neděle 16. července 2017

Série, které nebudu dočítat

Obvykle jsem ten typ čtenáře, co jakmile jednu sérii začne, musí jí i dočíst - i když se k tomu v pár případech až nutím.

Jenže ne ve všech případech to dělám. Buď mě to fakt už extrémně nebaví, nelíbí se mi to nebo třeba jenom prostě necítím potřebu číst dál a bojím se, že kdybych pokračovala tak se dostanu do čtecí krize.
(jinak občas taky nedočítám série, protože čekám až bude další díl a než vyjde, tak na to zapomenu)

V článku jsem sepsala osm YA sérii, které dočítat nehodlám.
(Je možné, že to budou vaši oblíbenci, tak se na to připravte. A berte to tak, že nemáme všichni stejný vkus)




Oko za oko 
Ti, kteří četli recenzi, si asi říkají, proč  to nebudu dočítat když se mi první díl tak líbil? Původně jsem plánovala číst další dvě knížky v sérii, dokonce jsem si je pořídila jako ebooky, ale pak jsem do nich nahlídla a ty knížky se úplně změnily. Tahle trilogie nabrala hodně špatný směr a ty určité náznaky, které byly v Oko za oko, byly v dalších dílech hrozně.. přeexponované. Víte, jak to myslím. Přečetla jsem si i úplný konec a rozhodně mi to nestojí za to, abych to četla.

Oko za oko

Hra o trůny
Jo. Čtete to správně. A abych pravdu řekla, první díl jsem milovala. Druhý taky, i když o trochu míň. Třetí jsem pak četla přes rok. Čtvrtý mám rozečtený už asi čtyři. Už toho na mě bylo prostě moc. Moc postav, moc dějových linek, moc smrtí, moc Daenerys, moc Tyriona, moc všeho.
U seriálu jsem skončila u druhé série. A asi si jenom přečtu jak skončila poslední série, abych věděla, jak to všechno dopadne.

Výsledek obrázku pro hra o trůny kniha

The Star-Touched Queen
Tohle je knížka, která má jednu z těch nejnádhernějších obálek vůbec, plus to má to být plné indické mytologie a kultury. A ono tam možná i bylo, ale bez vysvětlivek mi to je k ničemu.
A proč nebudu číst druhý, volně navazující díl? Protože v tom první se nic nedělo. Devadesát procent knížky byl o ničem a v dalších deseti se hlavní hrdinka chovala jako pitomá kráva. Četla jsem, že druhý díl je stejně dobrý, jako ten první. Což znamená, že bude stejně o ničem. Ne díky.

Výsledek obrázku pro the star touched queen

Ivory and Bone
Po téhle knížce jsem hrozně toužila. Má pěknou obálku a navíc, je to pravěké převyprávění Pýchy a předsudku. Miluju PaP, takže jsem si to nakonec koupila, protože je to PRAVĚKÉ převyprávení! Zní to bezva, ne? Jenže bohužel to bezva moc nebylo. PaP bych v tom ještě našla. Pravěk jsem tam našla určitě. Ale dobrou zápletku a čtivý děj? Ten už bohužel ne. Zápletka byla tuctová a předvídatelná a suma sumárum se toho tam nic moc nedělo. Skončilo to uzavřeně, takže vůbec nevidím smysl dalšího dílu.

Výsledek obrázku pro ivory and bone

The Crown's Game
O téhle se psalo, že je to perfektní pro fanoušky Hunger Games. To jsem. Je zasazená do ruského prostředí, což to já v knížkách ráda. Je tam magie, to se mi taky líbí! Ale nějak to pro mě vůbec nezafungovalo. Abych byla upřímná, první díl jsem ještě ani nedočetla (mám ho rozečtený tak čtvrt roku) a ani v tom asi nebudu pokračovat. Bylo to nudný, děj se táhnul jako slimák na dědově zahradě a hlavní postavy byly hrozně ploché a tak nějak nezajímavé.

Výsledek obrázku pro the crown's game

Nástroje smrti
Jop. Celkově si myslím, že Cassandra Clare je hrozně nadceňovaná - nebo aspoň tahle série. Clary byla na facku od prvního dílu a ta zápletka? Jako fakt? Ta nejvíc tuctová zápletka se tam táhla přes asi čtyři knihy a to jsem ten poslední ani nečetla. Neměla jsem na to nervy. Další točení v kruhu a plkání o ničem bych asi nepřežila.
(Ale abych zase nebyla tak hnusná, tak Pekelné stroje si přečíst chci a to, co jsem zatím přečetla z Paní půlnoci se mi líbilo)

Výsledek obrázku pro město z kostí

Griša
Tahle série taky patří mezi ty hodně nadhodnocený. Přečetla jsem první díl a tuším, že jsem mu dokonce dala čtyři hvězdičky, protože to nebylo zlý. Jenže pak jsem začala druhý a u toho jsem umírala. Táhlý, pomalý, o ničem. Ale přestože jsem nečetla většinu druhého dílu a celý třetí, mohla bych vám říct, co se tam stane, protože je to prostě předvídatelná YA série.
(Naopak Šest vran je ale BOMBA, nepředvídatelný, temný, čtivý, návykový a plný akce)

Výsledek obrázku pro griša

Dcera kostí a dýmu
První díl jsem četla s velkým očekáváním a to asi byla chyba. Celkově mě ten nápad nadchnul, jenom to provedení už se mi tolik nelíbilo. Bylo to takový děsně vláčný, táhlo se to a přestože se mi to nakonec celkem líbilo, ani jsem nepomyslela na to, že bych si přečetla další díl. A to i přes to, že to skončilo cliffhangerem.
Ale Laini dávám další šanci s Strange the Dreamer, tak uvidíme, jaká nakonec bude.

Výsledek obrázku pro dcera kostí a dýmu


A co vy? Jsou nějaké série, které nebudete dočítat?

8 komentářů:

  1. Ty jo - Píseň ledu a ohně, Nástroje smrti a Dcera kostí a dýmu jsou série, které já budu chtít dočíst na 100% 😂😂 Ale chápu tě, krom PLaO to nejsou úplně dokonalé série, mě ale i tak bavily a rozhodně si nechci nechat ujít jejich konec. No u Nástrojů byly první dva díly propadák, ten třetí už byl fakt super a skončil jsem prozatím čtyřkou, která už sice nebyla tak dobá jako trojka, ale lepší než první dva 😄. Já nebudu pravděpodobně dočítat Caraval - zatím největší zklamání tohoto roku. Nechápu, co na tom všichni vidí. Pro mě prostě brak, ty další díly mi za to stát nebudou. Jinak série dočítám, i ty, které zase nejsou tak úžasné 😅.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to ani nijak netrápí, že nevím, jak to vlastně skončilo :D v nejhorším si přečtu posledních pár kapitol a to mi stačí
      Na Caraval se teprve chystám :D doufám, ale že se mi bude líbit :DD

      Vymazat
  2. Každý máme to svoje, co nikdy nedočteme... :)) já se snažím dočítat všechno, ale je fakt že někdy to prostě nejde. Docela mě překvapilo kolik máš v seznamu vysoce hodnocených knih... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Napadá mě akorát Rudá královna, žádnou další si teď nevybavuji (tím samozřejmě netvrdím, že nejsou). A vlastně ještě Čistý od Juliany Baggott. Smrtnou zimu, ač mě první ani druhý díl nebavil, chci dočíst, protože jsem přece jen zvědavá, jak dopadne. Naštěstí je to jenom trilogie :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rudou královnu mám doma, zatím nečtenou :D To samý se Smrtnou zimou. Ale úplně se do toho vůbec nehrnu :D

      Vymazat
  4. Hru i trůny budu dočítat určitě. :D
    U mě to je Škola noci a Upíří deníky, začátek byl dobrý ale zhruba po 5 dílech se z obojího stane překombinovaná blbost, se kterou se mi čas ztrácet nechce. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, ty dvě souhlas. Ty jsem odložila tak dávno, až jsem na ně zapomněla :D

      Vymazat
  5. Konečně! Konečně se setkávám s názorem, že Nástroje smrti prostě nejsou až taková pecka, jak všichni pějí. Jediný důvod proč jsem ty knihy četla a skončila jsem myslím u pátého, je Magnus Bane a Alek. Což je docela ironie, vezmu-li v potaz, že se v knihách objeví tak ve dvou scénách a to ještě možná. :( Ale seriál mi to vynahrazuje, alespoň v jejich případě. <3

    OdpovědětVymazat