pondělí 16. května 2016

Recenze: A Court of Mist and Fury od Sarah J. Maas



A Court of Mist and Fury (A Court of Thorns and Roses, #2)Autor: Sarah J. Maas

Název: A Court of Mist and Fury (2. díl)

Nakladatelství: Bloomsbury

Rok vydání: 2016

Počet stran: 640


Druhý díl předčil ten první na plné čáře, a to nejen délkou a počtem slov. Dějová linie, postavy a souvislosti byly mnohem více a lépe propracované než v díle prvním. ALE zároveň tam byly některé velmi předvídatelné prvky a určité věci co mě velmi zklamaly. I tak ale ode mě má ACOMAF pět hvězdiček.















Oukej. Končim s GIFama ale asi nejlíp tím pochopíte jak moc super je tahle knížka. Kniha. Bichle. Asi jenom u knih pro mě platí čím tlustší, tím lepší. Ještě teda u peněženky a bankovního konta. Tyhle tři věci ať si jsou klidně obézní.

Z letos vydávaných knih je právě ACOMAF tou, na kterou jsem se těšila nejvíce - těsně za ní je nová Colleen Hooverová, která vyjde někdy v srpnu tuším.

Co na druhém díle bylo tak dobré? 
Rhysand.
Větší propracovanost všeho.
Rhysand.
Dialogy.
Rhysand,
Popisy všech úžasných měst, která navštívili - vše nádherně popsané, až to přímo vidíte před očima.
Rhysand.
Feyre je ještě větší badass jak předtím.
Rhysand.

Rhysanda jsme potkali již v ACOTARu, kde byl za záporáka, ale už tehdy šlo vidět, že na něm něco je. Byly tam momenty, kdy si člověk říkal, že to je divný, že něco nesedí. No a nesedělo. I slzička mi ukápla když jsem četla jeho stranu příběhu.


Na druhou stranu s tím jak se z Rhyse stal největší superhrdina a klaďas, tak se z někoho musel stát záporák. No a ten někdo byl Tamlin. Obviously. Přišlo mi, že ta jeho přeměna ve "zlého" byla až příliš násilná a nepřirozená (tak jako to Mafi udělala v Shatter Me). 

Přišlo mi, že Maasová je TEAM RHYSAND a tak to s Tamlinem a jeho proměnou trochu přehnala. Myslím si, že by to šlo udělat mnohem líp. Ale takhle aspoň Feyre nemusí mít výčitky.. 

Hned v prvním stranách víte jak to půjde - Tamlin bude ten zlý, Rhys přijde Feyre od něj zachránit, ty dva se do sebe zamilují a nakonec přijde nějaký problém, který je zase rozdělí. To je vlastně velmi zjednodušeně řečený celý děj knihy. Základní dějová linie je tedy naprosto předvídatelná, ale i tak se od ní neodpoutáte. 

Spánek? Co to je? A zkouškový? Who cares. Prostě si to musíte dočíst.


No a konec? Ten mě zabil. Největší cliffhanger z cliffhangerů a teď musím tak rok čekat na další díl. To je jeden z důvodů proč většinou čekám na to, až vyjdou všechny díly, než si sérii přečtu. Protože kdybych hned měla po ruce další díl, tak tehle konec je perfektní. Naladí a navnadí Vás na další díl. Samozřejmě že člověk ví jak to dopadne, ale neví jak se k tomu konci dojde! 

Takže až na moje výtky na nepřirozenou změnu Tamlina v toho největšího záporáka (místy to bylo fakt přehnaný - těch posledních pár kapitol sem si jenom říkala "are you serious? really?"),


jsem si celou knihu náramně vychutnala a kdybych neměla zkouškový, tak bych se možná hned pustila do znovu přečtení (jak přeložítě re-read abyste nezněli jako úplnej retard? :D).

4 komentáře:

  1. Mrzí mě, že jsem s ACOMAF měla trochu víc problémů. Ale oproti prvnímu dílu byla tahle kniha úžasná! Těším se na další. ^.^ Už u prvního jsem doufala v nějakou novelu o Lucienovi. Jak se ukázalo, mé sny byly splněny až přespříliš. Dalších pět knih z tohoto světa mi přijde... trošičku moc. ^▽^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, že bude dalších pět knih mě hrozně zklamalo. Vůbec to není potřeba, ale někde jsem četla, že do toho počítá i coloring book, takže celkově těch knížek tam nebude tolik :D

      Vymazat
  2. Líbí se mi ty tvoje gify..:D dávaj tomu článku šťávu. Teď jsem začala číst ACOMAF a i přes veškeré to davové šílenství nad touhle knihou o ní nedokážu přestat myslet. Vždycky se těším až vypadnu z práce a půjdu si číst. Je to závislost. :) Jsem zvědavá na Rhyse. Už ze začátku mi přišlo přesně jak píšeš, že Tamlin je až moc velký ignorant oproti první knize. Že si vůbec nevšímá toho, co Feyre potřebuje. Je to takové nepřirozené. Na to, že první kniha měla být re-tellingem krásky a zvířete, tak pohádkové šťastně až na věky asi dostihla Maasové realita a kráska se vydá na temnou stranu síly :D:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :D
      Od Krásky a zvířete to pak už má dost daleko, to je pravda!
      A jsem ráda, že se mnou souhlasíš s tím Tamlinem, moc lidí to tak nevidí, takže jsem ráda, že nejsem jediná!

      Vymazat