pondělí 24. června 2019

Recenze: Renegáti od Marissy Meyer

  
Autor: Marissa Meyer

Název: Renegáti (Renegades)

Nakladatelství: Egmont

Rok vydání: 2018

Počet stran: 512


 






No. Můžu říct jenom: páni.




Pane. Bože. To, že Marissa je kouzelnice, jsem už věděla. Ale že mě něco až takhle překvapí, jsem nečekala. Já totiž vůbec nejsem na superhrdiny. Jediný, co jsem viděla, a líbilo se mi, je Škola superhrdinů. A starý Spiderman s Tobeym. Renegáty v originále jsem si předobjednala, ale nikdy jsem na ně nedostala chuť. Hlavně teda kvůli tomu tématu.

Pak se mi (díky tomu, že jsem se opět stala ambasadorem Humbooku) do rukou dostala česká reading copy a ve mě se to nějak přepnulo a já se do knížky pustila hned ten den, kdy mi jí pošta dovezla (asi poprvé mi nehodili do schránky lísteček!). A víte co? Během deseti stránek jsem se do toho zamilovala.

O co jde? Lidé s výjímečnými schopnostmi byli bráni jako něco, co se musí zničit a Anarchisti se rozhodli s tím něco udělat. Nehodlali se dál schovávat a tak převzali kontrolu. Svět se v tu chvíli změnit, stoupla kriminalita a vše bylo v.. no naprosté anarchii. Renegáti proti nim dlouho neúspěšně bojovali, až jednou skutečně vyhráli.

Novinu rodinu zabili členové jednoho padoušského gangu a jí se ujal její strýc, který byl zároveň i vůdcem Anarchistů. Nova během pár let ztratila rodiče a sestru a později i strýce, který padl v bitvě proti Renegátům. Ti poté převzali kontrolu nad městem a celým světem. Přeživší Anarchisti byli zahnáni do podzemí, kde museli deset let živořit. Nova se však rozhoduje s jejich útlakem skončit. Skončí nadvládu Renegátů a pomstí se za smrt strýčka. Jenže to není zase tak jednoduché. Plány nevychází a Nova musí přijít s něčím jiným. Něčím hrozně riskantním a zároveň geniálním. Krom všech různých překážek a problémů je tu i Adrian. Roztomilý Renegát, jehož adoptivní rodiče jsou dva nejvýše postavení Renegáti, jejíž hlavy by Nova ráda viděla oddělené od jejich těl.

No, můžu Vám říct, že to byla naprostá pecka. Prostě klasická Marissa, kdy se od stránek nedokážete odtrhnout až do úplného konce. Renegáti byli jízda od prvního slova po to poslední. Některé části byly pomalejší, ale rozhodně nebyly nudné.

Svět, který Marissa vytvořila je naprosto ojedinělý (alespoň pro mě, kdo se v superhrdinech vyzná asi tak stejně, jako v autech). Dokázala se oprostit od Měsíčních kronik a pustit se naplno do nového příběhu. Upřímně doufám, že s tímhle neskončí po vydání druhého dílu. Je tam řada postav, které by si zasloužili větší prostor a rozvedení příběhu.

Ani milovníci diverse knížek si nemusejí zoufat. Jsou tady diverse postavy a k mému potěšení nepůsobili nepřirozeně a nastrčeně jen za tím účelem, aby tam byly diverse postavy (protože jestli je něco, co v knížkách fakt nenávidim, jsou diverse postavy, které tam nesedí a jsou tam jenom proto, že se to teď musí).

Co mně fakt potěšilo, bylo to, že jsem ani jedné z hlavních postav nechtěla dát facku. Ani jednou. A vlastně ani vedlejším postavám. Krom jedné fakt záporné záporačky. Ta by si jich pár zasloužila.

Samotná zápletka je skvělá, ale všechny ty menší zápletky, které jí doprovází, z toho dělají pětihvězdičkovou knížku. Nebylo tam ani jedno hluché místo. Všechno je perfektně propojené a ten konec! Páni. Vůbec jsem to nečekala a přiznám se, že jsem na to chvíli koukala s otevřenou pusou. Jako.. cože? Kde je druhý díl? Potřebuju ho. Hned.

Co musím ještě ocenit je to, že Výjimeční měli i jiné schopnosti, než ty klasické - létání, velká síla atd. Máme tu holku, jejíž krev se mění v rubíny, když krvácí. Holku, co se dokáže přeměnit na hejno motýlů. Kluka, který dokáže převést své kresby k životu. Ať už to je provaz, funkční puška nebo i.. no, spoustu jiných věci, které nemůžu prozradit, protože spoilery.

Ať se snažím, jak se snažím, tak nemůžu přijít na jedinou věc, kterou bych Renegátům vytkla. Možná, že by to klidně mohlo být ještě delší. Ale to je tak všechno. A tohle neříkám jenom proto, že Marissa je jednou z mých nejoblíbenějších autorek. Fakt je to dobrý. Snad stejně dobrý jako Kroniky (a to je doopravdy velký kompliment) a mnohem lepší jak Bez srdce.

Renegáti se stali prozatímní TOP knížkou roku a nemyslím si, že by je něco dokázalo sesadit.

Co vy, četli jste Renegáty? Chystáte se?

Za recenzní výtisk moc děkuju Albatrosu.

Žádné komentáře:

Okomentovat