úterý 6. prosince 2016

Recenze: Heartless od Marissy Meyer



Heartless
Autor: Marissa Meyer

Nakladatelství: Feiwel & Friends

Rok vydání: 2016

Název: Heartless

Počet stran: 449











Můžu říct jen jediné: čekejte neočekávané a nečekejte očekávané. 



Abych pravdu řekla, tak do čtení Heartless jsem se vůbec nehnala. Přestože Marissu Meyer MILUJU a přestože jsem Heartless měla předobjednanou snad půl roku, tak jsem ji neplánovala číst v dohledné době. Ale pak jsem neměla co číst a kamarádky jsem se zeptala jestli se mám nejdřív pustit do Geminy, Heartless nebo Fantastických zvířat, ta řekla, že Heartless. No a tak jsem se nechala přemluvit.

Vůbec jsem neočekávala, že by se mi Heartless mohla líbit, protože Alenku nemám v lásce. Filmy se mi nelíbily, knížku jsem ani nečetla, celkově mi to připadá příšerně nesmyslné, divné, nelogické a wtf.  A možná právě proto, že jsem neměla žádná očekávání, jsem si knihu tak užila. Taky to možná může být tím, že Marissa je prostě tak dobrá spisovatelka.. Nebo obojí!

Nebo taky tím, že tam nebyla žádná Alenka. Tu holku prostě nesnáším!

Protože Heartless je převyprávění Srdcové královny a tedy se odehrává dávno před tím, než je Alenka vůbec zplozena. Catherine je dcerou markýze a je od ní očekáváno, že se vdá a jako z Marie Terezie z ní bude padat jedno dítě po druhém. A od Catherine se očekává, že si nevezme jen tak někoho, ale samotného krále. Jenže Cath má jiné plány a sny. Ona si chce otevřít vlastní pekárnu - tu nejlepší v celé zemi! 

Její situace se ještě více komplikuje s příchodem nového dvorního šaška, Jesta (fanoušci Alenky, byl někde zmiňován i v originálu?), který je vtipný, nadaný a fešák. Co víc si přát? 

No. Cath si toho přeje spoustu. Aby jí milý, ale trochu přihlouplý král nechtěl za ženu. Aby její rodiče podporovali její sen. Aby jí její matka nechala dojíst alespoň jedno jídlo. Aby se v jejím království neobjevila krvelačná stvůra, která ráda pojídá lidi. A hlavně, aby existovala možnost, jak s Jestem být spolu.

Vše je samozřejmě ještě komplikovanější. Jest pochází z vedlejšího království a je na tajné misi od Bílé královny. 

Musím říct, že až na pomalejší začátek mě celá kniha hrozně bavila. Co mě ale rozčilovalo byly ty narážky na Alenku, které jsem nepochopila. A že jich tam bylo. To samozřejmě není vina knihy ani autorky.. A ani tak úplně moje, ale vysvětlivkami bych nepohrdla. 

Co ale musím obzvláště vyzdvihnout, tak je zakomponování i Havrana od Poa. Nemám ponětí, jestli je havran i v klasické Alence a jestli tam má stejnou roli, nebo jestli je to čistě jen výplod Meyerové fantazie, ale pokaždé když tam Havran řekl "Nevermore" v duchu jsem zatleskala. (pozn. MILUJU Havrana od Poa.)

Už od začátku víte, jak to skoční a já jsem si stejně jako v případě Než jsem tě poznala, celou dobu přála a doufala v to, že to nakonec dopadne dobře. No, zmýlila jsem se. Zase. Obrečela jsem to. Zase. 

Heartless je přesně to co čekáte. Je to výborná kniha s nádhernou obálkou. Je to čtivé, nápadité a originální. Zároveň je to ale naprosto nečekané. Některé zápletky čekáte a tušíte, ale jiné? Naprosté překvapení. A když dojdete na konec a zjistíte proč je Heartless Heartless? MINDBLOWN.

A jak vidíte nakonec ale to, že jsem Alenku nečetla celkovému porozumění vůbec nevadilo. Byly momenty kdy jsem si říkala "cože?" ale i tak jsem si knihu zamilovala (no, především Jesta). Marissa Meyerová opět ukázala, že umí psát a že dokáže výborně pracovat se svou fantazií. 

6 komentářů:

  1. Ano ta skvělá kamarádka jsem byla jááá :D Omg, já si to chci taky přečíst... Zní to výborně a na rozdíl od tebe mám Alenku ráda, takže si říkám, že se mi tohle musí líbit... Půjčíš??? <3

    OdpovědětVymazat
  2. Moc, moc doufám, že u nás vyjde... Já jsem Alenku nečetla (a nemyslela jsem si, že kdy budu - nejen proto mě ta mánie kolem Šepotání nechala chladnou), ale... jestli u nás Heartless vyjde, tak si ji asi přečtu. Minimálně se o to pokusím :D Jen mě napadlo... slyšela jsi o knížce Because You Love To Hate Me? Mají v ní být povídky myslím od třinácti spisovatelů, mimo jiné třeba Renée Ahdieh, Samanthy Shannon, nebo právě Marissy Meyer :)

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasný! Tak tuhle knihu prostě musím mít - asi stejně jako Měsíční kroniky v angličtině! Nejsem fanoušek Alenky,ten originál jsem nikdy nečetla, pak Šepotání mě šíleně zklamalo, ale přiznávám, že na ty filmy se ráda podívám. Nebo spíše jen na ten první, ten druhý byl strašný..:D Ach joo, já ty tvoje fotky naprosto zbožňuju, jak je to možný, že je máš tak hezký a já jsem z nich pak tak na měkko?..:DD A ještě abych na to nezapomněla, naprosto jsem umírala smíchy při té větě s Marií Terezií..:DD

    OdpovědětVymazat
  4. Po knize jsem se taky koukala a úplně mě nadchla tím nápadem, ale v AJ ji nechci číst (protože bych si to tolik neužila) takže čekám do listopadu, kdy u nás snad kniha vyjde :) Jinak byla ta angličtina složitá? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Angličtina byla v pohodě, nijak složitá :) rozhodně doporučuju, osobně mi čtení v aj dává mnohem víc než v čj

      Vymazat
    2. Děkuji :) já se právě nemůžu dočkat, takže to budu asi číst v AJ

      Vymazat