úterý 27. září 2016

Co a kdo stojí za přeložení?

Ti, co tu nejsou poprvé asi ví, že většinu knih čtu v angličtině, protože
1. mi lépe zní
2. častokrát nemusím čekat na přeložení dalších dílů
3. častokrát nemusím čekat na přeložení prvního dílu.

A hodně autorů, kteří píší nádherně, mají dobré nápady a dokáží vytvořit naprosto dokonalé nové světy a příběhy jsou opomíjení. A dost z nich je i dost oblíbených a v zahraničí se jejich knih prodalo na miliony.

Kteří autoři stojí (dle mého názoru) za přeložení?




1. Leigh Bardugo

Autorka napsala velmi oblíbenou trilogii The Grisha, která se odehrává v prostředí inspirované Ruskem, ruským folklorem a ruskou přírodou. Je to plné magie, napětí a máme tu naprosto úžasného záporáka.

Ještě více oblíbenou je pak duologie The Six of Crows, jejíž druhý díl vyšel teď nedávno. I tento příběh je zasazen do "Grishaversu."

Výsledek obrázku pro dorothy must die trilogy



Výsledek obrázku pro six of crows

2. Jay Kristoff

Za chvíli u nás vyjde Illumae, který sepsal právě Kristoff ve spolupráci s Amie Kaufman, ale i jeho ostatní knihy si zaslouží pozornost. Kristoff píše takové temnější fantasy příběhy, které asi nejsou uplně pro každého, ale i v Čechách by si našly své publikum.

Nedávno vydal knihu Nevernight a přestože jsem do ní zatím pouze nakoukla, myslím si, že to bude jedna z nej knih tohoto roku.


Výsledek obrázku pro nevernight

3. Naomi Novik

Zatím jsem od ní četla pouze jednu knihu a to Uprooted, která by si určitě zasloužila přeložení. Novik vytvořila komplexní nový svět, kde existuje magie. temné síly a krvechtivý les. Ano, les.


Výsledek obrázku pro uprooted

4. Rosamunde Hodge

Autorka píšící fantasy retellingy známých pohádek - Kráska a zvíře, Červená Karkulka a teď nedávno vyšla i její nová kniha, která bude dvoudílným převyprávěním Romea a Julie a budou zde i zombie/duchové/něco. Uplně mě to neláká, ale zajímá mě, jak se s tím autorka popasuje, takže si to stejně nakonec asi přečtu.


Výsledek obrázku pro cruel beauty

5. Sara Raasch

Autorka oblíbené série, jejíž třetí díl vyšel asi před týdnem. Nádherné obálky a originální myšlenka spojující nepříliš originální dílčí elementy - (opět) magii/kouzla/cosi, potřebu boje a záchrany národa, politiku a velmi pravděpodobně i milostný trojúhelník.


Výsledek obrázku pro snow like ashes trilogy

6. Marie Rutkoski

Opět série s nádhernými obálkami (Američané/Angličané to prostě umí) a neobvyklým námětem. Normálně když se v příběhu objevuje otrok, je to žena a její "pán" se do ní zamiluje. Tady je to naopak.


Výsledek obrázku pro the winner's trilogy

7. Danielle Paige

Paige napsala další převyprávění, tentokrát ale jde o Dorothy z země Oz, což je něco, co jsem ještě neviděla. Navíc hlavní hrdinou není Dorothy, neboť jak napovídá název Dorothy musí zemřít, protože ona je tou špatnou. No a o nádherných obálkách se ani není třeba zmiňovat.

Teď vydala novou knihu, z nové série, o které toho teda moc nevím, ale má to něco společného se sněhem!
Výsledek obrázku pro dorothy must die trilogy

8. R. S. Grey

Konec s fantasy, přichází současná YA a NA autorka. Grey píše velmi čtivě a přestože má na kontě přes deset knih, pořád dokáže přijít s něčím novým, něčím co Vás upoutá.

Výsledek obrázku pro with this heart

9. Sally Thorne

Přestože zatím vydala jedinou knihu, tak ta za to stojí. Od března jsem jí četla už tak třikrát a pořád mě baví. Vtipné, současné a hlavně, lidé se s tím dokáží ztotožnit! Sexy, nesnesitelný, otravný, nádherný kolega - no kdo by někoho takového neznal?

Výsledek obrázku pro hating game sally
10. J.B. Salsbury

Bojovníci MMA? No, kdo by nechtěl? Nepotřebuje slova.

Výsledek obrázku pro j.b. salsbury



11. T.M. Frazier

Uznávám, že její knihy nebudou každého šálek kávy. Frasier píše temné příběhy plné krve, násilí - jsou totiž z prostředí té "druhé strany," která se pohybuje trochu mimo zákon. Osobně je však miluju a mohla bych je číst stále dokola. A dokola. A dokola.


Výsledek obrázku pro t.m. frazier

12. K. A. Tucker

Říkáte si, že už jste toto jméno v překladové literatuře viděli? Viděli jste správně. Série Deset malých nadechnutí je úžasná a patří mezi mé nejoblíbenější, ale K. A. Tucker napsala i jiné výborné knihy, které si také zaslouží pozornost.

Výsledek obrázku pro k.a. tucker burying water

13. Morgan Matson

I toto jméno jste již viděli, a opět jako v předchozím případě si i další knihy zaslouží pozornost.


Výsledek obrázku pro the unexpected everything

14. R. K. Lilley

Ano, i toto jméno jste měli možnost vidět. U nás vyšla série o letušce Biance a boháči Jamesovi a i její další série by měly dostat tu šanci. Například série Tristan & Danika je jednou z těch nejlepších a nejvíce slzopudných, které jsem kdy četla. Říkají Vám tato jména něco? To proto, že jak Tristan, tak Danika se mihli v česky přeložené sérii.

Výsledek obrázku pro r. k. lilley tristan and danika


No, nakonec jsem skončila na čtrnácti autorech, ale rozhodně by se jich našlo mnohem více!

13 komentářů:

  1. Já mám spíš ten problém, že si oblíbím autora/sérii a oni mi ho přestanou vydávat :D Ale na originál si moc netroufám. Jako příklad za všechny můžu zmínit třeba Jaspera Ffordeho, z jehož dvou sérií u nás vyšlo po dvou dílech a další bohužel nebudou. Ptala jsem se na to v Albatrosu (asi dva roky nazpět) a prý se málo prodávaly. A přitom to jsou tak úžasné příběhy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, ja bych to riskla a zkusila cist v aj - prvni stranky mozna budou trochu tezsi, ale jakmile si na to zvyknes jde to samo :)

      Vymazat
    2. Asi fakt zkusím. A Ffordeho vřele doporučuji :)

      Vymazat
  2. Díky moc za super tipy, první pětice autorů vypadá hodně zajímavě (i když Naomi Novik tedy znám z doslechu). :) Jinak mám dobré zkušenosti třeba s M. S. Dobingem - Message Bearer, Richardem Murraym - Last of The Fallen nebo Suzanne Rogerson - Visions of Zarua. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Na Six of Crows mam spadeno :) Pěkný článek :)

    OdpovědětVymazat
  4. Povedený článek. Ta 10 a 11 mě opravdu zaujaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju :) obe jsou moje oblibenkyne a myslim, ze nebudes litovat, kdyz si od nich neco prectes

      Vymazat
  5. Skvělé tipy :)Také čtu v angličtině, protože nemám ráda čekání na překlad :) A navíc takhle často objevím spoustu zajímavých knih :) Jsem natěšená na Nevernight a Snow Like Ashes :) Navíc jsem někde četla, že Grisha i ta novější série vyjdou u Fragmentu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tuhle informaci jsem nejak uplne zazdila :D doufam, ze to vyjde s originalnima obalkama!

      Vymazat
  6. Super článek! :) Young adult sice moc nečtu, ale úplně rozumím tomu, že jednak čekání na překlad je otrava, jednak že ti, co nevládnou angličtině tak dobře, přijdou o skvělý čtenářský zážitek, což je škoda. Nevadilo by, kdybych navázala článkem se svými top autory? ^-^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Planuju udelat i dalsi clanek, kde budou vyhradne "dospelactejsi" autori :D
      Nevadilo :) rada si ho taky prectu!

      Vymazat