinů.. Ale i mimo to je to podle mě hrozně dobře udělaný film, který je perfektní jak pro malé děti, tak pro dospělé. Princ Kaspian se mi pak taky ještě líbil, ale Plavba Jitřního poutníka už mě úplně nezaujala.

Shadowhunters
Já vím. Já vím. Upřímně knižní sérii nemůžu vystát, ani film nemůžu vystát, ale seriál mi tolik nevadí. Možná proto, že se od knížky dost liší. Clary je mnohem míň otravná (i když pořád je to na dost vysoký úrovni), hlavní zápletka je pořád stejná, ale jak jsou změněný různý detaily okolo, tak to není tak zlý (i když pořád je to místy dost špatný). Smutný je, že i tady se Clary během pár dní okamžitě stane loveckou hvězdou. Kdo kdy potřeboval trénovat? Líbí se mi, že Magnus a Alec tam mají velký prostor. Líbí se mi, že Izzy tam není spojována se Simonem. A to největší plus? Herci, co to hrají, už se naučili líp hrát!

Pýcha a předsudek
Nemyslím film s Keirou. Ne, ten je dle mého děsnej. Ne, já myslím šestidílnou minisérii s Collinem Firthem. Přesně to kopíruje knihu a dokonce nám to přidalo i dnes ikonickou scénu s jezerem a bílou košilí! A nejlepší na to je, že se ve skutečnosti i oženil s představitelkou Elizabeth. To, že se nakonec rozvedli už tak dobrý není. V tomto případě je to jedno, jestli si pustíte film, nebo přečtete knížku - dostanete ten samý výsledek.

Upíří deníky
Knížka a seriál je nebe a dudy. Seriál je nebe a knížky jsou dudy. Já jsem ho teda přestala v určité chvíli sledovat, protože to už bylo trochu moc - všichni umírali a znovu se oživovali a byl tu dvojník toho a tý a už jsem to nestačila sledovat. Ale do takový třetí/čtvrtý série to bylo ještě skvělý! Knížky jsem taky nedočetla všechny a vůbec mi to nevadí - žádný terno to nebylo.

Pán prstenů
Nemůžu uvěřit, že jsem skoro zapomněla na Pána prstenů! Vím, že spousta lidí filmy nemá ráda, protože tam chybí spousta částí z knihy a něco je tam navíc a kdo ví, co dalšího si tam ještě našli. Já upřímně filmy miluju a je mi jedno, že tam chybí některý části. Jasně, nejde to tak do hloubky jako v knížce, ale to byste museli mít ten film desetinásobně dlouhý, aby to dokázala všechno obsáhnout. V době kdy to bylo natočený, ještě nebylo v módě jednotlivé filmy rozdělovat na několik částí a tak máme prostě tři knihy zmáčknuté do devíti hodin - a na to bylo potřeba prostě něco vyhodit.

A jak to máte vy?

5 komentářů:

  1. Já mám zrovna Pýchu a Předsudek s Keirou moc ráda :D Neříkám, že je to přesně podle knihy, ale miluju to, ale musím souhlasit, že kdybych měla náladu na P&P podle knihy, tak bych zvolila seriál od BBC z roku 1995:) Upíři deníky jsem dokoukala a přiznám se, že jsem poslední díl obrečela, ale přitom jsem byla ráda, že je konec, protože jak píšeš moc umírání a zmrtvýchvstání byl to až děs :D

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek :) Pán prstenů a Harry Potter, to je moje srdcovka, knihy i filmy :) Upíří deníky jsou vážně jako nebe a dudy :D Seriál mě bavil, prvních pár řad, knihy byly hrozné :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak, vďaka tebe som sa práve dozvedela, že nejaký seriál Pýcha a predsudok existuje, bola by som blázon, ak by som sa naň nepozrela, takže už aj idem na neho, lebo knihy Jane Austenovej milujem :)
    No mne sa film páčil a myslím si, že to zahrali celkom dobre.

    Upírske denníky, uf, milovala som Damona jak v knihe, tak v seriály, podľa mňa to bola jediná dobrá postava, akú autorka stvorila (herec ho dobre zahral), aj keď ho v Stefanových denníkoch pokazili :(
    V každom prípade, sériu mám skoro celú, chýba mi posledný diel a dočítam to už len preto, aby som to mala komplet, je to príliš prešpekulované a zbytočne prehnané. Séria mala skončiť už keď sa objavili Kitsune...

    Nástroje smrteľníkov zbožňujem v knižnej podobe, film bol prepadák s nelogickým dejom, ale ten anorektický herec čo hral Jacea sa mi celkom ľúbil a Simon bol sexy. Seriál ma vôbec nebavil a ani herci sa mi nepáčili. Snáď len ten, čo hrá Magnusa, ale to sa mi páčil aj ten vo filmy :D (Slabosť pre azijatov)

    Hunger games - knihy sú podľa mňa super, vo svojom žánry je to určite pecka, ale aj filmy sú výborne spracované a herecké obsadenie je bez debaty kvalitné ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Pýcha a předsudek je ve filmovém zpracování nádhernej .)

    OdpovědětVymazat
  5. V knížce The 100 je Bellarke?! Kvůli tomu si jí snad i přečtu :D Seriál jsem ještě nedokoukala, ale je škoda, že tam Bellarke není :-/

    OdpovědětVymazat