sobota 18. března 2017

Rereading?

Na Goodreads je konečně možnost zaznamenat každé znovu přečtení knih, které jste přečetli. Člověk by neřekl, jak něco tak malého dokáže udělat takovou radost. Ne proto, že by mi šlo jenom o to, aby se mi ukazovalo co nejvíce knih v knižní výzvě (i když je bezva moct si v klidu přečíst jednu knihu třeba i desetkrát a nedostat se pak do skluzu :D), ale spíš mi jde o to, že konečně budu pořádně vědět, kolikrát jsem danou knihu přečetla.

Je škoda, že to tam nebylo již dříve, protože některé knihy jsem četla tolikrát (a nemyslím tím jen Harryho Pottera) a nikam bokem jsem si to nezaznamenávala. Což si teď uvědomuju, jsem dělat měla.



Ohledně rereadingů existují dvě skupiny - ti, co knihy čtou znovu a ti, co nikdy knihy znovu nečtou. Na jednu stranu chápu obě strany. Každá má své plusy a mínusy.




Je tady tolik knih k přečtení, denně se vydává spousta nových knih a člověk nemá čas přečíst ani zlomek toho, co by chtěl i bez toho, aniž by četl některé knihy znova. Tím však moje pochopení končí. Já si osobně knihy, které mě nějak zaujaly nebo mi vyrazily dech ráda přečtu znova. a znova.

Když čtete znova knihu, u které už víte, jak skončí, u které víte, jak probíhala, tak tam dokážete najít spoustu malých detailů, které Vám mohli dříve uniknout, protože v té době pro Vás jako pro čtenáře nebyly relevantní.

Takže znovu přečtení knih nám čtenářům dovoluje nalézt důležité podrobnosti formující celý děj, ale to není vše. To nejlepší na čtení knih, co už jste jednou četli, je to, že už víte, že se Vám bude líbit. Víte, že ta knížka je výjimečná, protože stojí za to, abyste si jí vzali do rukou znovu a dali jí přednost před novými, ještě nečtenými knihami.

Co rereadingy ještě dokážou je to, že Vám ukážou jak jste se změnili a jak jste vyspěli a i to, jak se proměnil Váš knižní vkus - například: Selekci jsem měla přečtenou, když v česku byl přeložen pouze první, díl, takže to bylo dost dávno a hodnotila jsem ji víceméně kladně. Pak jsem si dala rereading pár let poté, před přečtením Dcery. A to už jsem k Selekci měla převážně jen negativní komentáře. Nebo Farmu zvířat jsem četla v prváku na střední a řekla jsem si, že je to ok. Nedávno jsem si ji přečetla znovu a byla jsem uchvácená!

Nepřekvapivě mezi mé nejčtenější knihy patří Harry Potter. Hodně čtenou sérií jsou i Strážci času od Marianne Curleyové, kterou pokud jste nečetli, tak byste měli. Mé favority od Colleen Hoover jsem četla už nejméně třikrát. To samé s knihami od R.K. Lilley, K.A. Tucker nebo Penelope Douglas. Několikrát jsem četla i knihu Dirty Ugly Toy od K. Webster (obsah vypovídá názvu :D). Měsíční kroniky, obzvláště Cinder a Cress, si také prošly několika rereadingy. Trochu mimo můj obvyklý žánr, ale Elantris od Brandona Sandersona jsem přečetla už nejméně pětkrát. Hostitel od Stephanie Meyer to samé. Když jsem byla mladší, tak jsem milovala knihu Kameny osudu a mýma rukama prošla nesčetněkrát, milovala jsem jí už kvůli tomu, že ji napsala třináctiletá (myslím) autorka a jako někdo, kdo v té době psal vlastní příběh, mě to hrozně motivovalo.

Občas si třeba přečtu jen své oblíbené pasáže, protože na četbu celé knihy není čas. Takhle si třeba čas od času přečtu kapitoly 54 a 55 v Dvoru mlhy a hněvu (až si je přečtete, tak pochopíte), nebo určitou pasáž v Mořeplavci, ti co to už četli, určitě ví, co myslím.

Co vy, čtete knihy jen jednou, nebo po nich saháte i vícekrát?
Jaké knížky Vám stály za to, abyste po nich sáhly znovu?

10 komentářů:

  1. Rozhodně čtu vícekrát. Před týdnem jsem dostala otázku, proč mám tolik knih když si každou přečtu jen jednou. Naprosto mě to odzbrojilo, ale ne na dlouho. Tazatel dostal dost dlouhou přednášku :D Několikrát jsem četla Harryho, Hobita, Narnii.... prostě hlavně série :) Moc hezký článek, měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hloupá otázka :D doufám, že tazatel pochopil, jak se věci vlastně mají!
      Děkuju moc)

      Vymazat
  2. Já se doposavad řadila spíše k lidem, co přečtou knihu jednou a pak jí založí a nechají být. Nicméně poslední dobou ve mě narůstá taková potřeba se k některým titulům vrátit, jmenovitě to jsou tedy Zaklínač a Harry Potter, které jsem četla jen jednou. Co se týče knih, které jsem četla vícekrát, tak moji šampioni na které nedám dopustit a kteří mě pokaždé vezmou za srdce stejně jako poprvé jsou Krysař, Vrána, 1984, O myších a lidech a Hobit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Harry určitě stojí za to, zvlášť když teď víš, o co tam vlastně jde - já si dala rereading v létě a už od prvního dílu jsem byla ohromena tím, jak to Rowlingová má hrozně propracovaný!
      Mě osobně Krysař tak moc nezasáhl, ale O myších a lidech se mnou zůstalo ještě dlouho potom!

      Vymazat
  3. Přiznám se, že ještě donedávna jsem se rereadingu trochu bála (co když se mi napodruhé nebude líbit?) a předtím, než jsem narazila na tu zlomovou, jsem víckrát než jednou četla pouze Quo Vadis (2x) a Nefalšovanou kočku (2x). Tou zlomovou knihou byl Kostičas. Četla jsem ho zatím dohromady třikrát, a už teď se těším, až ho v září otevřu počtvrté (nejradši bych to udělala hned, ale... to vydržím, potřebuju číst taky jiné knížky :D) a s každým novým vycházejícím dílem si připomenu všechny předchozí. :) A kdo ví, jednou třeba už pak nebudu muset čekat na překlad. S těmi detaily máš pravdu... Jinak jsem opakovaně četla ještě celý Twilight (Stmívání jsem předtím četla asi dva roky nazpět a skončila jsem po nějakých třiceti stránkách. Druhé šance bych možná měla dávat častěji...), s odstupem cca roku. K Měsíčním kronikám se chci v budoucnu stoprocentně taky vrátit a chci si osvěžit Posledního drakobijce, Malér Eyrovou, prostě Ffordeho kompletně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak často mi tu mluvíš o Quo Vadis, že já si jí snad i přečtu :D (už od střední je na mém TBR a snad už se k ní dostanu :D).
      Kostičas taky čeká na přečtení, já teď čekám až mi BookDepository konečně pošle The Song Rising a se k ní snad dostanu :D

      Vymazat
  4. Ahoj.
    Mám své stálice a občas nové přibudou a tak se těším na tokové čtení, že i když vím, jak to bude na konci, tak stejně jdu do ní znova. Občas totiž objevím i něco, co mi třeba u předešlého čtení uniklo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Miluju, když v knihách najdu něco, co mi předtím uniklo

      Vymazat
  5. Ten rereading mi udělal taky velkou radost. Mám svoje nejoblíbenější knihy, ke kterým se pravidelně vrací. Třeba o Myších a lidech od Steinbecka. Anebo trilogii V temných uličkách od Jaroslava Foglara. Takže jo, je fajn si to zaznamenat, kolikrát jsi si to konkrétní knihu přečetl znovu. :) Jen mám teda občas problém s tím hledat nové knihy na čtení a nevracet se k těm starším. :)

    OdpovědětVymazat