středa 15. března 2017

Autorky, co Vás emocionálně rozdrtí

Ne nutně si u těchto autorek popláčete, i když u většiny budou kapesníčky potřeba. Co ale tyto autorky dokážou, je napsat knihu, co vás zlomí. rozdrtí. rozčtvrtí. rozpáře. To nezní jako něco, co by většina chtěla číst, že? Ale co je důležité, je to, že tyto autorky dokážou svými slovy nakonec vše napravit. No, většina.

Velká část autorek je nepřeložených (a ty, jejichž knihy byly přeloženy, určitě uhodnete), ale stojí za to.

Zatím jsem sepsala deset autorek, které jsou dle mého písařské královny, a rozhodně Vám je všechny doporučuju.
Výsledek obrázku pro tears gif





Jojo Moyes
Tu jste asi čekali, že? Ať už jste fanoušci Jojo, nebo ne; ať už jste četli její knihy, nebo ne, tak Jojo nemůžete upřít talent napsat něco, co zasáhne velkou masu lidí.  Než jsem tě poznala je kniha, která je předvídatelná, která je plná kýčů, ale to, jak je napsaná, to, co je v ní napsané, Vás zasáhne. A rozbrečí. A jo, tady to Jojo svými slovami nezpraví. Holt není to sci-fi a medicína ještě neví vše.

Penelope Douglas
Autorka, kterou jsem tady doporučovala již asi tisíckrát. Ale stojí za to. A vůbec nechápu, proč její knihy ještě nikdo nepřeložil. Penelope Vás dokáže vtáhnout do děje a i po osmém přečtení knihy tam nacházíte další věci k milování. Bully je sice young adult kniha, najde se toho v ní tolik, co Vás nějak ovlivní, co Vám dokáže změnit perspektivu. 

Mariana Zapata
Autorka, kterou jsem objevila teprve nedávno Vás sice nerozpláče (pravděpodobně), ale dokáže Vás přimět zamyslet se. Mariana píše celkem dlouhé knihy, které jsou dost netypické tím, že hlavní postavy spolu skončí vlastně až na posledních pár stránkách. Protože se tolik nezabývá scénám v posteli má čas pořádně rozebrat jednotlivé postavy, jejich minulosti, to co cítí a vy dokážete vidět, jak se formuje vztah mezi oběma postavami, což se s v dnešním světě insta-love moc často nevidí. Pokud bych měla vybrat jednu její knihu, k doporučení, tak by to byla The Wall of Winnipeg and Me.

Amy Harmon
Nedávno jsem si znovu přečetla její knihu Making Faces, kapesníky byly třeba. Spousta kapesníků. Plánuju na ní napsat recenzi, protože si zaslouží více pozornosti a pokud Vám angličtina nedělá problém (a rádi si popláčete), jděte do ní. Making Faces je o tom, jak žít život na plno, o předsudcích, o druhých šancích a o neférovosti života.

Colleen Hoover
CoHo nemohla na tomto seznamu chybět. Osobně si myslím, že i kdyby Colleen napsala nákupní seznam, tak by mě tím dokázala rozbrečet.  Mám své tři oblíbené oblíbence: Odvrácenou tvář lásky, Možná někdy (která bude za pár měsíců konečně vycházet) a November 9. Ani na jednu z nich nedám dopustit a dokázala bych je číst stále dokola a dokola a dokola. A dokola. Pokud máte radši trochu závažnější témata, tak bych sáhla po It Ends With Us, která se od ostatních Colleeniných knih dost liší.

R.K. Lilley
Jedna její série byla přeložena (série V oblacích) a pokud budete mít šanci, tak po ní sáhněte. Přestože tato trilogie Vás dokáže zasáhnout, tak její další série Tristan & Danika Vás zničí. Zrovna ji čtu znovu a TO BOLÍ. Ale pozorspoiler, vše skončí dobře. Jako CoHo Lilley Vám zlomí srdce a pak ho zase dokáže pohladit a potěšit písmenky na papíře.

T.M. Frazier
Trochu temnější knihy z druhé strany zákona, co Vás přimějí se zamilovat do takových lidí, od kterých byste normálně utekli. Její série King, která je složena z dvou duologií a jedné (nedokončené) trilogie. Když si je budete číst teď, tak některé části Vás možná nezničí tak, jako by to udělaly před určitou věcí, kterou nemůžu říct, protože spoilery, ale pokud se do nich pustíte, tak to poznáte. Ale i tak, připravte si kapesníky.

Lisa De Yong
Abych pravdu řekla, tak od této autorky jsem četla jen jednu knihu - When It Rains - a au. No řeknu Vám, brečela jsem jako želva. Není to úplně nějaká extrémně skvělá kniha. Je skoro až předvídatelná a hlavní hrdinka mě místy neskutečně vytáčela, ale dokáže Vás rozbrečet a i trochu přemýšlet nad životem a osudem.

Leigh Bardugo
Ne, nemyslím Grišu. Abych pravdu řekla, tak jsem přečetla jen první díl a ten mě nadchnul tak, že zbytek série jsem nečetla. Myslím tím Leighinu duologii Six of Crows. Zde máte šest hlavních postav a v každém si dokážete najít něco, s čím se ztotožníte. Budete doufat s každým z nich, snít s každým z nich a plakat s každým z nich.

Sarah J. Maas
Pokud mě sledujete na instagramu (shameless selfpromo), tak víte, že MILUJU ACOMAF (Dvůr mlhy a hněvu) a vy budete taky. Nebudu zabíhat do detailů, ale tahle kniha je mistrovské dílo. Mohla bych o ní mluvit hodiny a pořád by bylo, co říct. Dá se zde najít tolik malých věcích, tolik vět, se kterými se dá ztotožnit. Jde tam o obětování, lásku, nalézání sebe samé a učení se mít se ráda.
A o posledním dílu Skleněného trůnu, Empire of Storms, vůbec nemluvím. Ještě na to nejsem psychicky připravená.

7 komentářů:

  1. ACOMAF sice nepovažuji ani zdaleka za mistrovské dílo, ale v oblasti Young Adult je to rozhodně jedna z nejlepších knih, která ve mně rozhodně něco zanechala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako jasně, není to na Nobelovku, je to myšleno přesně jak říkáš, v oblasti YA :D

      Vymazat
  2. Obcas si u knihy rada pobulim, moc dekuju za tipy :) Ja naposledy brecela u Deniky Anny Frankove. Jinak me hodne zasahuji dila od K. Tuckove - Vyhnani Gerty apod. Ale spis tou (ne)lidskosi. Jo a kdysi jsem se rozbulela samozrejme u The fault in our stars.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač :D
      Ani jedno jsem nečetla, abych pravdu řekla a ke Greenovi mám hroznou averzi, takže se ani nechystám, ale na ty ostatní se kouknu :)

      Vymazat
  3. Zajímavý článek :) Od Jojo Moyes mám doma Dívku, již jsi tu zanechal, to bude moje první setkání s autorkou :) Mně nejspíš ještě žádná kniha nerozbrečela. Jsou však dvě, u nichž mi k tomu chybělo velice málo: Není římského lidu od Loukotkové a Strážkyně pramene od Emmi Itäranta. Vřele doporučuju, obě patří k mým nej knihám.
    Docela často čtu, že i lidi nad knihami normálně nebrěčící bývají emočně rozbouřeni kromě Než jsem tě poznala taky ze Zlodějky knih a Hvězdy nám nepřály. Možná zkusím některou z nich přečíst, co to se mnou udělá...
    Já se přiznám, že na instagramu tě sleduju, ale když použiješ některou z těchhle zkratek, tak nikdy nevím, který Dvůr zrovna myslíš :D Jinak mám od pondělí doma Dvůr trnů a růží, tak se těším a doufám, že si s autorkou sedneme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem hroznej uplakánek u knih a stačí mi jenom málo :D
      Loukotkovou mám doma a už věky se na ní chystám, ale tak nějak chyběla motivace :D
      Greena nemám ráda, takže u toho bych nebrečela už jenom z principu :D jinak, bych začala asi s Jojo (už jenom proto, že zbytek jsem nečetla a nemůžu tak doporučit :DD)

      Vymazat
    2. Mě Greenova tvorba nijak zvlášť nezajímá, ale v případě těch Hvězd je to spíš takový hlodající červíček zvědavosti zjistit, co na tom všichni vidí. :D

      Vymazat