sobota 27. srpna 2016

Dosavadní TOP 10 za rok 2016

Musím říct, že rok 2016 se nesl především v četbě knih fyzických. Před založením svého knižního instagramu jsem četla především e-knihy, protože to je snadnější a levnější způsob jak se dostat ke knihám. Upřímně, o českých nemluvím - dle mého jsou české eknihy extrémně předražené a když si mám vybrat jestli si koupím fyzickou knihu za tři stovky nebo ebook za dvě, tak už raději "obětuju" tu stovku. Anglické ebooky jsou mnohem levnější a jejich výběr je mnohonásobně větší.

A od doby co mám instagram jsem se znova dostala do bodu, kdy raději rozšiřuji svou knihovnu v pokoji, než tu v tabletu/kindlu/počítači. (Ale na ebooky jsem nezanevřela. Stále si myslím, že jsou mnohem praktičtější.)

Zpátky k pointě celého článku! Tady je mých top deset knih, co jsem tento rok přečetla (pořadí je náhodné).




Druhý díl Dvoru trnů a růží, který naprosto předčil má očekávání, ale i zároveň trochu zklamal (ale vážně jenom malinko). ACOMAF je děsná bichle, ale je tak čtivá, že ji během pár dnů máte přečtenou a hned ji čtete znova. 
Do čtení jsem šla naprosto bez jakýchkoli očekávání a nakonec mě dostala. Jandy je kouzelnice s jazykem - umí psát čtivě, poutavě a hlavně, dokáže Vás nutit přemýšlet.
Miluju převyprávění a Stínová královna je jedno z těch velmi povedených! Je tam všechno co mám ráda - hlavní hrdina po kterém budete slintat, hlavní hrdinka, která umí nakopat Vaší zadnici a zároveň rozplakat, draci, magie a výborný děj.
  • Cokoliv od Colleen Hoover
Na začátku roku jsem si řekla, že je čas přečíst si její stand-alone novely a udělala jsem dobře! CoHo je prostě královna. Muže vydat knihu plnou jejích nákupních seznamů a já bych si to koupila. A milovala to. Moje top dva oblíbenci jsou Odvrácená tvář lásky a November 9. 

Ale i její poslední vydaná kniha It ends with us je nádherná, ale je mnohem vážnější, smutnější a hlubší jak její ostatní knihy.
Kniha, kterou jsem dočetla něco málo přes týden nazpět a která mě dostala. Epický, velmi propracovaný příběh, který Vás dostane dějovou linií, hlavními i vedlejšími hrdiny, jednotlivými zápletkami, krasným grafickým zpracováním a mapou uvnitř. No, prostě vším. 
Jenom si na ní vzpomenu a mám na krajíčku. Emocionální jízda, která mi vyrvala srdce z těla, ale stálo to za to.
  • Mořeplavec od Diany Gabaldon
Třetí díl série Cizinka, je prostě dokonalý. Byla jsem trochu skeptická ohledně toho jak se to vše vyvrbí, ale zamilovala jsem se ještě víc. Do Jamieho, Lallybrochu, Claire, Skotska. 
  • The Wrath and The Dawn od Renée Ahdieh
Opět převyprávění, tentokrát Tisíce a jedné noci. Celou duologii jsem slupla během dne a půl - extrémně čtivé, návykové a originální. V češtině první díl vychází u nakladatelství CooBoo 12.9. pod názvem Pomsta & Rozbřesk.
  • The Unexpected Everything od Morgan Matson
Výborně napsaná letní young adult kniha, která má hlavu a patu, hlubší myšlenku, je oddychová a nemůžete se od ní odpoutat. Patří mezi ty delší knihy, takže nic není urychlené a žádná instalove se nekoná (naštěstí). 
  • Stars Above od Marissy Meyer
Soubor povídek ze světa Měsíčních kronik. Některé se konají před počátkem Cinder, některé jsou zasazené do děje z jedné ze čtyř knih a pak je tam i jedna, která se odehrává po Winter. A díky téhle povídce se tato kniha řadí mezi TOP 10. Tahle povídka je prostě.. DOKONALÁ.

7 komentářů:

  1. Určitě se shodneme na Jiskře v popelu, jinak tam pro mě patří ještě Naslouchač, Kostičas, Vidořád, Čtenáři z Broken Wheel, Svátek hojnosti, a víc jich zatím není :) Ale už teď se třesu na Winter, která by už (snad, konečně!) měla vyjít koncem října :) Hvězdy nad hlavou by měly vyjít asi měsíc na to, takže i na ně se moc těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Winter byla taky výborná! Máš na co se těšit :)
      Kostičas jsem si koupila minulý měsíc, tak snad brzo dostanu k jejímu přečtení!

      Vymazat
    2. Já to nevydržím =D
      Rozhodně ho neodkládej, Samantha bude 23.-24.9. v Praze :)

      Vymazat
  2. Nečetla jsem ani jednu z těch deseti, ale snad se jednou dostanu k Než jsem tě poznala a k Dám ti Slunce :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nez jsem te poznala je pecka tohoto roku i pro me. Jinak za me to jsou kvalitni detiktivky,tedy na mem seznamu top 10.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Detektivky jsou pro mě jako španělská vesnice :D já se vyžívám v té romantice. Než jsem tě poznala je naprosto skvělá! Jsem ráda, že se líbila :)

      Vymazat