sobota 15. dubna 2017

Recenze: Kráska a zvíře - Kniha & film


Kráska a zvíře
Název: Kráska a zvíře (Beauty and the Beast)

Nakladatelství: Albatros

Rok vydání: 2017

Počet stran: 264









Není to Kniha vs. Film, protože kniha a film byly prakticky totožné. Ale i tak hodnocení není stejné, film byl o něco horší než kniha a narozdíl od knihy mě hrozně zklamal.


Abych řekla pravdu, tak film mě moc nenadchnul. Proč?

Zpívání. Bylo tam tolik zpěvu, co bych dejme tomu ještě přežila, kdyby to neznělo všechno stejně. Což bohužel znělo. Když bych se hodně snažila našla bych tam možná tak tři odlišné základní melodie, které se pořád a pořád opakovaly.

A celkově to prostě bylo dost odlišný od toho, co jsem očekávala. Ze všech stran jsem slyšela, jak je to úžasný a jak bych to měla jít konečně vidět, tak jsem si asi v hlavě vytvořila, takovou představu, že to bude něco, co mě očaruje.

Abych nebyla jenom negativní, tak tam byly i věci, které se mi líbily. Například Zvíře, když bylo ještě zvíře a ne princem (jako princ byl nic moc). Asi budu jediná, ale trochu jsem v tom zarostlým obličeji s rohy viděla Gerarda Butlera a toho já miluju. Chodící a mluvící nádobí a nábytek (jen pokud nezpívali) - všichni byli rozkošní a mluvící šálek Chip byl prostě zlatíčko.

Emma vypadala úžasně jako vždy, ale upřímně jsem jí měla více ráda v Harrym Potterovi - měla tam nějak více výrazů než tady. I když tady zase měla hezčí šaty.

Ani nejde říct, že jsem z takovýhle filmů vyrostla, protože to není pravda. Užívám si i více infantilní filmy než byla Kráska a zvíře, tohle mi ale asi prostě nesedlo.

Taky mi přijde, že tam byla taková záplava známých tváří, až to nebylo dobře. Jako by se producenti až příliš snažili ohromit obsazenstvem a ne filem a dějem. Asi měli méně investovat do herců a více do muzikantů.

Kniha pak prakticky kopíruje celý film (nebo film kopíruje knihu?), samozřejmě bez písniček. Protože to byla kniha, tak se tam nacházely detaily, které bych já třeba ve filmu bez toho neobjevila. Zase by to bylo jedno, protože to nebylo tak důležité.

Napsána byla hezky, bylo ale vidět, že je to psané pro mladší čtnáře. Osobně bych byla radši kdyby to bylo psané jako normální YA kniha, aby to bylo trochu složitější a propracovanější, ale rozhodně šlo očekávat, že to nebude jako knihy od Sarah J. Maas.

Suma sumárum s knížkou jsem spokojenější než s filmem. Knížce jsem dala čtyři hvězdičky a filmu bych dala tak tři. Asi jí nehodlám číst někdy v blízké budoucnosti znova, ale jsem ráda, že jí mám doma, protože Kráska a zvíře patří mezi mé oblívené (a obzvláště jejich retellingy).

Film si asi jen tak znovu nepustím, protože první polovina byla extrémně pomalá, utahaná a uzpívaná a celkově to nedosáhlo toho, co jsem očekávala.

6 komentářů:

  1. Tak samozřejmě, že kniha je psaná podle filmu a není to předloha, spíš jen přepis. Mě by spíš zajímalo, viděla si původní Disneyho Krásku a zvíře z devadesátek? Protože tenhle film byl jeho remake. Proto tam bylo tolik zpívání, tolik barev a vůbec všeho. Chápu, že někomu to nemusí sedět, ale já jako stěžejní fanoušek původní devadesátkové verze, jsem byla neskutečně nadšená protože se opravdu velmi striktně drželi originálu a když přidávali něco nového nenarušili původní film ani příběh a to mě hodně potěšilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já vím :D
      Viděla, už je to dlouho teda, ale i v kresleným mě ty písničky taky vytáčely a pamatuju si, že jsem je přetáčela.

      Vymazat
    2. Tak to pak chápu, že ani hraná verze nemůže potěšit :D Ale jak se říká, proti gustu... :D

      Vymazat
    3. Při čtení recenze mě napadlo to samé, jestli jsi, Maky, viděla kreslenou klasiku. ^▽^ Pro mě, velkou milovnici Disneyho (a Belle) to byl úžasný zážitek. Nešlo jen o nostalgii, ale dokonce vyřešili drobné detaily, ze kterých si hnidopichové jako já s radostí utahují. Snad jediný problém jsem měla s roztomilým chlupatým Zvířetem a jeho sexy našpulenými rtíky. ^▽^ Nope, to není mé Zvíře. ^▽^

      Vymazat
    4. Je to fakt už dávno, co jsem to viděla. Řekla bych, že takových sedm let to bude, takže si z toho moc nepamatuju :D
      Já jsem tak nějak předpokládála, že to celý bude takový temnější a strašidelnější a pak mi tam zvíře skoro kadí duhu a prdí fialky :D a zpívá ódy (i když zrovna ta jeho si mi paradoxně celkem líbila)

      Vymazat
    5. Ještě existuje stejnojmenný francouzsko-německý film z roku 2014, možná by se ti spíš mohl líbit :) Já ho neviděla (se přiznám), ale jak jsem si teď na něj vzpomněla, tak to asi brzy napravím.

      Vymazat