neděle 13. května 2018

Recenze: Wonderwoman - Válkonoška od Leigh Bardugo



Autor: Leigh Bardugo

Název: WonderWoman - Válkonoška

Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání: 2018

Počet stran: 352










No. Tak tohle byl propadák.



Zpočátku byl problém spíš ve mně, protože ohledně WonderWoman nemám ani potuchy. Ale všichni říkali, že to nevadí. Víte co? Všichni se spletli. Prvních padesát stránek jsem byla ztracená, netušila jsem, proč tam ty věci fungujou, tak jak fungujou a vlastně celou existenci Diany, která vznikla z hlíny, byla lidská, měla matku, ale nesmrtelná? Co? A ten ostrov a nějaká linie okolo něj? Co? Co?


Pak přišel ten bod, kdy se začínalo něco málo dít. Říkala jsem si, že odteď to už bude dobrý. Nebylo. Protože ten náznak děje honem rychle zmizel a na prvních 150 stranách se vlastně nic nestalo. Jasně, mámě tu nějakej divnej ostrov s Dianou stvořenou z hlíny, která se snaží dokázat, že je taky Amazonka. Pak zachrání Aliu, topící se dívku. A divnej ostrov se z toho může zbláznit. Protože je to Válkonoška, potomek Heleny z Troji. Diana jí zachraňuje podruhé a prchá s ní z ostrova. A dostávají se do New Yorku, kde se Diana seznamuje s moderní technologií. ALE POZOR! Aliu chce někdo zabít i tam. A tak začíná šílená honička za nějakým pramenem, který by z Alii smysl válkonošskou krev.

Tohle bylo prvních 150 stránek. Fakt. A sice to zní zajímavě, ale ten popis byl nudný, nezáživný a to nejhorší na tom je, že zbytek knížky se dělo stejný množství děje jako v první části. Skoro nic. A když už se něco dělo, tak se opakovala pořád jedna zápletka dokola. Dokola a dokola. A dokola. A pak jí tam pro jistotu dala ještě jednou.

A ta hlavní myšlenka, ta hlavní velká zápletka? To jako fakt? Ale hlavně, že tam bylo spousta diverse postav. Aby si nikdo nemohl stěžovat.

Odmítám fakt, že tuhle knížku napsala stejná autorka jako Šest vran. Odmítám.

Rozuzlení bylo předvídatelné, vzhledem k tomu, že tam je asi tak pět postav, je celkem jasný, kdo je "bad guy."

Fakt lituju, že jsem se nedržela svojí prvotní myšlenky a to té, že se těhle superhrdinských knih ani nedotknu. Superhrdinové, ať už od Marvelu nebo DC, nejsou úplně mým šálkem čaje. Další čtyři plánované knihy mě tankujou ještě míň jak WW (Batman, Catwoman a Superman).

Válkonoška byla fakt velký omyl. Nebyl tam prakticky děj, zápletka byla předvídatelná, špatně se to četlo a ani jedna z postav mi nebyla sympatická (buď byly mdlé, nebo byly na facku). Jediná povedená věc na téhle knížce je obálka. Tu jednu hvězdičku navíc Válkonoška dostala kvůli tomu, že prvotní nápad byl dobrý. Jen to provedení nestálo za nic.

11 komentářů:

  1. Tak to zní fakt strašně :D A to jsem ji včera na veletrhu držela v ruce a přemýšlela, jestli si ji vzít. O WW taky moc nemám potuchy, viděla jsem jen Ligu spravedlnosti, takže bych se zřejmě taky ztrácela. Nevím, nevím, ještě si to rozmyslím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebylo to dobrý :D dyžtak bych si jí radši nejdřív půjčila z knihovny, pro jistotu :D

      Vymazat
  2. Ty jo, to jsem nečekala viděla jsem s ní hodně fotek i když jsem se nijak nezdráhala podívat, co o ní píšou, ale viděla jsem film, který se mi v celku líbil nebyl zas tak strašný, ale kniha je kniha. A jsem ráda, že jsem si přečetla tvůj článek, alespoň budu utrácet svůj úporný čas s něčím zajímavějším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono tohle a film bohužel nemá vůbec nic společnýho :D Jako obálku má knížka fakt krásnou, ale bohužel ten vnitřek už hezkej není :D

      Vymazat
  3. Já superhrdiny nemusím nějak celkově. Komiksy, filmy, knihy... Mám ráda Batmana, Kapitána Ameriku a Iron Mana, ale že bych se na ně musela koukat nebo je číst furt dokola, to ne. Wonder Woman se mi jakž takž líbila film (Liga spravedlnosti už zase byla jiná a nebavila mě :-D) takže se na tuhle knihu asi radši nevrhnu...:-D Možná z téhle série zkusím toho Batmana...:-D DC universum je mi nucené přítelem, ale já jeho nadšení prostě nesdílím...:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ráda vlastně jenom SpiderMana, ale toho starýho s Tobeym :) chtěla jsem dát šanci i jiným věcem a nevyšlo to :D
      Batman by mohl být zajímavý a rozhodně nemůže být horší jak WW, takže to je v klidu :D

      Vymazat
  4. Tak tohle mě vážně hodně mrzí - jednak proto, že Leigh Bardugo je moje oblíbená autorka a zadruhé kvůli tomu, že mám superhrdiny docela ráda (ve zdravé míře). Už jsem se bohužel s podobnými názory na tuhle knihu setkala, takže na tom nejspíš bude něco pravdy, ale o to víc mě to mrzí. No, nevím, zvědavost mi nejspíš stejně nedá a zkusím to - ale budu o dost obezřetnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Leigh mám taky hrozně ráda a o to víc mě mrzí, že tohle nebylo ono. Snad se ti bude líbit víc než mě :)

      Vymazat
  5. Nevím....superhrdinské knihy mě nelákají, komiksy jsem už kdysi četla...na mou maličkost je ve společnosti až moc různých superhrdinských produktů. Nemusím mít všechno :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom stejně, ale chtěla jsem vidět, co na tom všichni vidí :D už dát vidět nepotřebuju :D

      Vymazat
  6. Nemáš pravdu, je to úžasná kniha a kvůli tomu, žes o W.W. nikdy neslyšela a nejseš na tenhle styl, tak nemusíš kazit svým názorem ostatní.
    Neposlouchejte ji, je to úžasná kniha s velice napínavým příběhem až do konce.
    Rozhodně vřele tuhle knihu doporučuju.

    OdpovědětVymazat